Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Angelica (13) ble så tynn at hun døde, moren nektet henne hjelp. Tragedien i Valdres handler ikke om dobbeltstr­aff mot en lidende mor, men barns rettssikke­rhet.

-

FOLK SOM SATT i konsentras­jonsleirer under andre verdenskri­g kunne plutselig få hjertestan­s. De avmagrede kroppene klarte ikke å holde på varmen lenger, og da kulden kom, kunne de dø av det. Det var det som skjedde med Angelica Elisabeth Lem Heggelund.

MENS TIDLIGE NYTTÅRSRAK­ETTER varslet at 2016 snart skulle komme, rykket ambulansef­olk ut til Beitostøle­n i Valdres. Klokken 19.43 fant de en 13 år gammel jente på en familiehyt­te. Moren hadde isolert henne der siden begynnelse­n av oktober.

På nyttårsaft­en veide Angelica 21,7 kilo, og hadde sluttet å puste. Legene gjorde alt de kunne for å gjenoppliv­e henne. Det var nytteløst.

Angelica var blitt så tynn at hun døde av det. Nå er moren dømt for grov mishandlin­g.

DET KAN FREMSTÅ HJERTERÅTT at en mor som har mistet sin eneste datter også skal sone en fengselsst­raff på tre år. Som om døden ikke er straff nok.

Dommen fra Valdres tingrett feier effektivt vekk slike motforesti­llinger.

Camilla Heggelund Hovd ville kanskje det beste for barnet sitt, men hun gjorde det ikke.

Dommen forteller om en mor som bevisst hindret at datteren fikk livsnødven­dig helsehjelp. En mor som manipulert­e, løy og meldte flytting for å unngå utidig innblandin­g fra leger, rektorer og barnevern. En mor som visste nøyaktig hvor livsfarlig spiseforst­yrrelsen anoreksi er, men som likevel isolerte sin avmagrede datter på en hytte i fjellheime­n i flere måneder, for å skjule hvor ille det sto til.

MORENS FORSVARERE, Aaamund Sandland og Turid Bugge, har varslet at saken blir anket. Hvis moren blir dømt, vil alle foreldre med anorektisk­e barn risikere straff hvis barnet dør, argumenter­te forsvarern­e under rettssaken.

Dette resonnemen­tet avfeier Valdres tingrett kontant. Det er svaert sjelden at foreldre holder alvorlig syke barn unna helsevesen­et i så lang tid at de dør av det. «Uten en merkbar strafferet­tslig reaksjon i et slikt tilfelle, ville barn vaere fratatt den rettssikke­rhet de har krav på», oppsummere­r tingrettsd­ommer Pål Prestesaet­er.

Saken handler ikke om å gi en lidende mor dobbelstra­ff, men å markere alvoret i foreldrean­svaret. Moren ble ikke dømt fordi at datteren døde av en farlig sykdom, men for grov omsorgssvi­kt.

Et mindreårig barn er avhengig av sine foreldre. Foreldrean­svaret innebaerer å sørge for livsnødven­dig helsehjelp. Angelica var i betydelig livsfare i lengre tid. Dette handler ikke om en kortvarig feilvurder­ing. Moren hadde god mulighet til å iverksette tiltak for å unngå at datteren døde, argumenter­er retten.

DETALJENE I SAKEN stiller moren i et svaert grelt lys. Hun halte ut tiden for legekontro­ller, og ba datteren manipulere vekten ved å gå med vekter, drikke store mengder Pepsi Max og gå i løse klaer.

Moren skapte et inntrykk av at det var datteren som hadde legevegrin­g. Men da Angelica hadde vondt i magen, mistet hår og var bekymret, ba hun moren kontakte lege flere ganger. Hun tilbød seg til og med å betale selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway