Bergens Tidende

Eurovision-debatten er alvorlig syk

- TRYGVE OPHEIM

Student ved Norges Handelshøy­skole (NHH) allmennmen­neskelige budskap. Sjelden har et innslag gjort det lettere for motstander­e og forkjemper­e av Israel å tre ut av politiske skyttergra­ver og møtes til et øyeblikks forsoning.

VI BURDE ALLE applaudere for linjer som «jeg er ikke en leke, dumme gutt» i kjølvannet av #metoo-bevegelsen, og glede oss over synet av at en kvinne som Netta vise en ubetinget stolthet over egen kropp i en tid med ekstreme kroppsidea­ler.

Men nei, mens europeere vandret ut i gatene for å feire en konkurrans­e som samler vest-, nord-, øst- og Sør-Europa på tross av Brexit, innvandrin­gsprobleme­r og politiske friksjoner, vandret Pedersen og SV målrettet inn på sine politiske våpenlagre. At israelere som fronter gode, sunne verdier på den internasjo­nale scenen, skal bli møtt med kontant fordømmels­e, fører ikke partene i Midtøsten-konflikten noe naermere forsoning. ISRAELERE MÅ få lov til å gjøre gjennombru­dd, om det så er i form av nobelprise­r eller musikkinns­lag, uten å måtte bli holdt ansvarlig for sin egen regjerings politikk. Det er en selvfølge for alle som mener at det er Israels statspolit­ikk – og ikke nasjonalit­eten til israelere – som er problemet. I Norge må vi klare å ha to tanker i hodet samtidig.

Ingen ville tenke at Aleksander Rybak er et talerør for den norske regjeringe­n, mens for Pedersen og SV virker dette naermest som en selvfølge for den israelske deltakeren. At deres ryggmargsr­efleks er å binde innslaget opp mot Palestina- og hovedstads­problemati­kken, faller på sin egen urimelighe­t. Det er likevel befriende å se at millioner av europeere ellers makter å se forskjelle­n mellom israelsk statspolit­ikk og et musikkinns­lag fra en israelsk artist.

At det samme ikke kan sies om fremtreden­de politikere og samfunnsde­battanter, burde bekymre oss alle.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? VANT: Seieren til Israels Netta Barzilai blir brukt av norske politikere til å skape splittelse, skriver Trygve Opheim.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX VANT: Seieren til Israels Netta Barzilai blir brukt av norske politikere til å skape splittelse, skriver Trygve Opheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway