Bergens Tidende

Knut skal baere fanen for 50. gang

- OLE JACOB RIISE ole.jacob.riise@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Knut Aune (73) i Lungegaard­en musikkorps bar flagget første gang 17. mai 1968. I år leder han musikkorps­et for femtiende året på rad.

Aune begynte sin korpskarri­ere i 1961 da han var 16 år gammel.

Den gang spilte han tenor i Lungegaard­ens musikkorps. Først etter syv år i korpset fikk han tilbud om å baere flagget 17. mai.

– Jeg ble nok spurt fordi jeg var buekorpsgu­tt, og jeg hadde en litt bedre holdning til det å baere flagget, sier Aune.

Måtte velge

I ungdomsåre­ne var han med i både Draeggens Buekorps og Lungegaard­ens Musikkorps, men ble oppfordret til å velge en av delene da det ble problemer med at han ikke kunne vaere to steder i prosesjone­n samtidig.

De beste vennene hans var i musikkorps­et og i buekorpset visste han det var over i slutten av tenårene.

– Jeg valgte korpset fordi det kunne jeg holde på med hele livet. Det har jeg aldri angret på, sier han.

– Korpset er der alltid

Etter 57 år i musikkorps­et er Aune fremdeles et aktivt medlem som både flaggbaere­r og musiker på valthorn.

– Det er noe helt spesielt med å vaere i korps. Det gir utfordring­er både musikalsk og sosialt. Du bytter kanskje jobb et par ganger i livet, får nye venner og kanskje familiepro­blemer, men korpset er der alltid.

Syvende far i huset

Som en av de eldste i musikkorps­et har han veteransta­tus blant både ledelse og nykommere.

– Det har gjort meg til den syvende far i huset på årsmøter. Da er det jeg som tar ordet og takker for innsatsen. Som den som har vaert der lengst, blir jeg en av dem som baerer tradisjone­ne videre. Vi samarbeide­r tett med de yngre, og det er flott at alle generasjon­er er på lik linje og jobber sammen, sier han.

Lederen i Lungegaard­en musikkorps, Morten Vik-Johnsen, er fornøyd med Aunes innsats som flaggbaere­r gjennom alle år.

– Han baerer flagget 17. mai med stor glede, aere og stolthet. Det er blitt en egen greie for ham.

Vik-Johnsen sier han har et ungdommeli­g sinn og at han er med på det meste.

– Flagget derimot, får vi ikke lov til å tulle mye med. Det vil han ha på sin måte, sier VikJohnsen og ler.

Seremonime­steren

Lungegaard­en musikkorps har nå fått sin egen fane, men Aune er så stolt av flagget at fanen sjelden brukes. I hvert fall ikke 17. mai.

– Han er absolutt en av dem som holder tradisjone­n gående. Han er blitt en slags seremonime­ster i Lungegaard­en, som drar linjer tilbake i tiden, mens vi yngre kanskje ser fremover, sier han.

I motvind

Aune har opp gjennom årene sett hvordan feiringen i Bergen har utviklet seg – eller ikke. Han forteller at 17. mai ikke har forandret seg noe saerlig siden han begynte i korpset.

– Er det noe du husker godt som flaggbaere­r?

– Om jeg skulle trukket frem noe jeg husker spesielt godt fra de 50 årene jeg har vaert flaggbaere­r, så er det nok nasjonalda­gene det var skikkelig stygt vaer. Det er ikke lett å baere et så stort flagg når det høljer og blåser kuling i Bergen.

Feirer ikke eget jubileum

Aune sier til BT at han ikke kommer til å feire 50-årsjubilee­t som flaggbaere­r på en spesiell måte. Lungegaard­ens egne tradisjone­r kommer først.

– Vi har jo korpsets egne tradisjone­r som vi kommer til å følge. Rett etter prosesjone­n i 12.00-tiden fortsetter vi til en pub i sentrum og koser oss. Deretter drar vi ut og spiser en tidlig middag. Det er tradisjone­n i Lungegaard­en musikkorps.

– Men det kan hende det blir en liten markering av mine 50 år under frokosten før prosesjone­n. Det håper jeg!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway