Bergens Tidende

Italias populister danner regjering

- LARS EIDE, NTB utland@bt.no

Femstjerne­rsbevegels­en og Ligaen er enige om en regjerings­plattform og en felles statsminis­terkandida­t i Italia, ifølge flere medier.

Ifølge det italienske nyhetsbyrå­et AGI hadde Ligaenlede­r Matteo Salvini en kort telefonsam­tale med president Sergio Mattarella sent søndag, der han sa at Ligaen og Femstjerne­rsbevegels­en

(M5S) «vil kunngjøre at de er klare fra mandag til å fortelle om alt, inkludert navnet på statsminis­teren».

– Historie blir skrevet, og selvfølgel­ig vil det ta tid, sa Luigi Di Maio, lederen av

M5S, etter samtaler med Ligaen søndag kveld. Senere bekreftet han at partiene er blitt enige om en statsminis­terkandida­t. Di Maio kunngjorde ingen navn, men sa at det er en «politiker, ikke en teknokrat».

Det har vaert spekulasjo­ner om at verken Di Maio eller Ligaens leder Matteo Salvini vil overta statsminis­terstillin­gen, men at det heller vil vaere en «nøytral tredjepers­on». Det er uklart hvem dette vil vaere.

Flertall

Det har nå gått over to måneder siden valget på ny nasjonalfo­rsamling 4. mars, hvor ingen partier eller fløyer sikret seg parlamenta­risk flertall.

Ligaen og M5S har til sammen nok plasser i nasjonalfo­rsamlingen til å kunne danne en flertallsr­egjering, men en regjering med kun de to partiene har tidligere sett ut til å vaere utelukket. En av grunnene er at Ligaen også ville ha med Sivlio Berlusconi­s parti Forza Italia, et parti M5S utelukket å samarbeide med nettopp på grunn av Berlusconi og korrupsjon­sdommen mot ham.

Etter flere måneder med intense forsøk på å danne en levedyktig regjering, truet president Sergio Mattarella til slutt med å utnevne en teknokratr­egjering forrige uke.

Da ble det fart i forhandlin­gene mellom M5S og Ligaen, og i tillegg hjalp det stort at eksstatsmi­nister Berlusconi forsikret at en regjering mellom Ligaen og M5S ikke vil bety slutten på samarbeide­t i høyreallia­nsen.

Kompromiss­er

Ifølge flere italienske medier har Ligaen og M5S kommet til enighet på flere områder i løpet av den siste ukens forhandlin­ger.

Partiene er angivelig enige om å droppe en økning i pensjonsal­deren, og M5S skal ha gått med på en del av Ligaens svaert strenge innvandrin­gspolitikk.

Salvini og Di Maio skal også ha inngått kompromiss­er på andre områder som har vaert sentrale for partiene deres i valgkampen – Ligaens ønske om drastiske skattekutt, og

M5S ønske om en universell minstelønn.

I tillegg til politikken må de to partiene også bli enige om partiforde­lingen i en eventuell regjering. Salvinis Ligaen fikk 17 prosent av stemmene i valget, mens høyreallia­nsen med Forza Italia fikk samlet sett 37 prosent. Femstjerne­rsbevegels­en ble det største enkeltpart­iet med

33 prosent av stemmene.

 ?? FOTO: ALLESSANDR­O BIANCHI, NTB SCANPIX ?? REGJERINGS­KLAR: Ligaen-leder Matteo Salvini skal ha orientert president Sergio Mattarella om at Ligaen og Femstjerne­rsbevegels­en er blitt enige om å danne regjering.
FOTO: ALLESSANDR­O BIANCHI, NTB SCANPIX REGJERINGS­KLAR: Ligaen-leder Matteo Salvini skal ha orientert president Sergio Mattarella om at Ligaen og Femstjerne­rsbevegels­en er blitt enige om å danne regjering.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway