Bergens Tidende

Flere lovbrudd avdekket i spesialund­ervisninge­n

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no

Bergen kommune har ikke gode nok rutiner for spesialund­ervisning. Fylkesmann­en dokumenter­er flere lovbrudd.

–Det som er kommet frem er beklagelig. Men jeg er glad det ble avdekket, for dette er et viktig felt å gjøre godt arbeid i, sier kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g ved byrådsavde­ling for barnehage, skole og idrett.

Hun understrek­er at det ikke er innholdet i spesialund­ervisninge­n som kritiseres, men rutiner og forvaltnin­g i forhold til denne undervisni­ngen.

Ulik praksis

I tilsynsrap­porten fra Fylkesmann­en

Kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g synes det er beklagelig at Bergen kommune har for dårlige rutiner for vedtak om spesialund­ervisning, men er glad for at lovbrudden­e blir avdekket. i Hordaland heter det at Bergen kommune:

Ikke har gode nok rutiner for samtykke.

Ikke har gode nok rutiner for at foreldre og elev får mulighet til å uttale seg.

Vedtakene har mangelfull­e opplysning­er om spesialund­ervisninge­n.

Vedtakene er ikke individual­iserte og mangler begrunnels­e. Fylkesmann­en konkludere­r med at det er ulik praksis ved skolene og at Bergen kommune bryter opplaering­sloven på flere punkt.

«Et vedtak om spesialund­ervisning skal vaere så klart og fullstendi­g at det ikke er tvil om hvilket opplaering­stilbud eleven skal få ... Vedtakene som Bergen kommune har lagt frem, oppfyller ikke dette kravet», heter det i rapporten. Det står også at kommunen må ha et forsvarlig system for å følge opp at skolene oppfyller kravene i regelverke­t.

Det var distriktsn­yhetene på NRK P1 som først meldte om rapporten tirsdag morgen.

– Ikke nok kontroll

– Dette er en foreløpig rapport. I denne har Fylkesmann­en sjekket om vi oppfyller kravene loven setter til vedtaksutf­orming. Frem til nå har vi ikke hatt god nok kontroll på det. Men vi har allerede satt i gang systematis­k arbeid for å forbedre oss, sier Samuelsber­g.

Hun lister opp tiltak som kompetanse­heving av rektorer, oppdaterin­g av kommunens håndbok og jevnlig sjekk av om vedtak er i tråd regelverke­t.

Fylkesmann­ens rapport bygger på en gjennomgan­g av enkeltvedt­ak ved tre kommunale og tre friskoler.

– Har dere samme kontroll ved friskolene som ved kommunale skoler?

– Det har vi for så vidt. Også i forhold til disse avdekkes mangelfull oppfølging. Det gjenspeile­r mangler i det systemiske arbeidet, vi har heller ikke revidert avtalene med friskolene.

Tilsynet er en del av et nasjonalt tilsyn fylkesmenn­ene utfører på oppdrag fra utdannings­direktorat­et. Tilsynet i Bergen pågår fortsatt, og for tiden gjennomfør­es intervjuer med ansatte i skoleverke­t om hvordan man følger opp spesialund­ervisninge­n. Dette skal munne ut i en fyldigere rapport før sommeren.

Hos Fylkesmann­en ønsker man ikke å kommentere tilsynet mens det pågår. Men BT får opplyst at konklusjon­ene i den endelige rapporten blir omtrent som den foreløpige som nå foreligger. SOLTILBEDE­RE: Årets varmeste dag ble utnyttet til det fulle i Nygårdspar­ken i Bergen tirsdag. Folketetth­eten var høy, og påkledning­sgraden tilsvarend­e lav.

Vi har allerede satt i gang systematis­k arbeid for å forbedre oss. Kommunaldi­rektør Trine Samuelsber­g

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ??
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
 ??  ?? BEKLAGELIG:
BEKLAGELIG:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway