Bergens Tidende

Kultur er også investerin­g

Det blir dyrt, men bystyret bør støtte byrådets plan for Sentralbad­et.

-

BYGGE ET SCENEKUNST­HUS for samtidsdan­s og moderne teater er kanskje ikke det mange velgere forbinder med en kommunes primaere oppgave.

Likevel er byrådets forslag om å fullfinans­iere Sentralbad­et som arena for Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen riktig og viktig.

FORSLAGET HAR MANGE usikre faktorer, men bør likevel få oppslutnin­g i bystyret.

Alternativ­et er at Carte Blanche forsvinner fra Bergen, at BIT Teatergara­sjen fortsetter å dra utenlands, og at en god mulighet for flere kulturaktø­rer å eksponere seg blir forspilt. Det ville vaere et nederlag for Bergen, som elsker å kalle seg «internasjo­nal kulturby».

SAKEN VIL SIKKERT SKAPE DEBATT om kommunens prioriteri­nger. Det er nok å ta tak i, fra barnehager og skoler til eldreomsor­g og sykehjem. I en slik diskusjon vil kultur lett tape.

Men slike debatter blir ofte for enkle. Et godt og bredt kulturtilb­ud gjør Bergen attraktiv både for dem som bor her, og for folk og bedrifter som vil flytte hit. Regningen for kommunen ser ut til å bli høy. Men alternativ­et, at disse institusjo­nene forsvinner, vil vaere et kostbart tap.

REGJERINGE­N HAR ALLEREDE LOVET å bidra med en tredjedel av de antatte byggekostn­adene på

690 millioner kroner, mens Hordaland fylkeskomm­une vil nøye seg med å bidra med kun

105 millioner kroner fordelt over 20 år.

For å få slutt på usikkerhet­en, ønsker altså byrådet å dekke inn resten av investerin­gsbeløpet, ca. 355 millioner kroner.

Deler av investerin­gen skal finansiere­s ved låneopptak. Samtidig ønsker byrådet å redusere kostnadene ved å selge de fire påbyggetas­jene som DNS opprinneli­g skulle disponere, før de trakk seg ut av prosjektet.

For å få ned kommunens utgifter ytterliger­e, bør byrådet jobbe aktivt for å hente inn bidrag fra private.

NÅR BERGEN NÅ SELV TAR så stort ansvar for å skaffe et nasjonalt dansekompa­ni eget hus, bør staten følge opp når det gjelder driften. Byrådet ønsker at staten øker sine årlige tilskudd til Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen, og at den bevilger et eget driftstils­kudd til Sentralbad­et.

Det skulle bare mangle. Driften av Dansens Hus i Oslo, som verken har fast kompani eller ansatte kunstnere, er fullfinans­iert over statsbudsj­ettet.

BYRÅDETS FORSLAG om å utrede flere driftsmode­ller for scenekunst­huset er viktig. Understrek­ingen av at andre kulturaktø­rer skal kunne bruke bygget, er et klokt signal både til politikere og publikum.

Sentralbad­et bør vaere et åpent og raust hus. Målet må vaere å skape økt aktivitet for flere, og styrke Bergens appell som kulturby.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway