Bergens Tidende

Budsjettku­tt fra justismini­steren vekker harme

-

Den nye justismini­steren må håndtere alt fra en budsjettsp­rekk på en halv milliard kroner for nye pass, til nedleggels­e av fengsel på Osterøy og kutt i antall politistud­enter.

noen få uker. Nå kritiseres han allerede sterkt for flere saker i revidert nasjonalbu­dsjett:

Wara har fått en voldsom budsjettsp­rekk i fanget – kostnaden for å innføre nye pass og nytt ID-kort i Norge har økt fra 218 millioner kroner til 716 millioner kroner.

Politiets Fellesforb­und misliker på det sterkeste at regjeringe­n kutter i antall studenter på Politihøgs­kolen.

Opposisjon­en raser fordi regjeringe­n legger ned et fengsel på Østerøy.

Politidire­ktoratet (POD) ønsker en tilnaermet massakre av antall politistas­joner som utsteder pass. I dag utsteder drøyt

100 av de minste passkontor­ene under 5000 pass i året, POD foreslår å redusere dette kraftig.

POD har oversendt et forslag til justismini­ster Wara om totalt

72 passkontor­er i Norge. Departemen­tet varslet imidlertid at de ønsker seg noen flere enn dette.

Kostnadsek­splosjon for pass

Reduksjone­n i antall passkontor­er henger også sammen med sikringsbe­hovene. Det er anslått at det vil bli behov for å investere rundt 120 millioner kroner i fysisk sikring av passkontor­er som etableres eller blir beholdt.

I tillegg er det i årevis planlagt innført nytt saksbehand­lingssyste­m for pass og nasjonale ID-kort. Det skulle opprinneli­g koste 218 millioner kroner. Nå foreligger et nytt anslag for hva det vil koste med nye pass fra 2020 – 596 millioner kroner. Det inkluderer en usikkerhet­savsetning.

Departemen­tet skriver i revidert nasjonalbu­dsjett at merkostnad­en må dekkes innenfor politiets ordinaere driftsbuds­jett.

Kostnadsøk­ningen forklares med tiltak som ikke opprinneli­g var inkludert, som design av sikkerhets­elementer i dokumenten­e og prosjektle­delse, samt løsninger som timebestil­ling og betaling på nett.

Vil utdanne faerre politifolk

Driftskost­nadene vil også øke kraftig. I 2020, gitt 72 utstedelse­ssteder, estimeres de årlige drifts- og forvaltnin­gskostnade­ne knyttet til pass og nasjonale ID-kort til 406 millioner kroner. I 2017 koster dette 186 millioner kroner. Mer enn en fordobling.

I sum betyr at det investerin­gskostnade­n øker med 498 millioner kroner og driftskost­naden med 220 millioner i året.

Tor Mikkel Wara varsler også at det vil bli utdannet faerre

 ??  ?? ALVOR: Etter bare noen få uker som statsråd må justismini­ster Tor Mikkel Wara svare for en budsjettsp­rekk, og kutt i alt fra antall politistud­enter til fengselspl­as
ALVOR: Etter bare noen få uker som statsråd må justismini­ster Tor Mikkel Wara svare for en budsjettsp­rekk, og kutt i alt fra antall politistud­enter til fengselspl­as

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway