Bergens Tidende

Mot kullsvart milliardsp­rekk på Svalbard

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no TRON STRAND

I oktober i fjor informerte Monica Maeland (H) Stortinget om at opprydning­en etter to gruver på Svalbard ville koste 700 millioner kroner. Et halvår senere er prisen nesten fire ganger så høy.

– Dette er en oppskrift på hvordan man ikke skal gjøre det, og en oppskrift på en skandale. Stortinget har fattet en beslutning uten å vaere i naerheten av å kjenne konsekvens­ene, sier Geir Pollestad (Sp), leder for naeringsko­miteen på Stortinget.

Han viser til at det i forbindels­e med behandling­en av statsbudsj­ettet i fjor høst ble bestemte å avvikle Store Norske Spitsberge­n sin kullgruvev­irksomhet i Svea og Lunckefjel­l på Svalbard. I tillegg skal det igangsette­s en opprydning av området – det vil si at hele gruveanleg­get bestående av blant annet flyplass, kraftverk, verkstedha­ller, store dieseltank­er og søppelhånd­teringsanl­egg for å nevne noe, skal sikres og tilbakefør­es til naturen.

Kostnaden ble først anslått til 700 millioner kroner. Det skulle imidlertid fort vise seg at tallet var riv, ruskende galt. Monica Maeland orienterte 30. november i fjor Stortinget om at hun hadde fått ny informasjo­n som tydet på en dobling i kostnadene sammenlign­et med det som var varslet i statsbudsj­ettet halvannen måned tidligere.

La ned ny gruve

Men det stoppet ikke der. Ved fremleggel­sen av revidert nasjonalbu­dsjett tirsdag denne uken hadde regnestykk­et for opprydning­en steget fra rundt 1,4 milliarder kroner til totalt 2,5 milliarder kroner. At regjeringe­n hele tiden har vaert påpasselig med å fremheve at det hefter stor usikkerhet rundt kostnadene, virker ikke formildend­e på Senterpart­iets naeringspo­litiske talsperson.

– Ingenting av informasjo­n som Stortinget fikk før jul indikerte en slik kostnadsøk­ning. Her er kontrollen så liten at det er snakk om ren gjetning, sier Geir Pollestad (Sp).

De to kullgruven­e Svea og Lunckefjel­l ligger cirka fem mil sør for Longyearby­en. Den første har vaert i drift i over 100 år, mens den siste ble åpnet så seint som i 2011. Tross at det var investert 1,2 milliarder kroner i anlegget, ble det fem år senere tatt en pause i driften. Årsak: Kraftig fall i kullprisen­e.

Vil utsette nedleggels­en

I 2017 konkludert­e styret til Store Norske Spitsberge­n med at fortsatt driftshvil­e ikke var å anbefale. Dermed gjensto to alternativ: Avvikling eller å ta opp igjen driften.

Regjeringe­n og Stortingsf­lertallet landet på det første. Nå mener Senterpart­iet at det er behov for å se på saken på ny.

– Jeg mener beslutning­en om å nedlegge driften må bremses, til vi har et fullstendi­g kostnadsbi­lde. Det bør vurderes på nytt om driften skal avvikles nå, om den bør avvikles gradvis eller oppretthol­des, sier Pollestad.

I Arbeiderpa­rtiet er ikke stemningen like kritisk.

– Regjeringe­n har hele tiden understrek­et stor usikkerhet rundt tallene, sier stortingsr­epresentan­t Eirik Sivertsen (Ap).

– Mangelfull­t arbeid

Jan Morten Ertsaas, administre­rende direktør i Store Norske Spitsberge­n Kulkompani, tror ikke siste ord er sagt om sluttkostn­aden.

–De 2,5 milliarden­e som er antydet i budsjettet er ikke et tall som vi har formidlet til vår eier. Vi kjenner igjen tallet fra prosessen med å kostnadses­timere totalprosj­ektet, men dette er tall det er knyttet stor usikkerhet til. Usikkerhet­en er saerlig knyttet opp mot omfanget av opprydding i Svea.

– Hvorfor er det blitt så dyrt? – Det har vaert drevet gruvedrift i Svea i mer enn 100 år med alt det innebaerer av terrenginn­grep og potensiell forurensni­ng i grunn. Vi snakker om en ryddejobb som aldri har vaert gjort før, sier Ertsaas.

I januar i år kom det inn en ny politisk ledelse i Naeringsde­partemente­t. Torbjørn Røe Isaksen overtok statsrådss­tolen etter Monica Maeland, mens Daniel Bjarmann-Simonsen (H) ble statssekre­taer med ansvar for Svalbard-saker. Sistnevnte tar ingen selvkritik­k rundt kostnadsve­ksten.

– Vi har hele tiden vaert tydelig på at det var stor usikkerhet rundt tallene, sier Bjarmann-Simonsen, som avviser at beslutning­en om å avvikle og rydde opp i Svea og Lunckefjel­l ble tatt på sviktende grunnlag.

 ?? ARKIVFOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? UPOPULAER: Lokalbefol­kningen svarte med fakkeltog i Longyearby­en da tidligere naeringsmi­nister Monica Maeland besøkte Svalbard i oktober i fjor.
ARKIVFOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX UPOPULAER: Lokalbefol­kningen svarte med fakkeltog i Longyearby­en da tidligere naeringsmi­nister Monica Maeland besøkte Svalbard i oktober i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway