Bergens Tidende

– Norge var aldri i naerheten av kvartfinal­e

- EGIL SAETHER egil.sether@ntb.no

Landslagst­rener Petter Thoresen erkjente at Norge ikke har vaert gode nok i årets A-VM i ishockey.

3-0-seieren over Sør-Korea gjorde at Norge berget plassen i A-VM med et lite nødskrik.

Thoresen og Norge hadde press på seg foran gårsdagens avslutning­skamp i Herning.

– Jeg synes at vi taklet presset bra og er stolt av guttene. Jeg er glad på norsk hockeys vegne, og at vi klarte å leve med presset, sa Petter Thoresen til Viasat.

Han sa at Norge drømte om å holde seg i A-VM foran den siste kampen mot Sør-Korea, og det klarte laget.

Men Thoresen erkjente at Norge var et stykke bak de beste denne gangen. Målsetting­en om kvartfinal­eplass var aldri realistisk å oppnå.Blytungt VM

– Vi ble veldig hardt straffet for utvisninge­r mot gode lag, og vi ble litt for små målt opp mot de beste i år. Vi var egentlig aldri naer en plass i kvartfinal­en. Akkurat nå er det klassefors­kjell mellom Norge og de beste i verden. Vi er sårbare når vi har en 5-6-7 mann som av ulike årsaker er borte fra laget og som kunne ha vaert gode nok for Norge, sa Petter Thoresen.

– Blytungt VM

Norge hadde rykket ned med tap etter ordinaer spilletid. Akkurat så viktig var årets siste kamp for Norges del i mesterskap­et.

– Dette ble en fin revansje etter et blytungt mesterskap. Jeg er lettet over at det holdt helt inn, og jeg synes at det var fortjent også, sa målvakten Lars Haugen til Viasat.

Haugen har hatt et varierende mesterskap og står også uten klubb enn så lenge med tanke på nneste sesong.

– Min verste uke som hockeyspil­ler, sa en selvransak­ende Haugen i intervjuet med rettighets­haver Viasat.

Norge trengte minimum ett poeng etter tre perioder, og lenge så det svaert så nervøst og usikkert ut.

Skuldrene senket seg ikke før Thomas Valkvae Olsen gjorde 2-0 6.55 minutter ut i den siste perioden, og da Jonas Holøs smelte inn 3-0 minutter senere var det gjort.

– Vi må trene på å score mål, og vi må opptre tettere når vi møter de beste lagene, sa målscorer Valkvae Olsen.

Det fryktede tapet kom ikke, og det var det en Vålerengas­piller som bidro aller mest til.

Det var spilt 13.35 minutter av 1. periode da Norge tok ledelsen og scoret kampens første mål. Målet kom ved Tobias Lindström etter pasning fra Mathis Olimb. Vålerenga-spilleren Tobias Lindström er opprinneli­ge svensk og fikk norsk statsborge­rskap rett i forkant av mesterskap­et i Danmark.

– Deilig! Det var en bra pasning fra Mathis, og jeg synes at vi spilte bra i den første perioden, sa Lindström til Viasat.

Svakt

Ikke alle var enige i at kvaliteten på den 2. perioden var like bra.

– Jeg tror kanskje ikke at jeg har sett Norge spille så dårlig som i denne perioden i hele mesterskap­et, sa Viasats kommentato­r Morten Langli.

Norge skapte svaert lite og virket nervøse gjennom det meste av perioden. Det var kanskje ikke så rart med tanke på det som sto på spill.

Ken André Olimb hadde en god mulighet til å gjøre 2-0 i star- ten av 3. periode, men skuddet hans skrudde seg så vidt utenfor mål. Da var det mer presisjon over Thomas Valkvae Olsen og Jonas Holøs da det presentert­e seg senere i perioden.

Dramatisk start

Norge var heldige i starten av kampen. Mathis Olimb pådro seg en utvisning allerede etter

40 sekunders spill, og bare ti sekunder senere scoret SørKorea.

Norge la inn en såkalt «coach challenge», eller protest om du vil, og etter et par minutters betenkning­stid annullerte dommerne scoringen. En scoring til Sør-Korea så tidlig ville selvsagt ha skapt en helt annen kamp enn det ble.

Norge sto i fare for å rykke ned fra A-VM for første gang siden 2001. De fire neste årene tilbrakte Norge på det nest øverste nivå, før de igjen rykket opp i

2006. Siden den gang har Norge holdt seg oppe.

Neste års A-VM spilles i Slovakia, og da er Norge med på nytt.

A-VM, gruppe B i Herning

Tilskuere: 3330

Mål: 1. periode: 0-1 (13.35) Tobias Lindstrøm (Mathis Olimb, Stefan Espeland).

2. periode: Ingen.

3. periode: 0-2 (46.55) Thomas Valkvae Olsen (Anders Bastiansen, Espland), 0-3 (50.02) Jonas Holøs (Ken André Olimb, Steffen Thoresen).

Dommere: Brett Iverson, USA og Mikko Kaukokari, Finland. Utvisninge­r: Sør-Korea 6 x 2 min., Norge 1 x 2 min.

?? FOTO: PETR DAVID JOSEK, AP/NTB SCANPIX ?? ENDELIG LITT JUBEL: Det har gått trått for Norge i VM. I går kunne man i hvert fall juble for å ha berget plassen i A-VM.
FOTO: PETR DAVID JOSEK, AP/NTB SCANPIX ENDELIG LITT JUBEL: Det har gått trått for Norge i VM. I går kunne man i hvert fall juble for å ha berget plassen i A-VM.