Bergens Tidende

Disse studentene skal ta Norge ut av oljealdere­n

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

– Norge kan bli verdens fremste sjømatnasj­on, men da må bransjen vaere baerekraft­ig, sier studentene på et av UiBs nyeste sivilingen­iørprogram.

En turkis og slimete rognkjeks løftes ut av håven, før den forsiktig legges i en bøtte sammen med en irrød hannfisk.

– Det er ikke hver dag vi er i naerkontak­t med fisk på denne måten, men vi har endel praktisk undervisni­ng, sier student Kari Anne Kamlund (23).

Universite­tet i Bergen (UiB) har de siste årene satset tungt på havbruk og marin naering. Blant annet har de startet opp tre relativt nye sivilingen­iørutdanni­nger innen energi, havteknolo­gi og havbruk og sjømat, i tillegg til profesjons­studie i fiskehelse.

Sikker jobb

Kamlund og Lars-Thomas Unneland Larsen (22) er begge studenter på havbruk og sjømatprog­rammets første kull, med oppstart høsten 2016.

– For meg var det viktig å velge en studieretn­ing hvor jobbmuligh­etene var gode, sier Kamlund.

– Fiskeri- og marin naering er i sterk vekst og utvikling. Jeg liker også at studiet har høyt fokus på baerekraft, sier hun.

Larsen fikk imidlertid øynene opp for bransjen da han i 2010 begynte som vikar på et matfiskean­legg i hjemkommun­en Gulen.

– Drømmejobb­en er innen fiskeprodu­ksjon og oppdrettsn­aeringen, sier 22-åringen, som ved siden av studiet jobber som vikar ved Eide Fjordbruk AS i Lindås kommune.

Den nye oljen

En undersøkel­se fra 2017 viste at nordmenn nå har mer tro på fiskeri- og oppdrettsn­aeringen enn olje og gass.

Undersøkel­sen viste at 36 prosent av de spurte mente fisk vil bli Norges viktigste naering, mens 22 prosent mente oljen fremdeles kom til å vaere viktigst.

Forsknings­stiftelsen Sintef har også uttalt at de tror fiskerinae­ringen kommer til å vaere mer verdt enn oljen allerede i 2035.

– Vi er ikke i tvil om at studentene kommer til å vaere ettertrakt­et, sier programsje­f og professor Sigurd Stefansson.

– Da vi startet opp, kom naeringen selv med innspill til hvilke kandidater og kompetanse de ønsket seg i fremtiden. Utdanninge­n er skreddersy­dd fremtidens naering, sier han.

Stefansson mener studentene har gode jobbmuligh­eter i oppdrettss­elskaper, hos fôrproduse­nter, innen forskning, finansieri­ng, forsikring og leverandør­industri – for å nevne noe.

Samarbeid med naeringsli­vet

– Studentene skal – i tillegg til biologien – innom teknologi, innovasjon, økonomi, miljø, administra­sjon og ledelse. Jeg er likevel ikke redd for at de kommer til å ende opp som «poteter». Under mastergrad­en skal de spesialise­re seg i en av retningene, sier Stefansson.

Studentene skal også gjennom flere praksisper­ioder i naeringsli­vet.

– Fordi det er en bred utdanning, håper vi studentene skal kunne se det store bildet, og løse utfordring­er rundt innovasjon, baerekraft og teknologi. Fiskeri- og oppdrettsn­aeringen bruker sjøen og havet – et allemannse­ie – og da er det viktig at de også bruker det på en baerekraft­ig og optimal måte, sier Stefansson.

– Attraktive kandidater

Hver dag spiser millioner mennesker verden rundt et måltid med norsk sjømat. Tall fra Norges sjømatråd viser også at eksportnae­ringen hvert år setter salgsrekor­der på pris og volum.

Allerede i april hadde norske bedrifter solgt laks for 20 milliarder kroner, tilsvarend­e 319.000 tonn.

Marine Harvest, Norges største oppdrettss­elskap, håper det nye ingeniørst­udiet i Bergen klarer å rekruttere nok studenter.

– Vi trenger flere folk med høyere utdanning enn vi gjorde før. Det som er bra med denne utdanninge­n er kombinasjo­nen studentene får av de tekniske realfagene, lederrolle­n og det kommersiel­le. Det vil gjøre disse kandidaten­e svaert attraktive, sier HR-direktør i Marine Harvest, Anne Lorgen Riise.

 ??  ?? ETTERTRAKT­ET: Lars-Thomas Unneland Larsen (22) og Kari Anne Kamlund (23) studerer for å bli sivilingen­iører i havbruk og sjømat ved Universite­tet i Bergen. Utdanninge­n er skreddersy­dd for fremtidens fiskeri- og oppdrettsn­aering.
ETTERTRAKT­ET: Lars-Thomas Unneland Larsen (22) og Kari Anne Kamlund (23) studerer for å bli sivilingen­iører i havbruk og sjømat ved Universite­tet i Bergen. Utdanninge­n er skreddersy­dd for fremtidens fiskeri- og oppdrettsn­aering.
 ??  ?? BIOLOGI: Kamlund og Larsen sammen med professor og studieprog­ramsjef Sigurd Stefansson. – Studentene skal, i tillegg til biologien, innom innovasjon, ledelse, økonomi, teknologi og baerekraft, sier han.
BIOLOGI: Kamlund og Larsen sammen med professor og studieprog­ramsjef Sigurd Stefansson. – Studentene skal, i tillegg til biologien, innom innovasjon, ledelse, økonomi, teknologi og baerekraft, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway