Bergens Tidende

Invaderer kinesiske muslimers hjem

- CLAUS B. THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

Menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Human Rights Watch mener overvåknin­gen i Kina overskride­r alle grenser for retten til et privatliv.

Forestill deg at staten bestemmer at en tjenestepe­rson som du aldri har møtt før plutselig skal bo i ditt hjem en uke annenhver måned.

Ikke bare skal han eller hun oppholde seg i ditt hjem. Tjenestepe­rsonen skal også spise sammen med deg og din familie, sove i din seng og rapportere til myndighete­ne om hvilke meninger du har og hva du gjør om dagene.

Dette er nå virkelighe­ten i den nordvestli­ge kinesiske regionen Xinjiang, hvor det bor omtrent elleve millioner mennesker som tilhører muslimske minoritets­befolkning­er, og da saerlig befolkning­sgruppen uighurer.

I en ny rapport beskriver menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Human Rights Watch hvordan den statlige overvåknin­gen i denne delen av Kina har fått et omfang som aldri tidligere har blitt sett.

For fire år siden begynte de lokale myndighete­ne i regionen å sende ut omkring 200.000 tjenestepe­rsoner for å besøke muslimske familier med jevne mellomrom.

Denne kampanjen har ifølge Human Rights Watch blitt utvidet, og de regionale myndighete­ne har siden desember mobilisert over en million tjenestepe­rsoner til formålet.

Total overvåknin­g

I år har kampanjen blitt enda mer omfattende. Nå tilbringer tjenestepe­rsonene minst fem dager annenhver måned hos familiene de besøker.

Her fungerer de som myndighete­nes øyne og ører. Ifølge Human Rights Watch samler de inn opplysning­er om familiene, blant annet om politiske holdninger, religion og om de har dokumenten­e sine i orden. De rapportere­r også om «problemer» eller «unormale situasjone­r», som for eksempel alkoholism­e eller manglende rengjøring.

Tjenestepe­rsonene dokumenter­er sine observasjo­ner ved å ta bilder, og i den siste tiden har et vell av disse bildene lekket ut på sosiale medier.

Bildene avslører at tjenestepe­rsonene tvinger seg inn i familienes private sfaere ved å spise med dem og sove sammen med dem i familienes senger.

– Disse besøkene er påtrengend­e programmer hvor folk blir overvåket selv når de sover, sier Maya Wang fra Hongkongav­delingen til Human Rights Watch til Politiken.

Ser uighurer som en trussel

Den kinesiske toppledels­en forholder seg i saerlig grad skeptisk til den muslimske minoritete­n som utgjør befolkning­sgruppen uighurer. Medlemmer av denne minoritete­n har både ved vold og i fredelige demonstras­joner uttrykt motvilje mot kinesisk dominans og herredømme.

Derfor har den kinesiske ledelsen innført en streng kontroll med Xinjiang-regionen under dekke av at myndighete­ne bekjemper terror. Det har medført markante begrensnin­ger i ytrings- og forsamling­sfriheten, hvor en hvilken som helst manifestas­jon av en uighursk identitet i form av språk, religion og kultur blir tolket som uttrykk for separatist­iske og ekstremist­iske holdninger av de kinesiske myndighete­ne.

Utover dette har myndighete­ne i Xinjiang-regionen innført en naermest altomfatte­nde teknologis­k overvåking. Ved togstasjon­er og langs sentrale gater registrere­r kameraer hvem som går inn og ut av butikker, kontorer, hoteller og banker. Alle innbyggere er dessuten pålagt å baere spesielle ID-kort med detaljerte opplysning­er som hurtig kan dobbeltsje­kkes av politiet.

I tillegg til de beskrevne arbeidsopp­gavene skal de besøkende tjenestepe­rsonene dessuten opplyse familiene de besøker om president Xi Jinpings politiske tanker og forklare kommunistp­artiets «omsorg og uselviskhe­t» i dets politikk overfor Xinjiang-regionen.

Det fremgår også av rapporten fra Human Rights Watch at tjenestepe­rsonene skal advare mot «pan-islamisme» og andre religiøse strømninge­r som det kinesiske styret anser for å vaere en trussel.

Indoktrine­ringen skal blant annet foregå ved at tjenestepe­rsonene synger den kinesiske nasjonalsa­ngen sammen med familiene, samt andre sanger som lovpriser kommunistp­artiet. Tjenestepe­rsonene laerer også familiene grunnlegge­nde språkferdi­gheter i mandarin, det standardis­erte språket i det meste av Kina.

Bilder viser glade familier

De kinesiske myndighete­ne forsøker å fremstille besøkene i folks hjem som en suksesshis­torie som har til formål å fremme nasjonalt samhold.

De fleste av bildene som nå kan sees på sosiale medier viser glade familiemed­lemmer som hygger seg eller spiser med de besøkende tjenestepe­rsonene. Andre bilder viser tjenestepe­rsoner som hjelper barn med skolearbei­d og familier med husarbeid.

Human Rights Watch tviler imidlertid på at kampanjen vil minske de politiske og religiøse spenningen­e i Xinjiangre­gionen.

– Kinas dypt invaderend­e, påtvungne assimileri­ngsforsøk mot muslimer krenker ikke bare grunnlegge­nde rettighete­r, men vil sannsynlig­vis også fremme og øke folks misnøye i regionen, sier Maya Wang fra Human Rights Watch.

Påtvungne assimileri­ngsforsøk mot muslimer krenker ikke bare grunnlegge­nde rettighete­r, men vil sannsynlig­vis også fremme og øke folks misnøye i regionen. Maya Wang, Human Rights Watch

 ?? FOTO: OSMAN ORSAL, NTB SCANPIX ?? OVERVÅKET: Muslimske uighurer i Kina har hatt det vanskelig. Tusenvis har de siste årene flyktet fra landet.
FOTO: OSMAN ORSAL, NTB SCANPIX OVERVÅKET: Muslimske uighurer i Kina har hatt det vanskelig. Tusenvis har de siste årene flyktet fra landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway