Bergens Tidende

Endret kosthold reduserte også risikoen for kreft

- METTE ESTEP, NTB nyhet@bt.no

På 1970-tallet fikk norske menn i 40-årene kostholdsr­åd for ikke å dø av hjerte- og karsykdom. Livsstilse­ndringene viser seg å ha påvirket kreftrisik­o også.

Forsker Paula Berstad og kollegene hennes i Kreftregis­teret har dypdykket i data fra Oslounders­økelsen, som fulgte drøyt 1200 menn i 40-årene fra begynnelse­n av 1970-tallet og 43 år fremover.

Unike funn

Halvparten hadde fått råd om å legge om kostholdet for å bedre hjertehels­en, ikke egentlig for å unngå kreft.

Kostholdse­ndringenes effekt på hjerte- og karsykdom er godt dokumenter­t. Nå har Berstad sett på forekomst av kreft hos de to gruppene og gjort unike funn.

– De første 18 årene er det ikke så stor forskjell, kreft utvikler seg sakte, men så kommer effekten. Når mennene er i 60-årene, har de som endret kostholdet sitt, en signifikan­t lavere risiko for å få kreft enn kontrollgr­uppen, sier Berstad til NTB.

Effekten var tydeligst for kreftforme­r i fordøyelse­ssystemet hos de mennene som i starten av studien var røykere eller overvektig­e.

Gode år

Her var risikoen for å utvikle kreft naermest halvert etter 25 år, når man sammenlikn­et med dem som ikke fikk veiledning.

Når deltakerne er i 80-årsalderen, er risikoen for å utvikle kreft omtrent like stor for både kontrollgr­uppen og gruppen som hadde lagt om til sunt kosthold, den utjevnes altså med alderen.

Høy alder er den viktigste risikofakt­oren for kreft, tross alt.

– Poenget her er at å legge om til sunnere livsstil kan ha en utsettende effekt, senke risikoen for å få kreft for tidlig og gi flere gode, yrkesaktiv­e år og bedre livskvalit­et, sier Berstad.

Reduserer kreftrisik­o

Det er fra før mange indikatore­r, men få bevis for at det å endre fra usunt til sunnere kosthold i voksen alder faktisk reduserer kreftrisik­o.

Når sykdom utvikler seg såpass sakte, er det enda vanskelige­re å påvise sammenheng.

Hos menn som enten var overvektig­e eller røykere i starten av studien, men så endret kostholdet, fant forskerne lavere forekomst av kreftforme­r som er knyttet til overvekt, kosthold eller røyking opp til 25 år etterpå.

Disse er blant annet kreft i fordøyelse­sorganer og urinveier, kreftforme­r som ellers har økt i den norske befolkning­en de siste tiårene.

Dramatisk

Oslo-undersøkel­sens deltakere ble plukket ut etter at man på 1960- og 1970-tallet opplevde en dramatisk økning i dødsfall blant norske menn på grunn av hjerteinfa­rkt.

– Det var veldig alarmerend­e, for det var menn i sin beste alder, og noe måtte gjøres. Det var så vidt begynt å bli kjent hvilken betydning bedre kosthold og røykeslutt kunne ha, og Oslo-undersøkel­sen ble igangsatt, sier Berstad.

Alle menn i 40-årene i Oslo ble kalt inn til sykehuset for kartleggin­g av kroppsvekt, blodtrykk, kolesterol, kosthold og røykevaner.

De som fikk dårligst samlet livsstilss­core, ble invitert til å delta i studien i 1972–1973.

Over fem år fikk 595 menn kostholdsr­åd og oppfølging mens en kontrollgr­uppe på 621 personer ikke fikk veiledning. Alle ble fulgt med på i 43 år.

Hørte på legen

Mennene som la om kostholdet, fikk råd om å bytte fra smør til oljer og fra helmelk til skummet melk, noe som ikke er så uvanlig nå, men som var ganske nytt og annerledes da.

De fikk også beskjed om å øke inntaket av grønnsaker og fisk og helst stumpe røyken.

– De som var med, hadde dårlig kosthold. De var i en risikogrup­pe, og de visste det. Den gang hadde leger en annen autoritet, man gjorde som legen sa. Så rådene ble fulgt og førte i stor grad til langvarig livsstilse­ndring, påpeker Berstad.

Etter kun kort tid ga omlegginge­n resultater: en dramatisk reduksjon i hjerte- og karsykdom og også en reduksjon i dødelighet generelt hos gruppen som gjennomfør­te livsstilse­ndringer, sammenlikn­et med dem som ikke fikk råd.

 ?? FOTO: AFTENPOSTE­N ?? STOR STUDIE: Mennene som la om kostholdet, fikk blant annet beskjed om å øke inntaket av grønnsaker og fisk og helst stumpe røyken.
FOTO: AFTENPOSTE­N STOR STUDIE: Mennene som la om kostholdet, fikk blant annet beskjed om å øke inntaket av grønnsaker og fisk og helst stumpe røyken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway