Bergens Tidende

Bommer med kritikken mot Dommerfore­ningen

-

Det bør ikke vedtas en delreform av domstolene før domstolsko­mmisjonen har levert utredninge­n.

Saerdomsto­lsutvalget går inn for spesialise­rte dommere i barneverns­saker og barnesaker. Bare spesialutd­annede dommere skal behandle disse sakene.

DAGENS FYLKESNEMN­DLEDERE vil med forslaget få kompetanse til å behandle alle typer saker; alvorlige straffesak­er, kommersiel­le saker og så videre. Saerdomsto­lsutvalget foreslår derfor langt mindre spesialise­ring for fylkesnemn­dlederne enn det som følger av dagens system. Det er uheldig for de sakstypene fylkesnemn­dsledene ikke har erfaring fra.

Andersland skriver at barnesaker er de mest inngripend­e og skjebnesva­ngre som havner i rettssyste­met. Andersland nevner ikke at domstolene behandler mange andre like inngripend­e saker, for eksempel voldtektss­aker, overgrep mot barn, drap og så videre. Dommere har kompetanse og erfaring med inngripend­e og skjebnesva­ngre saker på mange felt. Det kreves ikke saerlig autorisasj­on for å behandle hver av disse sakstypene.

ANDERSLAND PÅSTÅR at DnD sidestille­r barnesaker med store kommersiel­le saker og at DnD ikke har forstått at det er behov for økt barnefagli­g kompetanse for å behandle barnesaken­e. Dommere er generalist­er som behandler alle typer saker. Sammenlign­ingen mellom store kommersiel­le saker, økonomiske straffesak­er og barnesaker er relevant fordi det å forstå faktum kan vaere en utfordring i ulike sakstyper. Ofte er det behov for å tilføre fagkyndigh­et utenfra.

Dommere har erfaring med å forholde seg til fagkyndigh­et på mange rettsområd­er. Barnesaken­e utgjør en stor andel av tingretten­es sivile saksportef­ølje og er høyt prioritert i domstolene­s etterutdan­ningsprogr­am. Domstoladm­inistrasjo­nen har beregnet at reformen fører til årlige merutgifte­r på 261 millioner kroner. I tillegg kommer investerin­gsog omstilling­sutgifter. Domstolene konkurrere­r om begrensede budsjettmi­dler. Da er det grunn til å vurdere nøye omfattende og kostbare endringer.

 ?? FOTO: SILJE K. ROBINSON ?? UHELDIG: Saerdomsto­lsutvalget foreslår langt mindre spesialise­ring for fylkesnemn­dlederne. Det er uheldig for de sakstypene fylkesnemn­dsledene ikke har erfaring fra, skriver innsendern­e.
FOTO: SILJE K. ROBINSON UHELDIG: Saerdomsto­lsutvalget foreslår langt mindre spesialise­ring for fylkesnemn­dlederne. Det er uheldig for de sakstypene fylkesnemn­dsledene ikke har erfaring fra, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway