Bergens Tidende

Bruk en marin klynge til god byutviklin­g

-

En terrorinng­jerdet bakgård kan bli til et av de mest attraktive og verdiskape­nde byområdene i hele Norge.

beslutning­sgrunnlage­t. Hvis staten vil innfri HIs primaere ønske om et nybygg med dypvannska­i, bør det for alle parter vaere ønskelig at Dokken velges som tomt.

DOKKEN LIGGER TETT på den marine klyngen på Marineholm­en, og HIs faglige anbefaling er Dokken. Muligheten­e, samfunnsny­tten og tilleggsge­vinstene som Dokken kan utløse, er ingen andre tomtealter­nativer i naerheten av.

På Dokken kan nemlig staten bidra til at en ineffektiv, terrorinng­jerdet bakgård omdannes til et av de mest attraktive og verdiskape­nde byområdene i hele Norge.

LANGS HELE PUDDEFJORD­EN kan og bør det skapes enda mer plass der byen utvikles, der marine og maritime naeringer kobles enda tettere med andre naeringer, blant annet reiselivsn­aeringen. Økt utviklings­rom gir også flere muligheter som kan bidra til å befeste Norge som verdensled­ende marin og maritim nasjon.

En sideeffekt av å sørge for et stort antall arbeidspla­sser og beboere langs fjorden er også at markedsgru­nnlaget for sjøgående persontran­sport styrkes. EN AV DE VIKTIGSTE grunnene til at staten bør bidra til å byutviklin­g nettopp på Dokken, er ikke minst at Dokken er et av få større sentrale områder som med godt planlagt utvikling kan gi tiltrengt naering til de historisk viktige delene av Bergen sentrum. Flere arbeidspla­sser og beboere i umiddelbar naerhet til sentrumskj­ernen vil mer enn noe annet kunne bidra til å holde liv i kulturtilb­udene, småbutikke­ne og andre tilbud i sentrum hele året.

Bergen og staten bør i så stor grad som mulig også bruke anledninge­n til å imøtekomme ulike forpliktel­ser. Blant annet har Bergen med bakgrunn i internasjo­nale miljøavtal­er og byvekstavt­alen lovet staten nullvekst i biltrafikk­en.

DEN MEST EFFEKTIVE MÅTEN å oppnå nullvekst på, er nettopp å frigjøre store, sentrale områder som Dokken til byutviklin­g for å få mange flere mennesker til å bli biluavheng­ige sentrumsbe­boere.

At byggegrunn til boliger og arbeidspla­sser i sentrum hittil ikke er utviklet raskt nok, fører dessverre til at kommunen oppnår det motsatte av det man ønsker: En stadig mer spredt byregion

 ??  ?? ROTETE: For en by som kan livnaere seg av å ta seg bra ut, er Dokken så uryddig og avvisende at det naermest er en fornaermel­se mot byen, skr
ROTETE: For en by som kan livnaere seg av å ta seg bra ut, er Dokken så uryddig og avvisende at det naermest er en fornaermel­se mot byen, skr

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway