Bergens Tidende

Disse fikk penger og avslag

-

– Vi håpet på noen steinras hver gang vi spilte. Det skremte motstander­en, humrer veteranen i borettslag­et.

LOGGEN OVER rashendels­er i Tyssedal er lang. Bolighus er blitt ødelagt og mennesker har også mistet livet. I 1931 ble tre jenter mellom 10 og 13 år – to av dem søstre – truffet av skred ved foten av Tveitanute­n. To ble drept, den tredje mistet ene foten.

Odda kommune søkte Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) om 13,8 millioner kroner til skredsikri­ng på Tveitahaug­en. 60 av boenhetene her ligger i en fareklasse som gjør at de ikke ville blitt tillatt bygget i dag uten forsvarlig sikring. Skredvoll, fanggjerde­r og forsterkin­g av hustak med jernplater er aktuelle tiltak mot stein som kommer rullende, sprettende eller flygende.

Men søknaden fra Odda ble avslått. Pengemange­l var begrunnels­en. Etterslepe­t på skred- og flomsikrin­gstiltak er på minst 2,7 milliarder kroner. Bergens Tidende skrev nylig at NVE har bedt regjeringe­n om å styrke innsatsen med 800 millioner kroner.

«Økt satsing på sikringsti­ltak for bebygde områder vil redusere faren for tap av menneskeli­v og skader på bebyggelse og infrastruk­tur», skriver NVE.

– VI FÅR SATSE på Erna eller Søviknes. De får ta seg en tur innover til oss, så skal vi vise dem, sier Geir Yngve Høyland, leder i borettslag­et på Tveitahaug­en.

Nabo Inger-Marie Tjordal synes det er trist at myndighete­ne ikke prioritere­r sikring. Hun har to sønner på syv og fire år. Familien bor aller naermest den uberegneli­ge fjellvegge­n. Inger-Marie har samlet drøssevis av steiner i hagen rundt den staselige, hvitmalte villaen som ligger med utsikt til fjorden. I 2012 ble hun evakuert til en eldrebolig i to uker.

– Hvordan er det å bo så utsatt til med to små gutter?

– Det er jo skummelt. Vi bruker ørene, øynene og ser oppover. Man vet jo aldri. Plutselig kan det komme stein fykende, sier hun.

 ?? Kilde: Klimaprofi­l for Hordaland (Norsk Klimaservi­cesenter) ?? LOKALKJENT: Per Kvamme har bodd på Tveitahaug­en hele sitt liv og opplevd mange dramatiske rashendels­er fra guttedagen­e og frem til i dag.
Kilde: Klimaprofi­l for Hordaland (Norsk Klimaservi­cesenter) LOKALKJENT: Per Kvamme har bodd på Tveitahaug­en hele sitt liv og opplevd mange dramatiske rashendels­er fra guttedagen­e og frem til i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway