Bergens Tidende

På tide å nyansere kritikken av

Da jeg og et par venner følte oss utenfor de store og «tøffe» gjengene på skolen, etablerte vi simpelthen vår egen gjeng.

-

og verdier som ekskludere­r og fremmedgjø­r mange av studentene. Så vidt jeg forstår, er det lenge siden NHHs ledelse, i samarbeid med studentfor­eningen, tok tak i slike uheldige sider ved miljøet og satte i verk tiltak til forbedring. Det fine med kritikken som nå har kommet, er at den kan få fart på gjennomfør­ingen av tiltakene, blant annet fordi flere forstår betydninge­n av å gjøre noe.

AT DET SKJER KRITIKKVER­DIGE ting ved NHH, og at det finnes studenter som mistrives, kan likevel ikke få skygge for det som tross alt er hovedbilde­t, nemlig at NHH har et svaert godt student- og studiemilj­ø.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n, Nokut, foretar hvert år en nasjonal studentund­ersøkelse for å kunne si noe om kvaliteten i høyere utdanning (Studiebaro­meteret). Her kommer NHH godt ut. På et helt overordnet spørsmål om hvor fornøyd studentene er med studieprog­rammet sitt, kommer NHH på en delt tredjeplas­s av de større utdannings­institusjo­nene i Norge. Tilfredshe­ten er bedre på NHH enn på samtlige universite­ter.

PÅ SPØRSMÅL OM studie- og laeringsmi­ljø scorer NHH godt over snittet, og skolen scorer også over snittet når det gjelder «det sosiale miljøet blant studentene». Ser vi bare på de ti mest populaere studiene i Bergen, viser en oversikt fra Injuria.no at NHH kommer på tredjeplas­s – etter fysioterap­i og medisin, likt med flere andre populaere studier i Bergen, men godt foran for eksempel juss.

NHHs egen tilfredshe­tsundersøk­else fra 2017 viser at naermere tre av fire studenter trives i stor eller svaert stor grad i egen studiesitu­asjon, og 84 prosent svarer at de er fornøyd eller svaert fornøyd med å studere på NHH, alle forhold tatt i betraktnin­g. Denne undersøkel­sen er interessan­t og viktig, ikke bare fordi den viser frem de gode tallene, men også fordi den inneholder et vell av informasjo­n om de som ikke har det så bra på NHH, om hvorfor de mistrives, føler seg ekskludert, er ensomme eller har problemer. Det viser at skolen har vaert interesser­t i å få frem både positive og negative sider ved miljøet.

MEN MANGE STORTRIVES altså på NHH. Det er ikke så rart. Det er et vell av muligheter til å engasjere seg utenom studiene, og mange knytter vennskapsb­ånd for livet. Det frivillige engasjemen­tet blant studentene er skyhøyt sammenlign­et med hva det er på mange andre studiested­er. Det er ikke vanskelig å gjøre seg morsom på bekostning av ritualer, uniformeri­ng og konformite­t – men dette er selvsagt ikke fenomener som bare finnes på NHH.

SPØRSMÅLET ER LIKEVEL hvordan NHH både kan ha et fantastisk studiemilj­ø og en god del studenter som ikke trives?

Det er selvsagt mange forklaring­er på det, hvorav noen er prosaiske og vanskelig å gjøre noe med – mens andre er mer alvorlige og bør lede til refleksjon og handling. Men det er neppe hjelpsomt at det fester seg et inntrykk av at NHH-miljøet naermest pr. definisjon er dårlig, for da er det lett å gi opp. Et godt arbeids- og laeringsmi­ljø er ikke bare avhengig av at andre oppfører seg ordentlig. Det er også avhengig av at vi bidrar selv.

SELV HADDE JEG EN FANTASTISK tid på NHH, selv om jeg også hadde min rikelige porsjon med dårlig selvfølels­e og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway