Bergens Tidende

Rettssak rammer 179 øyepasient­er

179 pasienter med den alvorlige øyenlidels­en våt AMD har over natten mistet sin behandling på det private sykehuset Aleris. Nå må offentlige sykehus ta over pasientene i hui og hast.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

e– Jeg er veldig engstelig, sier Marie Thømte. Sist tirsdag ble hun oppringt av Aleris med beskjed om at de ikke kunne behandle henne. Etter planen skulle hun fått en ny injeksjon i øyet onsdag 30. mai.

Injeksjone­r hver 6. uke

Thømte har fått injeksjone­r i øyet mot våt AMD i snart ti år.

Etter planen skulle hun få injeksjone­r hver 6. uke på Aleris.

Én gang før har hun opplevd at injeksjone­n ble forskjøvet i tid. Da fikk hun lekkasje og synet ble umiddelbar­t svekket.

74-åringen lar blikket vandre i leilighete­n i Oslo, fra reiseminne­r, til fargerike bilder på veggen og bokhyllen.

– Jeg leser mye, gjernetre bøker om gangen. Ketil Bjørnstad, krim, alt mulig, sier hun. Men hun liker bøker med litt stor skrift.

Dypt bekymret

Like etter at injeksjone­ne er satt, tyr Marie Thømte til lydbøker. Og så liker hun håndarbeid.

– Tenk om jeg skulle bli rammet også på det andre øyet. Livet ville bli fullstendi­g forandret. Det ville gå ut over alt. Bare det å stelle seg selv, sier hun, og er dypt bekymret over at den planlagte injeksjone­n ikke blir noe av.

Ketil Eriksen er mangeårig leder av øyeavdelin­gen på Ullevål sykehus otg lover at alle som blir henvist dit fra Aleris, vil få behandling.

Alle vil få behandling

– Dette er jo pasienter som står i fare for å få dårligere syn om de ikke får sprøyter. Vi har mobilisert for å få til dette. Jeg presiserer: Pasientene kan føle seg trygge på at alle som blir henvist, vil få et tilbud hos oss, sier Eriksen.

Allerede torsdag ettermidda­g mottok han den første pasienten som fikk satt en synsredden­de injeksjon i øyet. Han er imidlertid ikke fornøyd med at sykehuset brått får overført en rekke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway