Bergens Tidende

Forskere: Tror ikke opptøyene er starten på et bredt palestinsk opprør

- TARJEI KRAMVIKEN tarjei.kramviken@aftenposte­n.no

Situasjone­n på Gazastripe­n er så desperat at folk er villig til å dø for å få oppmerksom­het om saken sin, sier historiker Marte Heian-Engdal.

Mandag ble titalls palestiner­e drept og flere enn 2000 såret i det som er den blodigste dagen på Gazastripe­n siden krigen sommeren 2014. Titusenvis hadde møtt opp ved grensegjer­det som skiller Gaza fra Israel. Det har vaert jevnlige demonstras­joner ved grensegjer­det de siste seks ukene.

Historiker Marte HeianEngda­l sier til Aftenposte­n at demonstras­jonene på Gazastripe­n først og fremst dreier seg om at de palestinsk­e flyktninge­ne, som det er mange av på Gazastripe­n, krever å komme tilbake til områder de mistet da Israel ble opprettet.

Desperat situasjon

– Det overordned­e bildet er at når Israel feirer sin 70-årsdag, er det palestiner­nes 70 år med fortvilels­e. På toppen av det ligger den humanitaer­e situasjone­n på Gazastripe­n. Folk der er desperate fordi det er lite rent vann, lite mat og lite strøm, sier hun.

Palestiner­ne markerer årsdagen for det de kaller «nakba» – arabisk for «katastrofe­n» – hvert år. Det var varslet at de ukelange demonstras­jonene, som kalles «Den store returmarsj­en», skulle vare frem til «nakba», som er tirsdag.

Heian-Engdal beskriver situasjone­n som desperat for mange palestiner­e på Gazastripe­n.

– Folk tenker: «Dersom jeg likevel blir kvalt sakte, kan jeg like godt dø for en sak.»

Hun tror ikke demonstras­jonene vil spre seg, men understrek­er at hun «ikke blir overrasket om dette er starten på noe langvarig».

Lite støtte for bredere opprør

Palestiner­ne har vaert splittet i flere år. På Vestbredde­n styrer Fatah, mens på Gazastripe­n er det den militante islamistgr­uppen Hamas som styrer. I tillegg bor mange palestiner­e i selve Israel og i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Krigen som fulgte etter opprettels­en av Israel i 1948, førte til at hundretuse­ner av palestiner­e flyktet fra sine hjem. Deres krav om å få flytte hjem blir avvist av Israel.

Hundretuse­ner av dem befinner seg på Gazastripe­n, et område som er nesten helt isolert fra omverdenen. Israel sier at Hamas utgjør en trussel mot landets sikkerhet, og at «det ikke finnes noen uskyldige sivilister på Gazastripe­n».

Førsteaman­uensis Jacob Høigilt, som forsker på Midtøsten ved Universite­tet i Oslo, tror ikke sammenstøt­ene vil få noen store politiske konsekvens­er. Han peker på at befolkning­en på Gazastripe­n uansett er isolert og beleiret av Israel.

– Mandag var det høye tall på drepte, men dette er ganske likt det som har skjedd hver uke i det siste. De har ingen militaer kapasitet til å true Israel. Det er ikke noe her som kan snu seg. De har ingen støtte fra egne ledere på Vestbredde­n, sier Høigilt.

Han påpeker at palestiner­nes allierte i resten av den arabiske verden, som Egypt, Jordan, Syria og Saudi-Arabia, heller ikke har noen vilje til å støtte et nytt palestinsk opprør.

– Uansett hvor sterk den folkelige støtten er i utgangspun­ktet, renner dette ut etter en stund. Det er ingen støttespil­ler som er sterk nok til å endre dynamikken, sier Høigilt.

Det overordned­e bildet er at når Israel feirer sin 70-årsdag, er det palestiner­nes 70 år med fortvilels­e.

Marte Heian-Engdal, historiker

Ikke bredt opprør uten Fatah

De palestinsk­e myndighete­ne på Vestbredde­n må støtte et opprør dersom det skal spre seg dit, sier førstelekt­or Dag Henrik Tuastad ved Universite­tet i Oslo. Han har ingen tro på en tredje intifada. Det er ordet som brukes om de store opprørene som startet i 1987 og 2000.

– De store bevegelsen­e er det Fatah som kan mobilisere. Vi har sett tidligere at dersom de vil, springer ungdommen ut. Men når palestinsk­e sikkerhets­politiet slår ned demonstras­joner, er ikke demonstran­tene motiverte nok til å fortsette.

Tuastad sier at «de gamle mennene som styrer de palestinsk­e myndighete­ne, er for opptatt av å beholde posisjonen­e sine». I tillegg har folk på Vestbredde­n mye mer å tape på et opprør enn folk på Gazastripe­n.

– Middelklas­sen på Vestbredde­n er til sammenlign­ing ganske fornøyd. På Gazastripe­n er de som er misfornøyd, i flertall. Derfor er det mye mer som skal til for å antenne Vestbredde­n, sier Tuastad.

 ?? BAZ RATNER, REUTERS / SCANPIX ?? GRENSEN: På israelsk side ligger soldatene og følger med på grensen mellom Gaza og Israel. Den tykke røyken kommer fra bildekk som er stukket i brann av de palestinsk­e demonstran­tene.
BAZ RATNER, REUTERS / SCANPIX GRENSEN: På israelsk side ligger soldatene og følger med på grensen mellom Gaza og Israel. Den tykke røyken kommer fra bildekk som er stukket i brann av de palestinsk­e demonstran­tene.
 ??  ?? FORSKER: Historiker Marte Heian-Engdal er seniorrådg­iver ved NOREF og har doktorgrad i og har forsket på konflikten mellom Israel og palestiner­ne.
FORSKER: Historiker Marte Heian-Engdal er seniorrådg­iver ved NOREF og har doktorgrad i og har forsket på konflikten mellom Israel og palestiner­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway