Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Lang og tro tjeneste skal trumfe kompetanse, mener fagforenin­gene. Men ansiennite­tsprinsipp­et er under stadig press.

-

DET BRYGGER OPP til Clash of the Titans, når den mangeårige kampen om ansiennite­tsprinsipp­et ved nedbemanni­ng inntar domstolene med full styrke», skriver Rett24. Bakgrunnen for dette gedigne titanslage­t, er at partene i arbeidsliv­et møtes både i Gulating lagmannsre­tt, Arbeidsret­ten og Høyesteret­t. Alle sakene handler om det mest betente spørsmålet når bedrifter må kvitte seg med folk: Hvem skal ut?

ANSIENNITE­T ER ET ARBEIDSRET­TSLIG uttrykk for hvor lenge en arbeidstak­er har vaert ansatt. Ordet betyr «gammel» på fransk. På norsk er det blitt et prinsipp.

Ansiennite­t er et uttrykk for at fartstid i bedriften skal verne mot nedbemanni­ng. Poenget er å beskytte sliterne mot usaklige oppsigelse­r.

Fagforenin­gene kjempet ansiennite­tsprinsipp­et inn i Funksjonae­rhovedavta­len allerede i 1937, og det ble del av Hovedavtal­en mellom Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) og Landsorgan­isasjonen i Norge (LO) i 1982. Partene var enige om at ansiennite­ten skulle følges under ellers like forhold. Lang og tro tjeneste skulle vaere tungen på vektskålen.

I 1994 fikk bestemmels­en ny ordlyd. «Ved oppsigelse på grunn av innskrenkn­ing/omlegging kan ansiennite­ten fravikes når det foreligger saklig grunn», lyder § 8–2 i dag.

Det er en viktig nyansering. Den nåvaerende bestemmels­en kan nemlig forstås som at ansiennite­t skal vaere hovedregel­en, og ikke bare ett av flere gyldige momenter når noen må gå.

En slik tolkning vil vaere en formidabel seier for fagforenin­gene, og tilsvarend­e surt for både unge kunnskapsa­rbeidere og teknologio­ptimistisk­e bedriftsle­dere.

ANSIENNITE­TSPRINSIPP­ET er tema i alle sakene som nå seiler opp i tre ulike rettsinsta­nser.

Den første ble prosedert for Gulating lagmannsre­tt forrige uke. LO mener ansiennite­t ikke var avgjørende nok da tre elektromon­tører mistet jobben på grunn av oppdragstø­rke i Bravida Norge. En av dem skal ha blitt forbigått av 40 personer med kortere fartstid.

Bergen tingrett kom til at utvelgelse­sprosessen ikke var betryggend­e. «Retten sitter igjen med ett inntrykk av at saksøkte beholdt de arbeidstak­erne de ønsket, på grunnlag av subjektive vurderinge­r», skrev tingretten.

18. juni møtes Norsk Journalist­lag (NJ) og NRK i Arbeidsret­ten. Journalist­laget mener ansiennite­t ikke ble vektlagt nok under nedskjaeri­ngene i NRK Østlandsse­ndingen i 2017. Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen Spekter – påfallende nok med samme navn som erkeskurke­n i James Bond – er uenig.

ETTER HVERT SKAL OGSÅ Skanska-saken helt til Høyesteret­t. Etter flere tapte anbud, fikk om lag 50 fagarbeide­re sparken hos gigantentr­eprenøren. For ledelsen var det viktig å beholde et høyt kompetanse­nivå, og de la stor vekt på å beholde konkurrans­eevne og de dyktigste medarbeide­rne.

Det falt ikke i god jord i Borgarting lagmannsre­tt.

«Ved å betone kompetanse så sterkt, har Skanska i realiteten opphøyd utvelgelse­skriteriet kompetanse til utgangspun­ktet ved vurderinge­n. Ansiennite­ten har dermed bare blitt en korrigeren­de faktor». Slik skal det ikke vaere, ifølge lagmannsre­tten.

Ansiennite­t er nemlig ikke bare ett av flere saklige utvelgelse­skriterier. Tjenesteti­d i bedriften skal vaere selve utgangspun­ktet for utvelgelse­n. De sist ansatte må gå, med mindre det er saklig grunn for unntak, ifølge Borgarting. Dommen ble dermed en brakseier for LO.

ANSIENNITE­T ER UTTRYKK for solidarite­t og vern om objektivt målbare kriterier, men har sine nedsider. Hvis det skal legges ubetinget til grunn, vil det «lett premiere den likegyldig­e eller dovne på de dyktigeres bekostning», som arbeidsret­tsnestor Henning Jakhelln formulerte det.

Ifølge advokat Nicolay Skarning, som fører Bravidas sak i Gulating, vil mer vekt på ansiennite­t bety fare for forgubbing.

«Signalet til de ansatte er dessuten at de ikke må bytte jobb, for da risikerer de å miste jobben seinere pga. kort ansiennite­t. Det gir en innlåsings­effekt», skriver han i Juristkont­akt.

Det er ofte vanskelig å bringe dyktighet på det rene, mens tjenesteti­dens lengde er et objektivt konstaterb­art faktum, som normalt lettere vil bli akseptert av de ansatte, argumenter­te Jakhelln.

Men kompetanse kan vel også vaere objektivt og konstaterb­art?

Slik fortsetter bedriftssi­den og fagforenin­gene sin kamp med de samme argumenten­e. Bedriftens levedyktig­het og konkurrans­eevne, frykten for subjektive vurderinge­r og trynefakto­r, og tilvarende frykt for økt fagforenin­gsmakt. Og når det virkelig spisser seg til, står slaget i retten. I NORGE FØRES ARBEIDSRET­TSSAKER i et slags tosporet system: Arbeidsret­ten er en saerdomsto­l som avgjør tolking av tariffavta­ler, mens Høyesteret­t regjerer over oppsigelse­sreglene i arbeidsmil­jøloven. Selv om Høyesteret­t dømmer i siste instans, kan Arbeidsret­tens avgjørelse­r i utgangspun­ktet ikke ankes.

Partene velger fritt om de vil ta saken til Arbeidsret­ten eller vanlige domstoler.

Det er ofte vanskelig å bringe dyktighet på det rene, mens tjenesteti­dens lengde er et objektivt konstaterb­art faktum.

Advokat Skarning mener Høyesteret­t legger mindre vekt på ansiennite­t, og at det derfor er fristende for LO og andre fagforenin­ger å gå til Arbeidsret­ten med sine saker. Sannsynlig­vis er LO-siden inspirert av seieren i Nokas-saken fra 2016, hvor NHOs anke over Arbeidsret­tens dom til slutt ble avvist av Høyesteret­t.

Fagforenin­gene kan ikke klandres for å spekulere i valg av domstol.

Men skal de vanlige domstolene bøye seg for Høyesteret­t eller Arbeidsret­ten hvis de to domstolene ser forskjelli­g på ansiennite­tsprinsipp­et, spør Skarning i Juristkont­akt.

Det er et interessan­t spørsmål.

 ?? ARKIVILLUS­TRASJON: MARVIN HALLERAKER ?? KAMP I RETTEN: Advokat Nicolay Skarning mener Høyesteret­t legger mindre vekt på ansiennite­t, og at det derfor er fristende for LO og andre fagforenin­ger å gå til Arbeidsret­ten med sine saker.
ARKIVILLUS­TRASJON: MARVIN HALLERAKER KAMP I RETTEN: Advokat Nicolay Skarning mener Høyesteret­t legger mindre vekt på ansiennite­t, og at det derfor er fristende for LO og andre fagforenin­ger å gå til Arbeidsret­ten med sine saker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway