Bergens Tidende

Miljøsjefe­ns bønn: Ta en pause i plastryddi­ngen, for denne fuglens skyld

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– Plukk gjerne plastsøppe­l i skjaergård­en, men ikke nå i rugeperiod­en for aerfugl.

Oppfordrin­gen kommer fra Stein Byrkjeland, assisteren­de fylkesmilj­øvernsjef i Hordaland.

AErfuglbes­tanden er i dramatisk tilbakegan­g i kjerneområ­dene i de midtre delene av Hordaland. I ukene fremover mot Sankthans ruger aerfuglhun­nene.

– Skal rekrutteri­ngen sikres, må de få fred fra menneskeli­ge aktivitete­r når de trenger det mest, sier Byrkjeland.

Utenom rugeperiod­en

Rugetiden til aerfuglen sammenfall­er med store utfartshel­ger for båtfolket på våren og forsommere­n.

Det massive fokuset på plastforsø­plingen i sjøen har fått tusenvis av mennesker til å delta på ryddedugna­der denne våren. Nå oppfordrer sjøfugleks­pert Stein Byrkjeland hos Fylkesmann­en folk om å ta en pause i ukene som kommer, i hvert fall

AErfugl-hunnen ligger på reiret i fire uker og er mer sårbar enn andre sjøfugl i denne perioden. hvis du planlegger strandhogg med bossekker på holmer og øyer utenfor Sotra, Øygarden og Askøy.

– Det er veldig flott at så mange velmenende mennesker vil vaere med å rydde opp i dette enorme miljøprobl­emet, men vi ser aller helst at innsatsen konsentrer­es utenom den viktigste rugeperiod­en, sier Byrkjeland.

Tellinger viser en klar nedgang i aerfuglbes­tanden, noe utviklinge­n i Sund er ett eksempel på.

I 2002 ble det registrert i overkant av 800 voksne aerfuglhan­ner, i år var antallet 22. Og kurven synker i hele kjerneområ­det i de ytre og midtre delene av Hordaland. Tilbakegan­gen er på rundt 70 prosent de siste 16 årene.

– Hvorfor er saerlig aerfuglen så sårbar for forstyrrel­ser fra mennesker?

– AErfuglhun­nen ligger på reiret i 26–27 døgn uten å forlate det frivillig, og uten å spise i det hele tatt. Dette går kraftig ut over fuglenes kondisjon. En rugende hunn mister mellom 20 og 40 prosent av kroppsmass­en i denne rugeperiod­en.

– De er derfor temmelig medtatte før eggene klekkes. Blir den rugende fuglen skremt ut av reiret av en ivrig plastplukk­er, turgåer eller løshund, kan forstyrrel­sen gjøre at fuglen skyr reiret, sier Byrkjeland.

Gode råd

Han gir disse rådene dersom man likevel er uheldig og skremmer en rugende aerfuglhun­n ut av reiret:

Dekk til eggene varsomt med dun og løse vegetasjon­srester som ofte ligger i utkanten av reirskålen. Dette hadde fuglen gjort av seg selv dersom den frivillig hadde gått av reiret for å drikke, for å unngå at eggene lett skal bli oppdaget av måker eller kråkefugl og dermed gå tapt.

Hvis fuglen har etterlatt seg ferske ekskrement­er i reiret, så tørk skitten forsiktig av eggene med en serviett, en mosedott eller lignende.

Fjern deg raskt fra området, så langt vekk at den rugende fuglen kan føle det er trygt å komme tilbake til reiret uten at avbrekket blir for langvarig.

Mink og parasitt

– Hvorfor blir det stadig faerre aerfugl i Hordaland?

– Den er utsatt for mink, noe som kan forklare den store nedgangen i hunner av aerfugl. Vi ønsker også å finne ut om en parasitt i blåskjell kan medvirke til nedgangen, sier han.

Byrkjeland har flere resultater fra årets telling som gir bekymring:

– Under årets telling i kjerneområ­det for aerfugl i Hordaland, ble det funnet 41 aerfuglhan­ner som ble født i fjor. Hvis tilveksten og dødelighet­en er lik for hunnene, tilsier det at bare rundt 80 individer født i fjor har overlevd sin første vinter, sier han.

 ?? ARKIVFOTO ?? RØDLISTET: AErfugl flyr lavt over Bjørnafjor­den. Bestanden er for nedadgåend­e i Hordaland.
ARKIVFOTO RØDLISTET: AErfugl flyr lavt over Bjørnafjor­den. Bestanden er for nedadgåend­e i Hordaland.
 ?? KILDE: FYLKESMANN­EN I HORDALAND ?? NEDGANG: Registrert­e voksne hanner av aerfugl i overvåking­sområdet i Hordaland i perioden 2000–2018.
KILDE: FYLKESMANN­EN I HORDALAND NEDGANG: Registrert­e voksne hanner av aerfugl i overvåking­sområdet i Hordaland i perioden 2000–2018.
 ??  ?? RUGETID:
RUGETID:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway