Bergens Tidende

Bergen Shantykor

-

Mannskor fra Bergen. Ble startet som Bergen Sporveisko­r i 1930.

Het også Tide Mannskor i en periode, før koret ble «uavhengig» i 2014.

Fortsatt er det mange sjåfører blant sangerne.

Fredag er koret med i finalen i «Norske Talenter». etter begynte han å dirigere sitt første kor.

– Jeg kommer fra en familie av laerere og kordirigen­ter – vi har faktisk drevet med dette helt siden slutten av 1800-tallet. Så jeg har det i blodet, sier Riise.

Og nå har Helge Riise drevet med dette i 47 år. Blant korene han har dirigert er Bergen Mannskor, Breistein Mannskor, Tertneskor­et, Osterøykor­et, Hordvik Bygdakor og – selvsagt – Bergen Shantykor.

Det er blitt så mange kor at Riise ikke helt har oversikten lenger.

Vakker gråstein

– Det er noe eget med å få vanlige folk til å fungere i et kor. De har kanskje ikke de største stemmene, men vi får det til å låte bra likevel. Hvis ikke folk synger så fint, må de i hvert fall synge mye! sier Riise.

– Prøver du å lage gull av gråstein?

– Nei, jeg lager ikke gull av gråstein. Jeg prøver å få gråsteinen til å bli finest mulig. Å forme gråsteinen på best mulig måte. Du vet Vigelandsp­arken er jo laget av gråstein – gråstein kan vaere flott! sier Riise.

Frode Salhus har sunget i Bergen Shantykor i 25 år og er førsteteno­r. Han sparer ikke på rosen når han snakker om dirigent Helge Riise.

– Han har klart å få en gjeng mannfolk som oss til å synge fint!

– Hvordan har han klart det? – Hehe, nei det er jo øving som gjør mester. Han er ikke redd for å holde oss igjen et kvarter etter øvingen. Han kan vaere ganske streng, sier Salhus.

– Må ikke bli for flinke

Helge Riise har noen metoder for å få gråstein til å skinne. Ikke som gull, men som den fineste gråstein.

– Man må liksom få frem sangernes «attityde», som en viss svensk Brann-trener snakket om. De må tørre å slippe seg løs, og da finner man alltid noe talent.

– Hvordan får du gjengen i Bergen Shantykor til å slippe seg løs?

– Du må først og fremst la de vaere seg selv. Du kan ikke forme de til noe de ikke er, men de kan formes litt likevel. Det er jo viktig at vi ikke blir for flinke heller! Det kler et shanty-kor at ting går litt på høgg og belegg – vi må ikke miste saerpreget, sier Riise.

At det er talent hos den godt voksne gjengen i Bergen Shantykor, som i hovedsak består av bergensere og striler – i tillegg til én trønder – er norske TVseere tydeligvis enige i. De fikk nemlig rekordmang­e stemmer i semifinale­n i «Norske Talenter».

– Å bli kalt talent er noe man drømmer om som 15-åring. Men det er jo kjekt å få den betegnelse­n som 66-åring også, sier Riise lattermild­t.

Jeg tok over koret for en fem år siden, da det het Tide Mannskor. Og jeg må innrømme at jeg tvilte litt om det var noen vits da vi hadde hatt et par øvinger.

Helge Riise

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway