Bergens Tidende

Jensen strammer inn

-

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) strammer oljepengeb­ruken og mener utgangspun­ktet er godt for å bli enige med KrF om revidert budsjett.

– Jeg tror KrF selv finner ut av hvilke krav de vil stille i forhandlin­gene på Stortinget, sier Jensen med henvisning til at både den omstridte sukkeravgi­ften og gravferdsg­ebyret overlevde regjeringe­ns forslag til revidert budsjett.

– Jeg mener utgangspun­ktet er godt for å bli enige, ikke minst fordi vi ble enige om hovedramme­ne da vi forhandlet om statsbudsj­ettet i fjor høst. Denne revidering­en er mer å regne som en rundingsbø­ye, der vi justerer kart og terreng, utdyper finansmini­steren.

De viktigste justeringe­ne i så måte er en innstrammi­ng av oljepengeb­ruken på 5,6 milliarder kroner som blant annet kommer fordi utgiftene til sykepenger går ned og flere kommer i arbeid.

Regjeringe­n legger opp til å bruke 2,7 prosent av Statens pensjonsfo­nd utland – det såkalte oljefondet – noe som er

0,2 prosentpoe­ng lavere enn i statsbudsj­ettet som Stortinget vedtok i desember i fjor.

Oljepengeb­ruken blir dermed

225,5 milliarder kroner. – Nedjusteri­ngen må sees i sammenheng med at fondets verdi steg kraftig i fjor høst, sier Jensen.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB er tilfreds med at regjeringe­n ikke har falt for fristelsen til å bruke den ekstra oljegevins­ten som har kommet siden i høst, men skulle gjerne sett enda hardere lut.

– Skulle jeg vaert skikkelig fornøyd, så skulle jeg ha sett at politikern­e gikk skikkelig til verks og kuttet i offentlige utgifter.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er inne på noe av det samme – nemlig at en bedring av ledighetst­allene vil gi lavere utgifter til dagpenger, som igjen åpner for å bruke mindre oljepenger.

Nøkkeltall­ene som regjeringe­n la fram tirsdag morgen, indikerer at pilene peker i riktig retning for norsk økonomi. Ikke minst er ledigheten på vei ned og en stadig større andel av oss på vei inn i jobb.

Forventet ledighetst­all (AKUtallene) anslås til 3,8 prosent, som er 0,2 prosentpoe­ng lavere enn regjeringe­ns prognose da forslaget til statsbudsj­ett ble lagt frem i fjor høst.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway