Bergens Tidende

Sier nei til fire nye år

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto EIRIK BREKKE

Bergens mest profilerte MDG-politiker vil ikke fortsette etter neste års valg. Fra før er bystyregru­ppen til MDG halvert. Acer-konflikten er en av årsakene.

Sondre Båtstrand, Miljøparti­et De Grønnes gruppelede­r i bystyret, sier nei til gjenvalg i neste års kommuneval­g.

Det har han meddelt partiets nominasjon­skomité, bekrefter Båtstrand.

– Jeg informerte de naermeste rundt meg om det allerede i fjor høst, og nominasjon­skomiteen fikk vite det da de begynte arbeidet sitt for rundt en måned siden, sier han.

Båtstrand har sittet i bystyret siden 2011, og vaert gruppelede­r for partiet like lenge.

– Men jeg har brukt halve livet mitt på å profilere MDG. Nå tenker jeg det er tid for å gjøre noe helt annet, sier Båtstrand.

– Ukultur i partiet

I kommuneval­get 2015 gjorde MDG et godt valg i Bergen, og fikk fire representa­nter inn i bystyret.

Men i midten av mars i år meldte bystyrekol­legaene Diane Berbain og Randi Amundsen seg ut av partiet, sammen med to vararepres­entanter.

Alle fire meldte samtidig overgang til SV og vil represente­re dem i bystyret frem til neste valg i 2019. På en pressekonf­eranse begrunnet de overgangen:

– Det har vaert en lang tankeprose­ss. En del frustrasjo­n har akkumulert seg over tid. Det handler om en ukultur i partiet, var Berbains forklaring.

Savner systemkrit­ikk

Nå sier altså den mest profilerte MDG-politikere­n i Bergen nei til gjenvalg. Men han avviser at det er noen sammenheng.

– Nei, jeg ga som sagt beskjed lenge før dette kom opp, sier

han. Men også Båtstrand er kritisk til den politiske dreiningen i MDG i enkelte utenriks- og økonomispø­rsmål.

– Acer-saken synliggjor­de den dreiningen, som mange er skeptiske til. MDG har gått fra å vaere et parti for systemkrit­ikk til å bli mer teknologio­ptimistisk og EU-positiv, sier han.

MDG sa som kjent ja til norsk tilknytnin­g til EUs energibyrå Acer, der målet er å få et felles strøm- og gassnett i Europa. Argumentet var at det ville gjøre det lettere å få til miljøvennl­ige løsninger i fremtiden. Store deler av venstresid­en har derimot protestert og hevdet at norske myndighete­r vil miste råderetten over energispør­smål.

– MDG var et dønn nei til EUparti. Nå sier vi ja til Acer. Det frastøter endel kjernevelg­ere, sier Båtstrand.

Frykter Oslo-dominans

Han mener balansen mellom Oslo MDG og resten av landet også er en utfordring for partiet. Den balansen ble truet da flere av de Oslo-bosatte politikern­e ble plassert som listetoppe­r rundt i fylkene før fjorårets stortingsv­alg – deriblant den Oslo-bosatte bergensere­n Arild Hermstad i Hordaland. Han er nå nyvalgt nasjonal talsmann for partiet.

– Valget gikk rimelig dårlig. Jeg tror vi må laere at vi ikke kan ha folk som kommer innom et sted som toppkandid­ater, sier Båtstrand.

– Hvordan har samarbeide­t vaert her lokalt? Det virker ikke bra når halve bystyregru­ppen går ut av partiet, og de snakker om en ukultur?

– Jeg har en god tone med Diane og Randi fortsatt, så det handler ikke om det. Men MDG har generelt en jobb å gjøre med partikultu­ren. Vi er et umodent parti, og må erkjenne det, sier Båtstrand.

Han etterlyser blant annet mer fokus på saklig argumentas­jon og det han kaller dypøkologi.

Skrytelist­en

I motsetning til de to utbryterne, vil Båtstrand fortsette i bystyret for MDG frem til valget. Selv med halvert gruppe, tror han det er mulig å få gjennomsla­g.

– Vi vil kjempe for vassdrag, elvemuslin­ger, dyrevern og å bevare grønne lunger. Vi har vist denne perioden at det er mulig å få gjennomsla­g, selv om vi ikke er i byråd eller på vippen, sier han.

Båstrand trekker frem en lang liste over saker der partiet har fått gjennomsla­g, deriblant tiltak rundt kunstgress, grønne tak på nye bygg, restriksjo­ner på vannscoote­re, fjerning av gratispark­ering for politikere, en egen prosjektle­der for kulturhuse­t i Fyllingsda­len, flere spiselige vekster i byrommet, støtte til urbant landbruk og mindre bruk av kjemiske sprøytegif­ter.

Musikk, hage og forskning

Etter politikken håper han å kunne bruke mer tid på musikken, hageprosje­kter og å kunne jobbe videre akademisk med emnet han skrev doktorgrad om: klimapolit­ikk.

– Men nå skal altså MDG stille til valg i Bergen uten tre av de fire som sitter i bystyret for dem i dag. Vil ikke det skape problemer for partiet?

– Nja. De får jo også startet på ny frisk. Min oppgave blir å bidra til å overføre kompetanse til de som skal overta, slik at de slipper å begynne helt på bar bakke.

 ??  ??
 ??  ?? PROFILERT: Sondre Båtstrand har vaert Miljøparti­et De Grønnes gruppelede­r i bystyret og den klart mest profilerte MDG-politikere­n i Bergen.
PROFILERT: Sondre Båtstrand har vaert Miljøparti­et De Grønnes gruppelede­r i bystyret og den klart mest profilerte MDG-politikere­n i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway