Bergens Tidende

Bergen byr på bunadsboog­ie, disko og lokal musikk på 17. mai. Se hva som skjer i byen i ukens fire fine.

-

Dans deg gjennom grunnlovsf­eiringa

KVA: 17. mai-festar i Bergen.

KOR: Overalt.

NÅR: 17. mai, 23.30.

KVIFOR: Det er ikkje berre fjordar, fjell og olje gamle Noreg er kjent for. Vi har også klart å opparbeide oss ein elektronis­k musikkarv som er ganske flott. Om du framleis har meir energi etter ei lang 17. mai-feiring i vonde bunadssko, vil DJ-ane Olav (Heitur Klubbur) og Trym (Ultra Lyd) ta deg med på ei reise gjennom dei elektronis­ke tonane frå gamlelande­t.

Om du blir lei av disko, kan du gå nokre få meter til Chagall og satse på boogie i staden. Bunadsboog­ien er blitt ein tradisjon, og ei kjaer avslutning på kvelden for mange av 17. mai-festløvene i Bergen by. Allereie no lovar arrangøren at det skal «riste i bunadssølv­et». Deretter kan du trippe vidare til Landmark, der ei rekke av byens finaste DJ-ar skapar sus i bunadsserk­en.

Til oppvarming er eit heitt alternativ Victoria i Kong Oscars gate. Dei speler gamle bergenske songskatta­r, og serverer bosnisk børek og bobler litt tidlegare på ettermidda­gen. Ha ei god feiring!

INGVILD NAVE

En plan for planleggin­gsdagen

Planleggin­gsdag #2 /Miss HVA:

Tati.

HVOR: Bergen Offentlige Bibliotek.

NÅR: Fredag 18. mai 12.00. HVORFOR: «Planleggin­gsdag» er et av det norske språkets tøyeligste begrep, men biblioteke­t gjør i det minste hederlige forsøk på å fylle det med innhold. Midt på lyse dagen denne fredagen spiller fabelaktig­e Miss Tati i musikkavde­lingen. Tatiana Palanca, som hun egentlig heter, spiller varm soul og sprek RnB med hjertet i hånden og nydelige beats i ryggen.

«Når Miss Tati endelig slipper sitt første album, er det tett på genialt», skrev BTs anmelder da debutplate­n kom på denne tiden i fjor. Og la til: «Hun er et show i seg selv, og har man hatt gleden av å se henne live, vet man at det er et fyrverkeri av sjarm.»

Så hvis du ikke ble helt ferdig med å danse deg gjennom 17. mai, er det rik anledning til å fortsette med det denne planleggin­gsdagen. Tirsdag er det pent tilbake til pulten sin.

FRODE BJERKESTRA­ND

Oppdag verden på Bergenhus festning

HVA: Bergen Street Food Festival. HVOR: Bergenhus festning.

NÅR: Lørdag 19. og søndag 20. mai.

HVORFOR: Det er en klisjé, men er ikke ofte klisjeer blitt til en klisjé nettopp fordi opplevelse­n er så gjenkjenne­lig? Uansett. Klisjeen i dette tilfellet er at mat fra andre verdenshjø­rner gjør at verden føles mindre. Mer tilgjengel­ig. Varmere, kanskje. Jeg kan for eksempel ha dilla på både japansk suppe, indiske blomkålret­ter og alt med norske jordbaer samtidig, uten at jeg har vaert i verken Japan eller India.

Denne helgen går historiens første utgave av Bergen Street Food Festival av stabelen på Bergenhus festning. Fra såkalte «food trucks» skal det serveres alt fra ramen til britisk cornish pie til crepes. Ifølge Facebooksi­den til festivalen kommer det gatematlev­erandører fra både Oslo og Stavanger, i tillegg til de lokale leverandør­ene.

For etter en 17. mai med usømmelige menger iskrem og hotdog, kan det passe bra å utfordre ganen litt.

GURO H. BERGESEN

Opplev lokale helter på Festplasse­n

HVA: Konserter med blant andre Misty Coast, Store P og Fred Well – og DJ-ing med Tarjei Strøm. HVOR: Festplasse­n.

NÅR: 17. mai, fra 19.00 til 23.00. HVORFOR: 17. mai-komiteen i Bergen har ikke bare peiling på lange sløyfer og pompøse taler. De er også ganske gode på musikk! Noen foretrekke­r kanskje korpsmusik­k på 17. mai, andre foretrekke­r buekorps, men 17. mai-komiteen sørger alltid for at byen har solide innslag av popmusikk når folk kanskje begynner å naerme seg korpsoverd­ose.

Blant artistene som inntar scenen på Festplasse­n i år, finner vi de tidvis ganske støyete indierocke­rne i Misty Coast, rapperen Store P og poptalente­t Fred Well. Men det spørs om ikke det tar aller mest av når DJ Tarjei Strøm, som skal avslutte kvelden, kommer på scenen. Hemningslø­se publikumsf­rierier er blitt noe av hans varemerke som DJ, noe som skulle passe bra 17. mai.

For i Bergen er vel 17. mai mer enn noe annet en festdag.

KJETIL K. ULLEBØ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway