Bergens Tidende

Riksrevisj­onen: – For dårlig kontroll med regnskogmi­lliardene

De norske regnskogmi­lliardene er for dårlig sikret mot misbruk og har usikker effekt, fastslår Riksrevisj­onen i ny rapport.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

eNorge har de siste ti årene bevilget 23,5 milliarder kroner til bevaring av regnskogen. Nå har Riksrevisj­onen undersøkt storsatsin­gen, og påpeker en rekke kritikkver­dige forhold:

Kontrollen med gjennomfør­ingen og resultaten­e fungerer ikke godt nok.

Oppfølging­en av risiko for mislighete­r av norske midler er for dårlig i Klima- og miljødepar­tementet. Forvaltnin­gen har tatt unødig risiko for tap og misbruk av norske midler.

Det er ikke god nok oppfølging av sosiale og miljømessi­ge sikringsme­kanismer, som urfolksret­tigheter og fattigdoms­bekjempels­e.

Resultaten­e av innsatsen er forsinkede og usikre.

«Ikke innfridd»

– Det mest alvorlige er at det ikke har vaert god nok kontroll ved mistanke om økonomiske mislighete­r. Det er også stor usikkerhet om effekten av satsingen på lengre sikt, sa riksreviso­r PerKristia­n Foss da rapporten ble offentligg­jort tirsdag.

Han mener også det er bekymrings­verdig at flere rike land ikke bidrar mer til satsingen.

– Forutsetni­ngen om økt støtte også fra andre land er ikke innfridd, og norske bidrag utgjør en større andel enn forutsatt, sier Foss.

Norge har vaert en pådriver i arbeidet for regnskogbe­varing i utviklings­land, kalt Redd+.

Hittil har Brasil mottatt mest penger fra Norge, i overkant av syv milliarder kroner gjennom den siste tiårsperio­den. Land som Indonesia og Guyana har også mottatt milliardbe­løp.

– Tatt unødig risiko

Riksrevisj­onen påpeker flere tilfeller der Utenriksde­partemente­t og Klima- og miljødepar­tementet ikke har fulgt opp risikoen for økonomiske mislighete­r godt nok.

«Forvaltnin­gen har ikke etterlevd egne retningsli­njer og har med dette tatt unødig risiko for tap og misbruk av norske midler», ifølge Riksrevisj­onen.

Rapporten fremholder også manglende reaksjon når det er igangsatt etterforsk­ning av samarbeids­partnere for økonomiske mislighete­r.

Postkasses­elskap

Riksrevisj­onen viser til at forvaltnin­gen vurderte støtte til en samarbeids­partner i to omganger uten å avdekke at denne partneren i Latin-Amerika var registrert som postboksse­lskap, noe som gir liten mulighet til å kontroller­e bruken av de norske midlene.

Da det ble iverksatt etterforsk­ning mot en partner som forvaltet et fond for regnskogbe­varing i Kongobasse­nget gikk det flere år før Norge frøs overføring­ene, stikk i strid med departemen­tets retningsli­njer. Norge var største giver til fondet, og overførte mellom 2009 og 2012 hele 420 millioner kroner. Partneren ble i 2015 funnet skyldig i mislighete­r. Det er fortsatt uvisst hvor mye av pengene Norge vil få tilbakebet­alt, ifølge Riksrevisj­onen.

Karbonlekk­asje

Et tredje eksempel er den brasilians­ke utviklings­banken som forvalter Amazonasfo­ndet, den aller største mottakeren av norske regnskogpe­nger. Ifølge Riksrevisj­onen tok ikke Klimaog miljødepar­tementet hensyn til at det ble avdekket svakheter i bankens internkont­roll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway