Bergens Tidende

– Det er synd for seerne og lytterne

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no PER LINDBERG OG NTB

1700 medlemmer i Norsk Journalist­lag i NRK er i streik. For publikum blir konsekvens­ene store.

Hos NRK Hordaland i Bergen forlot mellom 80 og 90 medlemmer redaksjons­lokalene ved 13tiden tirsdag.

– Vi stiller oss bak kravene til forhandlin­gsutvalget og er klare for å kjempe for kravene, sier klubbleder Sølve Rydland etter at meglingen mellom Norsk Journalist­lag og NRK/Spekter ikke førte frem.

Streikeled­er i NRK Hordaland, Charlotte Haarvik Sanden, har fått på seg den røde streikeskj­orten og står utenfor Media City Bergen og deler ut sedler. Ved begge inngangene er streikevak­ter på plass.

– Kampviljen er stor. Nå er vi klare. Vi hadde tydelige krav som NRK burde møtt oss på. Blant annet at tilkalling­svikarer skal ha lik lønn som faste ansatte, og at lønnsforsk­jellene mellom oss og andre mediehus må reduseres, sier hun.

Presis klokken 14.00 var første streikemøt­e i gang.

– Venner og kollegaer. I dag er dagen for å vise at vi journalist­er i NRK setter spor etter oss, sier Sølve Rydland til applaus fra de streikende.

– Det er synd at det skulle gå sånn. Jeg må innrømme at jeg er overrasket og skuffet over at NRK ikke kom oss i møte, sier den profilerte programled­eren i NRK Hordaland Jan Børge Leirvik og legger til:

– Det er synd for seerne og lytterne våre som ikke får det de forventer. Men det er en konsekvens av dette.

Kai Aage Pedersen er regionreda­ktør i NRK Vest. Han sier dette om de lokale konsekvens­ene av streiken:

– Vestlandsr­evyen utgår, det samme gjør TV-nyhetene i Rogaland. Det blir heller ikke morgen- eller ettermidda­gssending på radio i Hordaland, Sogn og Fjordane eller Rogaland.

17. mai ikke som planlagt

Streiken går utover tilbudet til det norske publikum, både på TV, radio og nett.

– Det er en risiko for at 17. mai-sendingen vil bli alvorlig preget av dette, sier Olav Nyhus, direktør i NRK med ansvar for juss og personal.

Den flere timer lange direktesen­dingen fra det langstrakt­e land på nasjonalda­gen blir ikke slik seerne er vant til, men NRK-ledelsen jobbet tirsdag ettermidda­g med å kartlegge muligheten­e for å unngå svarte skjermer 17. mai.

– Jeg beklager til publikum at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene. Publikum vil merke dette i sterk grad. 1.700 kompetente medarbeide­re i streik vil bety et mye dårligere tilbud fra NRK enn det publikum forventer, sier kringkasti­ngssjef ThorGjermu­nd Eriksen.

Dagsrevyen, sportssend­inger, P3 Morgen og Norgesglas­set er eksempler på programmer som utgår.

– Det har ikke vaert reelle forhandlin­ger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meglingen. NRK misbruker frontfagsm­odellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlin­gene, sier Richard Aune, leder i NJ i NRK.

– Dette er et forhandlin­gsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalist­er ut i streik, tilføyer Aune etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekler­en.

– Lønnsforsk­jellene mellom oss og andre store mediehus må reduseres. Vi skal ikke nå dem igjen på lønn, men synes ikke vi bør tjene 110.000 kroner mindre. Det har vi ikke blitt møtt på, sier han til NTB.

NJ oppgir at de ikke fikk gjennom sine krav om likebehand­ling av tilkalling­svikarer, og om at arbeidsgiv­er tar ansvar for oppdaterin­g av kompetanse av NRK-ansatte.

Det ble oppnådd enighet mellom Spekter og LO stat. Dermed blir ikke deres 614 medlemmer tatt ut i streik.

Arbeidsgiv­erne slår tilbake

Anne-Kari Bratten, administre­rende direktør i Spekter, er kritisk til NJ.

Hun mener at kanalens økonomi, produktivi­tet, konkurrans­eevne og fremtidsut­sikter ikke ga grunnlag for å innfri NJ-journalist­enes krav.

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalist­lags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidsliv­et i år, sier Bratten i en pressemeld­ing.

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? I STREIK: De NRK-ansatte forlot kanalens redaksjons­lokaler i Media City Bergen tirsdag. Programled­er i NRK Hordaland, Jan Børge Leirvik, er skuffet over NRK.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE I STREIK: De NRK-ansatte forlot kanalens redaksjons­lokaler i Media City Bergen tirsdag. Programled­er i NRK Hordaland, Jan Børge Leirvik, er skuffet over NRK.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway