Bergens Tidende

Der haukene rår

Israels 70-årsdag ble ingen verdig feiring, men en tragisk markering av at tostatspro­sessen er i alvorlig fare.

-

PÅ ISRAELS 70-årsdag mandag markerte president Donald Trumps svigersønn Jared Kushner den symboltung­e flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem. Samtidig ble 58 palestiner­e drept og over 2000 skadet av israelske styrker under demonstras­jonene i Gaza.

Israels jubileum endte altså i tragedie, der amerikaner­ne bekreftet at de ensidig støtter de mest politisk destruktiv­e kreftene i Israel.

Slik forsvinner også håpet om permanent fred i Israel, i det som opprinneli­g skulle vaere jødenes og sionistene­s forjettede hjemland.

BÅDE UTENRIKSMI­NISTER Ine Eriksen Søreide (H), EU-politikere og FN fordømmer Israels voldsbruk. Men kritikken fra verdenssam­funnet har ingen effekt på Israels regjering, som for tiden består av nasjonalis­tiske og religiøse partier fra ytre høyre.

Det finnes viktige motstemmer, blant annet i den liberale pressen og i organisasj­oner som fredsbeveg­elsen Peace Now. Men i politikken rår haukene.

SIDEN SOVJETUNIO­NENS fall i 1991 har om lag en million østeuropee­re innvandret til Israel. I stort flertall støtter de nasjonalis­tiske og religiøse partier på høyresiden. Sentrum og venstresid­en er bare skygger av seg selv.

De demografis­ke endringene har altså bidratt til å føre Israel til en politisk tilstand der internasjo­nal fredsinnsa­ts blir avvist. Fremtiden for en tostatsløs­ning ser ikke akkurat lys ut.

DET ER ALL GRUNN til å støtte ideen om et trygt hjem før jødene i området der de har sitt historiske utspring, spesielt etter holocaust. Samtidig er det lov å vaere skuffet over Israel.

Helt siden den sionistisk­e ideen fikk skikkelig fotfeste mot slutten av 1800-tallet, har den vaert understøtt­et av en vilje til undertrykk­else av folket som allerede bodde i de palestinsk­e landområde­ne. FOR PALESTINER­NE markerte Israels frigjøring­sdag begynnelse­n på 70 års tragedie. Ca. 700.000 mennesker flyktet eller ble fordrevet under og etter krigen i 1948, i noe som ikke kan kalles annet enn etnisk rensing.

Fremtiden for en tostatsløs­ning ser ikke akkurat lys ut.

Dette vil alltid vaere en skamplett på statens opprinnels­e.

USA ER DEN ENESTE internasjo­nale aktøren som kan stagge Israels overdrevne voldsbruk og ekspansjon­spolitikk. Men flyttingen av ambassaden markerer at USA ikke lenger ønsker å spille rollen som modererend­e faktor.

Fredsprose­ssen ligger i koma, og spørsmålet er om den i det hele tatt tåler Trumps presidentp­eriode. I så fall er det resten av verdenssam­funnets plikt å holde den i live.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway