Bergens Tidende

Slik hjelper Norsk Tipping dem som spiller bort mest penger

- ROAR LYNGØY roar.lyngoy@bt.no

Spillselsk­apet på Hamar ringer ikke bare til dem som blir millionaer­er.

«Hei, dette er fra Norsk Tipping. Du har vunnet ti millioner kroner i Lotto!». Dette er nok drømmesamt­alen for de fleste av oss. Men det er langt flere som blir oppringt med dette innholdet:

«Hei, jeg ringer fra Norsk Tipping. Akkurat nå kontakter vi de av kundene våre som har tapt mest penger det siste året. Du er en av dem. Passer det å snakke nå?»

–De fleste har dårlig oversikt og undervurde­rer hvor mye de har tapt. Når de blir bedt om å anslå tapene sine, tipper de mellom 20 og 60 prosent av det faktiske

tallet. Tendensen er at man husker gevinstene bedre enn tapene, sier Jakob Jonsson, psykologsp­esialist ved Stockholms Universite­t.

Hengte brevet på toalettet

Han har vaert med som ekstern forsker i et prosjekt som har sett på de proaktive samtalene som Norsk Tipping har utført siden

2014. For mens mange utenlandsk­e spillselsk­aper er saerdeles pågående mot storspille­rne, har Norsk Tipping et annet utgangspun­kt. De anbefaler kundene sine å sette tapsgrense­r, og de ringer eller sender brev til kundene som taper mest.

En av dem som mottok en slik henvendels­e, var reklameman­nen Ingebrigt Steen Jensen. Høsten

2016 fortalte han til Bergens Tidende at han tipper for én million kroner i året.

– Jeg har også fått brev fra Norsk Tipping. De spurte om jeg hadde et spillprobl­em og skrev at de kunne tilby hjelp. Det brevet har jeg rammet inn, og det henger på toalettet, sa Jensen. Han mener uansett at det er bra at tippeselsk­apet gjør dette.

– Mens Norsk Tipping

gir beskjed hvis du spiller for mye, gjør de utenlandsk­e det stikk motsatte. Går det noen uker uten at du har spilt, tar de kontakt med deg. De setter gjerne inn 500 kroner i bonus som du kan spille for. Tenk det: Her lokker de tilbake mennesker som gjerne har slitt med å komme seg ut av spilleavhe­ngighet. Det blir som at Ringnes ser igjennom lister over alkoholike­re og tilbyr dem å fylle opp glasset.

Tapsgrense og telefon

Norsk Tipping har gjort mye for å beholde sin monopolsit­uasjon i Norge. Ett av grepene har vaert å tilby en rekke kasinospil­l som før var «utenkelige» for det statlige selskapet. Målet har vaert å holde de utenlandsk­e selskapene i sjakk og ikke tape markedsand­eler.

Taktikken har lyktes, og i 2017 fikk tippegigan­ten et rekordover­skudd på 5,25 milliarder kroner. Disse midlene pøses ut igjen til samfunnet, mens 15 millioner kroner går til tiltak mot spillavhen­gighet.

Mange mener at Norsk Tipping bør gjøre mer for å bekjempe at folk spiller seg fra gård og grunn. Noe av det de har gjort, er uansett å innføre en tapsgrense. Og de ringer altså rundt til dem som taper mest på gambling.

– Vanligvis tar spillselsk­ap kontakt med kundene sine for å få dem til å spille mer. Kundene som har tapt mest, pleier å bli betraktet som VIP-kunder. Slik er det ikke hos Norsk Tipping. De har tatt inn over seg kunnskapen forskerver­denen har hatt i mange år, sier Jakob Jonsson ved Stockholms universite­t.

Kristin Edvardsen Måsø er én av to kundekonsu­lenter hos Norsk Tipping som har jobben med å ringe til dem som taper mest. Etter at maksgrense­n ble innført, kan man maksimalt tape 240.000 kroner i året.

– Da vi begynte med dette, var responsen overrasken­de god. Vi så for oss en del sinte kunder, men de fleste er takknemlig­e for at vi ringer dem, sier hun.

Tall fra forsknings­rapporten viser at effekten av en telefonsam­tale er større enn effekten av et brev. Måsø forteller at hun ringer til rundt syv kunder per dag.

– Én ting er å få en vinnersamt­ale fra oss – det er en ren bonus. Men denne telefonen er det kanskje enda viktigere å få, sier Måsø.

 ?? FOTO: NORSK TIPPING ?? RINGER KUNDENE: Kristin Edvardsen Måsø er en av dem som ringer fra Norsk Tipping. Men hun har ikke noe gledelig budskap å komme med.
FOTO: NORSK TIPPING RINGER KUNDENE: Kristin Edvardsen Måsø er en av dem som ringer fra Norsk Tipping. Men hun har ikke noe gledelig budskap å komme med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway