Bergens Tidende

Ekstra tiltak mot brann

- HELLE HØINESS, NTB helle.hoiness@ntb.no

Skogbrannf­aren er ekstrem, og det gjelder naermest hele landet. Situasjone­n påvirker også tømmerhogs­ten.

De som driver skogdrift har satt i gang ekstra tiltak, og har med seg eget slukkeutst­yr i skogsmaski­nene.

For tiden er det varslinger som naermest sprenger alle skalaer. Verdiene er skyhøye, og skogbrannf­aren kategorise­res som «meget stor» i hele landet, med unntak av de tre nordligste fylkene, men selv her er kategorien «stor fare» enkelte steder.

Trøndelag neste

Den typen klima som har skapt skogbrannf­are på Østlandet og Sørlandet, kryper nordover og vestover.

– Vi ser av klimautvik­lingen at det ekstreme dras ut i begge retninger. Det blir våtere når det er vått og tørrere med lengre tørkeperio­der, sier statsmeteo­rolog Håkon Mjelstad.

Han er medlem i skogbrannu­tvalget i Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap.

Mjelstad påpeker at Trøndelag er et område som bør øke bevissthet­en knyttet til skogbrannf­are. Det gjelder også Vestlandet, selv om vi vanligvis ikke tenker at det er et område med mye skog.

Største siden krigen

Varabranns­jef Ove Stokkeland i Skien kommune i Telemark varsler at det nå er veldig like forhold som sommeren 2008. Da ble Norge ble rammet av den største skogbranne­n siden krigen. Skogområde­r tilsvarend­e nesten 3000 fotballban­er gikk tapt i Froland i AustAgder.

Stokkeland var selv med på slukningsa­rbeidet.

Brannen startet som følge av gnister fra en skogsmaski­n med kjettinger og belter.

Den hyppigste årsaken til skogbranne­r er bruk av griller og bål, og det er i dag bålforbud i all skog og utmark.

– Men det er også en utfordring med industri i skogen. Vi er veldig glade for at de som driver i skogsnaeri­ngen stopper hogsten en times tid før de skal hjem for dagen og sjekker der de har arbeidet, sier varabranns­jefen.

Skogsmaski­ner kan lage gnistregn når de grafser i skogbunnen og treffer stein. Derfor kan brannvesen­et også forby skogdrift av hensyn til brannfaren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway