Bergens Tidende

Populistis­k vind før søndagens valg

- NINA HAABETH, NTB nina.haabeth@ntb.no

Økonomisk vekst og kampen mot korrupsjon er blant de viktigste sakene for colombiane­re før presidentv­alget søndag, sier professor Steinar Andreas Saether.

Colombia er fortsatt preget av omfattende narkotikat­rafikk og voldskonfl­ikt. Siden regjeringe­n i Colombia og Farcgerilj­aen undertegne­t fredsavtal­en i 2016, er over 150.000 mennesker blitt tvunget på flukt. Det tilsvarer én person hvert fjerde minutt, ifølge Flyktningh­jelpen.

Men latinameri­ka-ekspert Saether sier at narkotikat­rafikken og Farc-avtalen ikke står høyest oppe på den jevne colombiane­rens bekymrings­liste foran valget. Det gjør derimot økonomien og kritikken av det politiske etablissem­ent.

– 2017 var et veldig dårlig økonomisk år i Colombia. Alle er derfor veldig opptatt av vekst, og at landet trenger en ny, politisk retning, sier Saeter, som arbeider ved Universite­tet i Oslo.

Gjenstår fem kandidater

Det gjenstår fem presidentk­andidater foran valget søndag, men ingen ser ut til å få mer enn 50 prosent, noe som er nødvendig for å vinne første runde. De to som nå regnes for å ha best sjanser til å gå videre til runde to, er høyrekandi­daten Ivan Duque og den venstreori­enterte Gustavo Petro. Saether forteller at Duque har bred støtte fra høyresiden og den store, evangelisk­e bevegelsen Mira.

– Han har vaert en skarp kritiker av fredsavtal­en mellom Farc og regjeringe­n, og kan nok sanke en del stemmer der. Men det virker ikke som om avtalen er noe velgerne først og fremst er opptatt av nå. De er mer opptatt av økonomisk vekst, sikkerhet og trygghet i byene, og kampen mot korrupsjon, sier Saether.

Geriljamed­lem

Petro har vaert godt kjent lenge fordi han har vaert en del av geriljaen M19, som la ned våpnene i 1990.

– Han har siden den gang vaert en markant skikkelse på venstresid­en, og en tilhenger av fredsprose­ssen med Farc. Men det han har kjørt mest på under valgkampen er miljø og klimaspørs­mål, og dessuten kritikken mot den tradisjone­lle, politiske eliten i Colombia, sier Saether.

Det siste er et fellesstre­kk for begge kandidaten­e, både Duque og Petro er kritiske til det tradisjone­lle, politiske systemet, sterkt preget av korrupsjon.

– Begge to represente­rer endringer – fra hvert sitt ytterpunkt, sier Saether, som fastslår at de populistis­ke vindene også har nådd Colombia.

Krisen i Venezuela er svaert merkbar i Colombia, som opplever en strøm av flyktninge­r fra det kriseherje­de nabolandet. Et problem for Petro er at han blir sammenlign­et med Venezuelas avdøde, sterke mann Hugo Chaves.

– Dette er ikke en rimelig sammenlign­ing, men colombiane­rne ser med skrekk på det som har skjedd i Venezuela, og sammenlign­ingen kan kanskje komme til å svekke Petro noe.

Sentrumspo­litiker

Sergio Fajardo er tredje kandidat som kan komme til å gå videre til runde to.

– Han er plassert mer i sentrum, og er anerkjent som en viktig arkitekt for forvandlin­gen av Medellin, som har gått fra å vaere en voldsherje­t, farlig by dominert av narkotika til å bli en turistmagn­et med ny infrastruk­tur og transports­ystemer, forteller Saether.

– Fajardos problem er at han ikke har hatt et klart budskap om hva han vil gjøre for Colombia, legger han til.

 ?? FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS ?? KANDIDAT: Gustavo Petro.
FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS KANDIDAT: Gustavo Petro.
 ?? FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS ?? KANDIDAT: Ivan Duque.
FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS KANDIDAT: Ivan Duque.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway