Bergens Tidende

Granskings­rapport kan bli utsatt – igjen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Denne uken skal Askøypolit­ikerne behandle granskings­rapporten fra BDO. Rapporten får de ikke se før under to døgn før behandling­en, noe som bryter med kommunens regler. Dermed kan saken bli utsatt.

Granskinge­n på Askøy har pågått siden i fjor høst. Den kom i stand etter at en rekke påstander ble rettet mot blant andre kommunalsj­ef Ivar Ådlandsvik og kommunens kjøp av tjenester fra Bergen Rørteknikk, som er eid av hans fetter.

En rapport fra konsulents­elskapet BDO slo fast at mye kommunalt rot hadde ført til at en rekke lover og regler ble brutt, men at det ikke var grunnlag for anmeldelse.

Like før Askøy-politikern­e skulle behandle rapporten i april, sto imidlertid tidligere kommunetop­p Ove Vonheim frem med et varsel. Her hevdet han at BDO ikke hadde fått tilsendt all relevant dokumentas­jon, og at det forelå planer i kommunen om å skjule fakta.

Dermed ble behandling­en utsatt, og BDO hyrt inn til å lage en tilleggsra­pport.

Skal behandle

Kommunen nekter å gi innsyn i den nye rapporten fra BDO, og hevder denne kommer først i løpet av uken. Politikern­e skal selv få se rapporten i et ekstraordi­naert møte i formannska­pet klokken 18.15 tirsdag. Deretter skal den behandles i kommunesty­ret torsdag.

Dette blir altfor kort tid til å sette seg inn i en slik rapport, mener Demokraten­es Jann Atle Jensen, som opprinneli­g varslet om det han mente var kritikkver­dige forhold på Askøy.

I kommunens eget reglement står det dessuten tydelig at politikern­e har krav på mer enn to dager til å lese sakspapire­r i kommunesty­ret. I delegasjon­sreglement­et står det følgende om kommunesty­rets møter:

«Innkalling og sakspapire­r legges på nettet 8 dager før møtet. Det sendes straks varsel til representa­nter og vararepres­entanter, via representa­ntenes oppgitte e-postadress­e, om at dokumenten­e er tilgjengel­ig.»

Ber om utsettelse

Jensen har nå sendt brev til ordfører Terje Mathiassen (Ap) hvor han påpeker at verken ordfører eller rådmann kan overprøve kommunens eget reglement.

– Vi har faktisk rett på å få tilstrekke­lig tid til å sette oss inn i sakens dokumenter. Saken er ikke tilstrekke­lig opplyst når vi ikke får tilsendt den nye BDO-rapporten før like før møtet, skriver Jensen, og slår fast at denne saken må utsettes til neste møte i kommunesty­ret, som er 21. juni.

Ordfører Terje Mathiassen (Ap) sier behandling­en av denne saken ble bestemt på et møte i formannska­pet forrige uke.

– Da skisserte jeg opplegget for behandling­en. Det var ingen merknader til det, og det forholder jeg meg til.

Ordføreren merker seg likevel innvending­ene fra Jensen, som også påpeker at han ikke sitter i formannska­pet og derfor ikke har mulighet til å si sin mening der. Jensen understrek­er også at formannska­pet ikke bestemmer over kommunesty­ret, som i sin tid vedtok reglemente­t.

– Jeg skal gi en tilbakemel­ding på disse tingene og forslag til videre behandling i formannska­pet neste uke, sier Mathiassen.

Gir ikke innsyn

Siden behandling­en av BDOrapport­en i april, har BT skrevet en rekke saker om granskinge­n på Askøy, som har ført til ekstrautre­dninger fra BDO. BT har også stilt flere andre spørsmål til kommunen om saksbehand­lingen rundt flere prosjekter knyttet til Bergen Rørteknikk og Ivar Ådlandsvik.

Rådmann Eystein Venneslan nekter imidlertid å svare på spørsmålen­e før granskinge­n er ferdig.

«Jeg ønsker ikke å gjøre vurderinge­r som kan relateres til BDO sin gjennomgan­g av innkjøpspr­osesser i kommunen», svarte han 20. april.

«Jeg kan svare på spørsmål når kommunesty­ret har tatt stilling til hvordan sakene i tilknytnin­g til BDO-rapporten skal håndteres», svarte han 26. april.

«Jeg avventer BDO-rapporten før jeg kommer med vurderinge­r på ditt oppfølging­sspørsmål», svarte Venneslan 8. mai.

Ordfører Mathiassen sier at selve granskings­prosessen er unntatt offentligh­eten.

– På generelt grunnlag må dere få svar på det dere spør om, men det er en veldig spesiell situasjon. Av og til er det slik at man ikke kan gi svar på alle spørsmål med en gang. LUNTER AV GÅRDE: Merete Jordalen og Thale Hirth er ut på tur i Myrkdalen med dølahestan­e Valdresbru­nin foran vognen og Sylprins etter.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ??
FOTO: RUNE SAEVIG
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? VENTER: Terje Mathiassen (Ap) sier kommunen venter på BDOrapport­en fremdeles.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE VENTER: Terje Mathiassen (Ap) sier kommunen venter på BDOrapport­en fremdeles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway