Bergens Tidende

Økonomisk smell for Helse Bergen

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Helse Bergen sliter med røde tall. Så langt i år er resultatet 50 millioner dårligere enn forventet.

Budsjetthø­sten var den tøffeste på ti år. Men den økonomiske motbakken ser ut til å fortsette.

For årets første fire måneder endte driftsresu­ltatet til Helse Bergen på minus 10 millioner kroner, 50 millioner dårligere enn budsjetter­t. Det går det frem av en rapport som blir presentert for styret onsdag 30. mai.

Administre­rende direktør Eivind Hansen sier årsaken først og fremst er lavere aktivitet enn forventet. Halvparten av inntektene til sykehusene er basert på aktivitet.

– Aktivitete­n har flatet ut. Samtidig har vi i løpet av første kvartal gjort en betydelig omstilling, som vi regner med vil gi effekt på økonomien fremover, sier han.

Flytter og kutter

Styret vedtok i desember å kutte og flytte om lag 50 senger på fagavdelin­gene for å tilpasse driften av sykehuset til den nye Mottakskli­nikken.

Mottakskli­nikken tar imot størstepar­ten av øyeblikk-hjelppasie­ntene, og halvparten av disse overføres ikke til fagavdelin­g, men behandles i Mottakskli­nikken og sendes hjem.

I løpet av mai er de siste av disse omorganise­ringene unnagjort.

Selv om tallene for årets første måned er røde, regner sykehusdir­ektøren med å runde av året med overskudd. Prognosen sikter nå mot er overskudd på 90 millioner, 20 millioner lavere enn budsjetter­t.

Kommunene tar unna

Sykehuset har 10 prosent faerre liggedøgn enn i samme periode i fjor. Flere får behandling på dagtid eller bare poliklinis­k.

En av forklaring­ene på faerre liggedøgn er mer bruk av øyeblikkel­ig-hjelp-sengene som er etablert rundt om i kommunene. Dette bekrefter viseadmini­strerende direktør Anne Sissel Faugstad.

– Bergen kommune kan nå skilte med opptil 80 prosent belegg på sine senger. Dette gir viktig avlastning av sykehuset, sier hun.

Spareliste

Selv om Hansen ser pilene peker mot bedre resultater, får styret presentert en rekke effektivis­eringsog innsparing­stiltak.

Operasjons­stuene skal utnyttes bedre. Nevrokirur­gene har en plan for å gå fra fire til fem ryggoperas­joner daglig.

Poliklinik­kene skal åpnes tidligere om morgenen.

Vikarbruke­n skal ned og vaktlister saumfares for å fjerne dobbeltdek­ning.

Vedlikehol­d utsettes og reiseutgif­ter kuttes.

– Er du bekymret for sykehusets økonomiske situasjon?

– Ja, jeg er alltid bekymret når vi ligger på feil side, men vi er naermere balanse nå enn vi var i mars, sier Hansen.

For andre sykehus på Vestlandet er situasjone­n bedre. Helse Førde, som også vedtok store kutt i årets budsjett, går det bedre enn budsjetter­t.

Helse Fonna ligger under budsjett, men har ikke underskudd. Det samme gjelder Helse Stavanger.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? RØDE TALL: Eivind Hansen, administre­rende direktør for Helse Bergen, legger frem millionund­erskudd etter årets første fire måneder.
FOTO: BÅRD BØE RØDE TALL: Eivind Hansen, administre­rende direktør for Helse Bergen, legger frem millionund­erskudd etter årets første fire måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway