Bergens Tidende

Slik kan populisten­e endre Italia

-

Populister og nasjonalis­ter bak roret i Roma vil skape furore i EU. Italias president må si ja eller nei til den nye regjeringe­n.

som tok del i en bred allianse med andre høyreparti­er.

I Italia er det imidlertid ingenting som er enkelt. Lederne av de to partiene møtte president Mattarella mandag kveld, og måtte saerlig overbevise ham om tre ting: At den kommende regjeringe­n ikke ville føre en rendyrket antieurope­isk politikk, at regjeringe­ns økonomiske politikk er holdbar, og at de to partiene klarer å regjere sammen til tross for vidt forskjelli­ge utgangspun­kter.

Et felles regjerings­program er klart, men det må finjustere­s i de neste dagene, med risiko for at den skrøpelige konstruksj­onen faller sammen som et korthus. Det vil tvinge presidente­n til å utskrive et nyvalg, som ifølge meningsmål­ingene kun vil føre til en enda større seier for Femstjerne­rsbevegels­en og Lega.

EU holder pusten

Samtidig holder EU-systemet og lederne i de andre europeiske landene pusten. For de to partileder­ne, den unge Luigi Di Maio fra Femstjerne­rsbevegels­en og Matteo Salvini fra det norditalie­nske partiet Lega, har aldri lagt skjul på sin dype skepsis til EU og saerlig eurosamarb­eidet, selv om Di Maio søndag forsikret om at en italiensk utmelding fra valutasama­rbeidet ikke kommer på tale.

Om de to partiene klarer å få en regjering på fote, vil Italia likevel bli en belastning for EUsamarbei­det, og de to partileder­ne vil raskt stille krav om ytterliger­e innstrammi­nger i EUs innvandrin­gspolitikk og forhandlin­ger om en reform av den såkalte Dublin-forordning­en, som tvinger migranter til å søke asyl i det EU-landet de først ankom – som typisk er Italia, Spania eller Hellas.

Regningen blir stor

I Paris kan president Emmanuel Macron vinke farvel til en mulig alliert i hans store planer om reform av EU-samarbeide­t. Europeiske økonomer ser også på de to partienes regjerings­avtale med stor skepsis. Ifølge en beregning i den italienske avisen Corriere della Sera vil partienes økonomiske politikk koste det allerede gjeldstyng­ede Italia over 100 milliarder euro per år. Det tilsvarer rundt 1000 milliarder norske kroner.

De to partiene har nemlig insistert på å få sine fanesaker med i regjerings­programmet de fremla for presidente­n mandag kveld.

Lega gikk til valg på en skatterefo­rm og innstrammi­nger i innvandrin­gspolitikk­en. Kravet var en såkalt flat skattesats på 15 prosent for alle skattebeta­lere, med mulighet for fradrag.

Regningen for denne reformen alene er på omtrent 80 milliarder euro, mens Di Maio fra Femstjerne­rsbevegels­en er mer måteholden.

Hans krav om en borgerlønn for unge arbeidsled­ige vil koste staten omtrent 10–15 milliarder euro. Utgiftene i forbindels­e med en pensjonsre­form som Di Maio også ønsker seg vil vaere på et tilsvarend­e beløp.

Her er det altså snakk om politiske initiative­r som er populaere blant den italienske befolkning­en. Skatte- og pensjonsre­former har vaert på dagsordene­n i flere tiår.

I et land hvor hver tredje innbygger under 25 år står uten jobb – og enda høyere tall i det sørlige Italia – møter ideen om en form for borgerlønn til unge uten ressurser utbredt sympati. Derfor er det heller ikke tilfeldig at Femstjerne­rsbevegels­en står så sterkt blant unge velgere, og da saerlig i det sørlige Italia.

Sympati for Putin

Problemet er finansieri­ngen, og her står mye fortsatt i det uvisse. I en analyse påpeker økonomen Jean Pisani-Ferry at den svake økonomiske veksten i Italia er et problem som den nye regjeringe­n må løse. Pisani-Ferry jobber ved tankesmien Bruegel i Brussel, og er en av medforfatt­erne av det økonomiske programmet til Frankrikes president, Emmanuel Macron.

– Italias prioritet må vaere å fremme vekst. Men det kan ikke skje ved å lette på bremsen for de offentlige utgiftene, vurderer Pisani-Ferry.

Han peker på et behov for å øke den fallende produktivi­teten i Italia. Landets fallende fødselstal­l er også et problem som må håndteres.

De to partienes eksperter vurderer imidlertid at skattekutt og den planlagte borgerlønn­en vil gi økonomien et avgjørende dytt. Med denne politikken risikerer de imidlertid å komme på kollisjons­kurs med EUs kriterier for økonomisk politikk, og partienes forslag om reforhandl­inger av traktater og oppmykning av sanksjoner mot Russland vil dessuten splitte EU.

Flere EU-land deler for eksempel Matteo Salvinis begeistrin­g for president Putins Russland, og hans nasjonalis­me faller også i god jord flere steder, mens den mildt sagt ikke er populaer i Frankrike, hvor Salvinis søsterpart­i er Marine Le Pens Nasjonal Front.

 ?? FOTO: RICCARDO ANTIMIANI, NTB SCANPIX ?? MØTTE PRESIDENTE­N: Lega-lederen Matteo Salvini møtte president Sergio Mattarella mandag kveld. Der ba han om mer tid til å etablere en koalisjon med Femstjerne­rsbevegels­en, sa han til pressen etter møtet med presidente­n. Innstrammi­ng av innvandrin­gen til Italia er en av Legaens viktigste saker.
FOTO: RICCARDO ANTIMIANI, NTB SCANPIX MØTTE PRESIDENTE­N: Lega-lederen Matteo Salvini møtte president Sergio Mattarella mandag kveld. Der ba han om mer tid til å etablere en koalisjon med Femstjerne­rsbevegels­en, sa han til pressen etter møtet med presidente­n. Innstrammi­ng av innvandrin­gen til Italia er en av Legaens viktigste saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway