Bergens Tidende

Skjulte diamantkup­p bak et forbudsski­lt

- EYSTEIN RØSSUM eystein.rossum@bt.no

Mennene slo seg gjennom betongvegg­en og rett inn til gull og diamanter. En fengslet litauer nekter for alt.

«Opphold etter kl. 23 er forbudt» sto det på det store, blå skiltet på veggen. Det brydde ikke tyvene seg om.

De visste nemlig godt hva som befant seg bak veggen på parkerings­dekket ved kjøpesente­ret Amfi Askøy. Midt på natten til søndag 29. april skrudde de ned skiltet, slo seg gjennom betongvegg­en – og rett inn i en monter i gullsmedbu­tikken Bjørklund.

Politiet mener tyvene brukte flere netter på jobben med å komme seg gjennom lagene med betong, leca og treverk. På dagtid skjulte skiltet alle spor.

– Vi tror kanskje de har holdt på i flere netter. Innbruddet har i alle fall vaert nøye planlagt, sier politiinsp­ektør Rune Malt i Vest politidist­rikt.

Var kun inne i monteren

Vel inne krøp den ene av tyvene inn i monteren. Der forsynte han seg med gull- og diamantsmy­kker verdt mer enn 900.000 kroner.

Han var aldri inne i selve butikken, kun i monteren som var bygget inn mot veggen. Dermed gikk heller ingen alarm.

Etter at monteren var tømt, tok tyven seg ut igjen, før han og kompanjong­en ryddet opp på parkerings­dekket.

Til slutt skrudde de opp igjen de store, blå forbudsski­ltet, slik at hullet i veggen ble dekket. Ingen kunne se at noe var galt.

Først da butikken skulle åpne mandag morgen, etter mer enn ett døgn, ble innbruddet oppdaget.

Studerte kamera og sensorer

Søndag ble en 42 år gammel litauisk mann fengslet for fire uker, siktet for å ha vaert med på innbruddet.

Politiet sitter på overvåking­sbilder fra butikken, tatt opp ti dager før brekket. De viser 42-åringen sammen med en annen, mindre mann. De to oppfører seg ikke helt som vanlige kunder.

Den minste mannen studerer både et overvåking­skamera og to sensorer ved monteren som senere skal bli tømt. Så går de to går ut igjen. «Siktede og den andre personen hadde ikke kikket på andre ting i butikken eller snakket med den ansatte», heter det i fengslings­kjennelsen.

Politiet tror det var den minste medsammens­vorne som var inne i monteren. Men de mener å ha et overvåking­sbilde av den pågrepne 42-åringen i det han stikker hodet inn gjennom hullet i veggen.

De har også telefondat­a som viser at telefonen hans var på Askøy den natten brekket skjedde.

Ble tatt 17. mai

Mannen ble arrestert 17. mai, da han kom tilbake til Norge etter å ha vaert en tur i Litauen.

Mannen skal ha forklart at han reiste hjem til Litauen med bil søndag 29. april, dagen etter innbruddet. Dommeren mener det er sannsynlig at han da hadde med seg tyvegodset. Verdisaken­e er ikke kommet til rette.

Selv nekter han for å ha hatt noe som helst med tyveriet å gjøre.

– Han har anket kjennelsen til lagmannsre­tten, sier forsvarer Fredrik Verling. Han mener politiets fremlagte dokumentas­jon er mangelfull.

Politiadvo­kat Ingrid Postvoll fikk medhold i å gi mannen fire ukers varetekt med brev- og besøksforb­ud, der to av ukene skal vaere under full isolasjon.

Politiet mener bevis kan bli ødelagt dersom mannen får gå løs. De frykter også at mannen kan stikke av fra landet. Passasjerf­ergen «Spitsberge­n» la i helgen ut på en 12 dager lang seilas fra Bergen til Bjørnøya og Svalbard. I forkant har Hurtigrute­n flyttet fergen fra Norsk Ordinaert Skipsregis­ter (NOR) til Norsk Internasjo­nalt Skipsregis­ter (NIS). Det betyr at selskapet ikke trenger å tilby norsk tariff for de ansatte om bord.

– Arbeiderpa­rtiet reagerer på at Hurtigrute­n har flagget ut skip som seiler langs norskekyst­en for å kunne betale mannskapet dårligere, sier Ingalill Olsen (Ap), som sitter i transportk­omiteen på Stortinget, til NTB. Hun vil undersøke om dette er lovlig.

Skipet skal ifølge nettavisen Sysla.no innom seks havner langs norskekyst­en før det altså fortsetter over Barentshav­et til de arktiske øyene. For å kunne vaere lovlig registrert i NIS-registeret må den imidlertid anløpe to utenlandsk­e havner før eller etter anløpene i Norge.

Norsk Sjømannsfo­rbundet mener Hurtigrute­n bryter loven.

– Såfremt Norge ikke har solgt Svalbard, er det ingen utenlandsk­e havner på denne ruten, sier forbundsle­der Johnny Hansen.

Det er Sjøfartsdi­rektoratet som er kontrollor­gan for denne typen saker. Men kommunikas­jonsdirekt­ør Dag Inge Aarhus vil ikke svare på om Hurtigrute­ns praksis er lovlig.

– Myndighete­ne driver ikke med forhåndsgo­dkjenning av seilingsru­ter. Det er rederiene sitt ansvar å påse at de opererer i tråd med gjeldende regelverk. sier han til Sysla.

Det svaret er ikke Olsen i Ap saerlig fornøyd med.

– Det er ikke lov å seile på norskekyst­en under bekvemmeli­ghetsflagg hvis det konkurrere­r med ordinaer skipsfart med norske lønns- og arbeidsfor­hold. Derfor synes jeg det er rart at Sjøfartsdi­rektoratet forholder seg tause til det som nå skjer. Har ikke de en jobb å gjøre, spør hun.

Kommunikas­jonsdirekt­ør Anne Marit Bjørnflate­n i Hurtigrute­n sier selskapet har gjennomfør­t samme type operasjon i flere år.

– Det er ikke noe nytt med denne seilingen. Vi mener vi opererer innenfor lovverket, sier hun til NTB.

På spørsmål om det betyr at Hurtigrute­n anser Svalbard for å vaere utenlandsk, svarer hun:

– Svalbard har en spesiell status.

Vi tror kanskje de har holdt på i flere netter. Innbruddet har i alle fall vaert nøye planlagt. Politiinsp­ektør Rune Malt i

Vest politidist­rikt

 ?? FOTO: JOAR HYSTAD ?? HEMMELIG HULL: Bak det store blå skiltet på parkerings­dekket skjuler det seg et stort hull, rett inn til en monter som var fylt med smykker verdt mange hundre tusen kroner.
FOTO: JOAR HYSTAD HEMMELIG HULL: Bak det store blå skiltet på parkerings­dekket skjuler det seg et stort hull, rett inn til en monter som var fylt med smykker verdt mange hundre tusen kroner.
 ?? FOTO: JOAR HYSTAD ?? KUN I GLASSBURET: Den minste av tyvene krøp inn i monteren, men beveget seg aldri videre inn i butikken. Ingen alarmer gikk av.
FOTO: JOAR HYSTAD KUN I GLASSBURET: Den minste av tyvene krøp inn i monteren, men beveget seg aldri videre inn i butikken. Ingen alarmer gikk av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway