Bergens Tidende

KrF sikrer flertall for navnet Vestland

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

Hordaland vant maktkampen internt i KrF. Etter flere uker i tenkebokse­n sier partiets stortingsr­epresentan­ter nei til omkamp om navnet Vestland.

– Navnet blir Vestland, sier KrFs kommunalpo­litiske talsperson, Torhild Bransdal.

Hun hadde frist til fredag klokken tolv med å legge inn merknader i saken om de nye fylkesnavn­ene. Der slo KrF fast at de støtter regjeringe­ns navneforsl­ag (se faktaboks).

– Flere av navnene er ikke ideelle, men for oss er dette underordne­t hva de nye fylkene skal drive med.

Uenighet internt

Etter det BT forstår har det vaert betydelig uenighet internt i KrF rundt navnet Vestland. Spesielt stor har motstanden vaert i de to fylkeslage­ne Rogaland og Møre og Romsdal. Førstnevnt­e regnes som det sterkeste i KrF.

– Vi er tydelige på at vi ikke ønsker at det nye fylket skal ta navnet Vestland. Vi er en del av Vestlandet, sa Oddny Helen Turøy, fylkeslede­r i Rogaland, til BT onsdag.

Stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal bekrefter uenigheter internt.

– Vi har landet ned på at vi ikke tar en ny runde med navnedisku­sjoner. Det mener vi ville tatt oppmerksom­heten vekk fra det regionrefo­rmen handler om, nemlig å flytte ut oppgaver og desentrali­sere makt fra Oslo, sier hun.

Skuffet opposisjon

Blant opposisjon­spartiene på Stortinget er skuffelsen stor over KrFs konklusjon.

– KrF har åpenbart ikke mye tro på seg selv, sier Willfred Nordlund (Sp).

Han er saksordfør­er når de nye fylkesnavn­ene skal behandles i stortingss­alen den 7. juni. Sp-politikere­n hadde før dagens utvikling sterk tro på å få KrF med seg på sin side. Det ville i så fall kunne vippet flertallet.

– Men det er ikke uvanlig at KrF stemmer mot det de primaert er for, sier Nordlund.

Hele 15 fylker får nytt navn fra 1. januar 2020. Sppolitike­ren er spesielt kritisk til to av dem, Vestland og Innland.

– Jeg forstår at Hordaland og Sogn og Fjordane ønsker dette. Navnet har en enorm markedsfør­ingsverdi. Men en kan ikke bruke en geografisk betegnelse når bare to av fire fylker er med.

Nordlund som ønsker seg en ny navneprose­ss der tar hensyn til faglige innspill, fnyser av KrFs uttalelser om at dette ville tatt oppmerksom­heten vekk fra arbeidet med å desentrali­sere makt til de nye fylkene.

– Det er kun en unnskyldni­ng. Hvis KrF ønsker seg flertall for å flytte oppgaver, så kan de bare å gå i lag med Ap, Sp og SV. Det der er et merkelig resonnemen­t.

– Bortforkla­ring

I Hordaland og Sogn og Fjordane jubler en over KrFs konklusjon.

– Jeg er glad for at KrF og stortingsf­lertallet respektere­r lokaldemok­ratiet. I begge fylker har et overvelden­de flertall stemt for dette navnet, sier Jenny Følling (Sp), fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, som nå forventer at Stortinget leverer på oppgaver.

– Det er utrolig viktig at de nye, store fylkene fylles med makt og økonomi, sier hun.

Stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal sier KrF har store ambisjoner på dette området. Hun advarer regjeringe­n mot å utvanne prosessen ved å dele den opp i mange runder.

– Jeg har hørt rykter om at det kan skje, men vi har høyt trykk på å få til en helhetlig behandling. Hvis det blir for oppdelt, så blir det vanskelig å få til en helhet. Da blir det også mye lettere å hindre en utflytting av oppgaver.

 ??  ?? PRESS: Olaug Bollestads hjemfylke var klare på hva de mener om «Vestland». Partileder Knut Arild Hareides hjemfylke gikk til slutt seirende ut av striden.
PRESS: Olaug Bollestads hjemfylke var klare på hva de mener om «Vestland». Partileder Knut Arild Hareides hjemfylke gikk til slutt seirende ut av striden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway