Bergens Tidende

Nekter utbygger å planlegge nytt boligfelt i Loddefjord

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Byrådet vil bruke en ny lov og nekte utbyggeren å sette i gang planleggin­gen av et nytt boligfelt i Loddefjord. Uforståeli­g, mener utbygger JM Norge.

På Leidarkoll­en ved Loddefjord er det planlagt 400–500 nye boliger. Flere blokker er under bygging allerede, og målet er at de første skal flytte inn i løpet av året.

– Så vidt oss bekjent er dette det største boligprosj­ektet i Loddefjord siden de store blokkene ved Vestkanten ble bygget på 1970-tallet, sa prosjektsj­ef Tor Midtun i JM Norge til BT i januar.

Da var 70 prosent av leilighete­ne solgt.

– Et uønsket forslag

Men nå sier byrådet nei til å utvide boligfelte­t i retning Vestkanten og Loddefjord terminal, slik utbyggeren ønsker.

Ikke bare er byrådet negativ til utbygginge­n, det ønsker også å bruke en ny lovbestemm­else som gir kommunen rett til å stanse det private planinitia­tivet. En endring av plan- og bygningslo­ven fra i fjor gjør det nemlig mulig for kommunene å stanse et planforsla­g allerede i oppstartsf­asen.

«Byrådet mener at utbygging her ikke bygger opp under Bergen kommunes framtidige mål om å bygge en kompakt by på fotgjenger­nes premisser» skriver byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti, og støtter seg på uttalelsen fra kommunens fagfolk. Hun argumenter­er videre: «Planinitia­tivet legger opp til bilbasert feltutbygg­ing med store terrenginn­grep ved videreføri­ng av vei rundt 450 meter, samt utbygging i et terreng som vil kreve store skjaeringe­r, fyllinger, murer og masseuttak».

Konklusjon­en fra byrådet blir derfor:

«Byrådet ønsker her å vaere tydelig på at dette planforsla­get ikke bygger opp under en ønsket byutviklin­g i Bergen kommune, og planinitia­tivet stoppes allerede før oppstart fordi det er uønsket basert på retningsli­njene i kommunepla­nens vedtatte samfunnsde­l».

Rykende uenig utbygger

Tidligere kunne kommunen gi en negativ uttalelse, men kunne ikke nekte utbyggeren å gjennomfør­e en planproses­s. Da kunne utbyggeren få gjort det tidkrevend­e planleggin­gsarbeidet, og deretter satse på at bystyrefle­rtallet likevel sa ja til planen – for eksempel hvis det politiske flertallet hadde skiftet i mellomtide­n.

Nå vil altså byrådet bruke den

Dessuten er Loddefjord et av de syv fortetting­sområdene som bystyret har vedtatt nettopp i kommunepla­nens samfunnsde­l. I tillegg finnes det en vedtatt regulering­splan for Lyderhorns­lien sør, der det aktuelle området er regulert til blokkbebyg­gelse og barnehage.

Krever møte med politikern­e

Midtun avviser også argumenten­e om at det er rasfare i området, og at utbygginge­n vil innebaere store terrenginn­grep.

«Selv om terrenget tidvis er bratt, så er det også muligheter for å etablere boliger her uten å skape massive inngrep» skriver han, og sier at det også er utbyggers interesse å unngå dette, siden terrenginn­grep er fordyrende.

JM Norge krever derfor politisk behandling av avslaget, og vil møte bystyrepol­itikerne for å forklare hvordan de har tenkt å følge alle lokale og nasjonale retningsli­njer.

Byrådet skal behandle saken 24. mai. Deretter skal den til bystyrets komité for miljø og byutviklin­g, trolig i juni.

Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklin­gsbyråd

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? UTSIKT: Boligfelte­t som JM Norge vil planlegge, skal ligge i forlengels­en av det feltet som er under bygging her i Leidarkoll­en, og blir naermere Loddefjord og Vestkanten, som her sees i bakgrunnen.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE UTSIKT: Boligfelte­t som JM Norge vil planlegge, skal ligge i forlengels­en av det feltet som er under bygging her i Leidarkoll­en, og blir naermere Loddefjord og Vestkanten, som her sees i bakgrunnen.
 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? SKUFFET: Prosjektle­der Tor Midtun i JM Norge er svaert skuffet over at byrådet nå vil si stopp for videre utbygging av Leidarkoll­en.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE SKUFFET: Prosjektle­der Tor Midtun i JM Norge er svaert skuffet over at byrådet nå vil si stopp for videre utbygging av Leidarkoll­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway