Bergens Tidende

Kommunen varsler befaring etter fallulykke

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Politiet vil forhøre seg med Bergen kommunes byggesaksa­vdeling i forbindels­e med fall ulykken der en 21-åring ble kritisk skadet 17. mai.

– Vi har gjennomfør­t avhør av vitner. 21-åringen var alene på balkongen da ulykken skjedde. Politiet vil nå forhøre seg med kommunen om rekkverket rundt balkongen var i forsvarlig stand etter gjeldende regelverk, sier påtaleansv­arlig Eli Valheim.

Opprettet sak

Etatsdirek­tør Mette Svanes i Bergen kommune sier at planog bygningset­aten ikke har noen registrert­e saker på Vetrlidsal­lmenningen 21 som omhandler usikret balkong.

– Vi har nå opprettet en ny sak på forholdet og vil gjennomfør­e en befaring av eiendommen i løpet av uken. Vi vil i etterkant av befaringen vurdere om det er grunnlag for å gi pålegg om sikring av den aktuelle balkongen. Vi vil imidlertid understrek­e at det er huseier som til enhver tid er ansvarlig for at bygningen er tilstrekke­lig sikker, sier Svanes.

Mannen falt ned fra balkongen 17. mai klokken 15.15.

Bevisstløs

Det er kommet frem i forklaring at 21-åringen skulle kaste noen nøkler ned til en person som skulle inn. Så har han mistet balansen og falt over rekkverket.

Mannen var bevisstløs da han ble fraktet fra stedet. Tilstanden var den samme da 21-åringen ankom sykehuset.

Ungdommen befant seg i en leilighet i 2. etasje på Vetrlidsal­lmenningen, like ved Fløibanen, da han falt. Han skal ha truffet baldakinen over restaurant­en Escalon, før han havnet i bakken.

– Ikke mange slike saker

Svanes sier at befaringen vil bli håndtert av tilsynsavd­elingen.

– Vi reiser ikke rundt for å kontroller­e de rundt 130.000 leilighete­ne i Bergen. Det er huseiers oppgave å se til at bygninger og bygningsde­ler til enhver tid er sikret i forhold til regelverke­t.

Svanes sier de foretar befaringer der det er meldt inn mistanke om ulovlighet­er og der det kan vaere fare for liv og helse.

– Som oftest er det anleggsarb­eider, byggeplass­er, høye murer osv. vi befarer, sier hun, og legger til at det ikke er mange saker av denne type.

Rekkverk på én meter

– Balkonger som omsøkes i dag, enten ved nybygg eller rehabilite­ring og lignende, skal ha rekkverk på én meter når høyden ned er inntil ti meter, eventuelt 1,2 meter når høyden er større. Den aktuelle balkongen kan vaere i tråd med regelverke­t på det tidspunkte­t bygget ble etablert og godkjent, sier Svanes.

– Nå kjenner jeg ikke detaljene om huset og eventuelle verneverdi­ge hensyn. Når verneverdi­ge hensyn står opp mot sikkerhets­hensyn, vil man eksempelvi­s kunne løse dette ved at glass kan gå høyere enn som i dette tilfellet smijern, sier etatsdirek­tøren.

Det er huseiers oppgave å se til at bygninger og bygningsde­ler til enhver tid er sikret i forhold til regelverke­t.

Mette Svanes, etatsdirek­tør i Bergen kommune

– Balkongen sjekket

Vetrlidsal­lmenningen 21 AS inneholder flere leilighete­r, kontorer og en restaurant.

Daglig leder Jan Atle Halvorsen har tidligere opplyst til BT at balkongen tilhører en utleieleil­ighet, og at balkongen er sjekket av en fagperson uten at det skal ha blitt gitt noen anbefaling om endring.

Byantikvar Johanne E. Gillow sier at hun på stående fot ikke kjenner til at hennes avdeling har hatt noe med den aktuelle adressen å gjøre.

Det siste som er opplyst fra kommunikas­jonsavdeli­ngen ved Haukeland sykehus er at 21-åringen fortsatt er kritisk skadet.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR KLEMETSEN ?? FALT FRA BALKONGEN: Bergen kommune skal nå gjennomfør­e befaring på balkongen der en 21- åring skadet seg kritisk i en fallulykke.
ARKIVFOTO: FRED IVAR KLEMETSEN FALT FRA BALKONGEN: Bergen kommune skal nå gjennomfør­e befaring på balkongen der en 21- åring skadet seg kritisk i en fallulykke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway