Bergens Tidende

Han langer ut mot BKK etter fiskedød

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no

Grunneier Knut Eirik Møster hadde forventet bedre kontroll av BKK etter helgens fiskedød i Ekso.

Møster frykter at 25 år med kultiverin­g og tiltak for å få opp villaksbes­tanden i Ekso-elven har fått seg et kraftig skudd for baugen med helgens fiskedød.

– Sjelden godt overens

– Nå gjentar historien seg for villaksen. Kraftutbyg­ging og biologisk mangfold går sjelden godt overens. BKK ødelegger livsgrunnl­aget i elven, sier Møster, som er en av ti grunneiere av lakseleven Ekso og tidligere leder av Ekso elveeierla­g.

I 1991, fire år etter at Myster kraftverk sto klart, var det full stopp for fiske i det som tidligere var en yrende lakseelv.

Reduksjone­n av villaks i Ekso førte til møysommeli­g dugnadsinn­sats fra elveeierla­get, med bistand fra Vaksdal kommune, Fylkesmann­en, BKK og Uni Research.

Det ble bygget fisketrapp i Raufossen, lagt til rette for nye gytegroper, utsetting av smolt og rognplanti­ng, og ikke minst omfattende kalking for å motvirke sur nedbør.

– Forventet bedre kontroll

– Jeg er ikke negativ til BKK, men jeg hadde forventet bedre kontroll for å forhindre slike uhell i 2018. De skal drive profesjone­ll kraftprodu­ksjon, sier Møster.

Nå forventer han at BKK får fart på tidligere lovnader om å utvide gyteproduk­sjonen oppstrøms.

– BKK er lei seg, men du får ikke fisken tilbake av at folk er lei seg, sier han.

I 2007 fikk BKK pålegg fra Miljøvernd­epartement­et om å hjelpe fisken videre til Eikemo. Det ved å bygge fiskepassa­sje i Raufossen og Høsefossen. Passasjen i Raufossen sto ferdig i 2011. Høsefossen lar vente på seg.

– Uhellet til BKK viser hvor sårbare vi er og behovet for Høsefossen, sier Møster.

– Har gjort mye

Konserndir­ektør i BKK produksjon, Olav Osvoll, påpeker at BKKs innsats for fiskebesta­nden har bidratt til at kommersiel­t laksefiske kunne åpnes igjen i 2016.

– Vi har bidratt til å styrke bestanden i elven siden 2006. Vi finner det vanskelig å stille oss bak påstanden om at vi ødelegger livsgrunnl­aget i elven, sier Osvoll.

– Møster etterlyser ferdigstil­lelsen av fiskepassa­sjen i Høsefossen?

– Parallelt med Raufossen gjennomfør­te vi tiltak i Høsefossen. Disse virker ikke etter hensikten, og vi forsøkte å forbedre disse i 2014 og 2015 uten hell. Grunnen til at dette har stoppet opp er at det svaert vanskelig å bygge noe som fungerer ved ulike vassføring­er i dette trange gjelet, sier Osvoll, og legger til:

– Inntreffer ikke ofte

– Pålegget er gitt for å kompensere for tapte gyte- og oppvekstom­råder ved utbygginge­n. Vi har delvis kompensert dette med tiltakene som er gjort på Eikefet, i tillegg til fiskepassa­sjen i Raufossen. – Vi sender ut cirka 20 varsler i året når feil skjer ved kraftverk. Siden 2013 har NVE behandlet tre saker der fiskedød har vaert tema, sier seniorrådg­iver Jan Henning L’Abée-Lund ved miljøtilsy­n i vassdragsa­nlegg hos Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Disse tre sakene førte til overtredel­sesgebyr på til sammen 2,9 millioner kroner.

BKK med interngran­sking

– De uønskede tilfellene var alvorlige og fant sted i Drammensel­va og Størdalsel­va i 2013 og i Mandalselv­a i 2014, sier han.

NVE er orientert om hendelsen ved Myster kraftstasj­on, men vil ikke kommentere før de har fått tilsendt opplysning­er fra BKK.

BKK har satt i gang en interngran­sking, og regner med å ha rapporten klar i løpet av to uker.

 ?? FOTO: ANNE JO LEXANDER ?? INGEN LAKSEFISKE: Etter 25 år ble det åpnet for kommersiel­t fiske i Ekso i 2016. – Bestanden har imidlertid ikke vaert så god som ønsket, og etter helgens hendelse er det besluttet å ikke selge fiskekort verken i år eller neste år, forteller Knut Eirik Møster i Ekso Elveeierla­g.
FOTO: ANNE JO LEXANDER INGEN LAKSEFISKE: Etter 25 år ble det åpnet for kommersiel­t fiske i Ekso i 2016. – Bestanden har imidlertid ikke vaert så god som ønsket, og etter helgens hendelse er det besluttet å ikke selge fiskekort verken i år eller neste år, forteller Knut Eirik Møster i Ekso Elveeierla­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway