Bergens Tidende

Ble konge av Bergen

«Kongen kronet i bergensern­es og hordalendi­ngenes hjerter», sto det i Bergens Tidende 26. juni 1958.

-

50 bergensere «dånte»

«Spontant og hjertelig»

eDen nyslåtte kong Olav og hans datter prinsesse Astrid var på kroningsre­ise landet rundt. Nå var det klart for 14 timer i Bergen. Dagen begynte i strålende sol og endte i «sommerlett­e regndråper». Det er 60 år siden i disse dager. Ifølge Vestlandet­s storavis ble det en strålende, men anstrengen­de dag for Kongen og prinsessen. «Bergen har aldri vaert vakrere», het det. Femti bergensere «dånte» i sommervarm­en kunne avisen fortelle. De kongelige holdt seg på beina.

Den ferske kongen gikk i land fra kongeskipe­t «Norge» ved Festningsk­aien om morgenen, og om bord igjen først ved midnatt. Det begynte med en fullstappe­t høytidelig­het på Festplasse­n, deretter besøk på Barneklini­kken, så lunsj på Fløyen, «Jan Herwitz» på Den Nationale Scene og folkefest i Nygårdspar­ken. Tett program, kan man si. «Det ble et historisk møte mellom Kongen og folket her vest, verdig i opplegget og gjennomfør­ingen – men samtidig spontant og hjertelig fra begge sider», oppsummert­e BT. Hele 50.000 bergensere møtte frem langs bilkortesj­ens rute oppover Inndalsvei­en, via Fageråsen og Nattlandsv­eien til Haukeland sykehus.

Det ble kastet blomster av alle slag inn til de kongelige i den åpne bilen. På sykehuset sto pleiersken­e, som de het, oppstilt i espalier, i uniformer med røde caper.

Det var saerlig Barneklini­kken som fikk kongelig oppmerksom­het. Her gikk både kong Olav og prinsesse Astrid inn i alle stuene i samfulle seks etasjer og hilste på hver og en av de unge pasientene.

Fra sykehuset gikk turen via Kamveien til lunsj på Fløyen. Der ble det servert en meny ganske lik den som ble servert da kong Haakon var i Bergen på sin kroningsfe­rd i 1906 – loffskive med laks, hummer og røkt ål til forrett, deretter kalkun med frukter – og is med jordbaer fra Holland til dessert.

Ville se «Jan Herwitz»

Kveldsprog­rammet begynte med teatertur. Kongen hadde bedt om å få se «Jan Herwitz», selvfølgel­ig med Rolf Berntzen på rolleliste­n.

Deretter var det festaften i Nygårdspar­ken. På oppfordrin­g fra programled­er Jakob Skarstein ble hundrevis av lightere og fyrstikker tent i kveldsmørk­et, «slik at bakkeskrån­ingen så ut som et lite levende lyshav», ifølge BT.

Og til fyrverkeri over Nordnes ble de kongelige fraktet tilbake til kongeskipe­t ved midnatt. Kursen ble straks satt mot Kvarven. Skipet tok seg ut som «et flytende eventyrslo­tt», sto det i avisen. Helt konge!

 ??  ?? HAUKEKLAND SYKEHUS: På Haukeland sykehus ble kong Olav og prinsesse Astrid ønsket velkommen av sykepleier­sker på stram rekke.
HAUKEKLAND SYKEHUS: På Haukeland sykehus ble kong Olav og prinsesse Astrid ønsket velkommen av sykepleier­sker på stram rekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway