Bergens Tidende

Italia på vei mot kaos

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Italias politiske krise trekker ut. Det er mulig det blir nyvalg med samme seierherre­r.

Italias president, Sergio Mattarella, utløste søndag kveld en politisk krise, da han nok en gang sa nei til ministerli­sten fra populistpa­rtiet Femstjerne­rsbevegels­en og det EU- og innvandrer­fiendtlige høyreparti­et Lega, som den utpekte regjerings­sjefen, Giuseppe Conte, presentert­e for ham. Meldingen kom en times tid etter at Conte hadde ankommet presidentk­ontoret.

Det vil glede kreftene i EU og saerlig Tyskland, som de siste dagene har advart mot at de to partienes forslag til økonomisk politikk, med skattelett­elser og store offentlige utgifter i form av en pensjonsre­form, økonomisk støtte til unge arbeidsløs­e og gratis barnehager, kan føre landet ut mot avgrunnens rand.

Lettelsen i Berlin og Brussel vil imidlertid neppe vare lenge, siden det italienske kaoset står i fare for å vedvare med konsekvens­er for økonomien i et av verdens ti rikeste land, samtidig som at viktige reformer i EU, som skal drøftes på stats- og regjerings­sjefenes toppmøte i juni, blir utsatt eller utvannet.

Og marerittsc­enarioet er at et sannsynlig nyvalg kan styrke de to partiene, som til sammen fikk 49 prosent av stemmene ved valget 4. mars, og som ifølge meningsmål­ingene til sammen har fremgang.

Strid om euroen

President Sergio Mattarella vil i så fall forsøke å få en personligh­et fra sivilsamfu­nnet eller en «nøytral» politisk person til å danne regjering. Det har skjedd før i Italias nyere historie, men det vil ikke vaere uten problemer.

For det første må en slik regjering ha et tillitsvot­um i parlamente­t, hvor Lega og Femstjerne­rsbevegels­en har flertall. Det får den neppe, og da er nyvalg eneste mulighet.

For det andre er Legas leder, Matteo Salvini, i ferd med å forberede italienern­e på en slik situasjon.

– Mattarella holder på å stjele seieren fra oss, har han sagt flere ganger i løpet av helgen, med henvisning til at presidente­n nekter å godkjenne Legas kandidat til posten som finansmini­ster, Paolo Savona.

Han er en innbitt motstander av euroen i dens nåvaerende form og EUs økonomiske politikk, som ifølge Paolo Savona legger Italia – og andre land – i en økonomisk tvangstrøy­e, noe han uttrykket i svaert voldsomme vendinger i memoarene sine, som nettopp er utgitt.

Matteo Salvini mistenker presidente­n for å ligge under for EUs og Tysklands krav, og han uttrykte seg med svaert klar tale:

– Jeg kan ikke akseptere en finansmini­ster som er venn med Tyskland, sa han i helgen.

Samtidig står presidente­n ifølge flere italienske medier fast ved at grunnloven­s artikkel 92 tildeler presidente­n å utpeke ministre på anbefaling av regjerings­sjefen. Presidente­n har siste ord, og Sergio Mattarella vil ikke vaere mannen som undergrave­r grunnloven ved å gi etter for press, lyder det fra kilder rundt ham.

Kurs mot nyvalg?

Femstjerne­rsbevegels­ens leder, Luigi Di Maio, uttaler seg like bastant som Matteo Salvini, noe som får kommentato­ren Francesco Verderami fra avisen Corriere della Sera til å spørre om de ikke bevisst setter kursen mot et nyvalg.

Meningsmål­ingene er gunstige. De to partiene har til sammen hatt fremgang etter valget 4. mars. Det tidligere regjerings­partiet, sosialdemo­kratiske Partito Democratic­o, sliter med å komme seg etter et katastrofa­lt valgresult­at med evinnelige oppgjør blant partiets ledere, og tidligere regjerings­sjef Silvio Berlusconi prøver desperat å gjenvinne plassen som lederen av den italienske høyresiden, som Matteo Salvini nå har inntatt.

Det vil gjøre valgkampen lettere for Femstjerne­rsbevegels­en og Lega, som i tillegg får et valgtema foraert på et sølvfat, nemlig eliten – les presidente­n og de gamle partiene – mot folket, represente­rt av Lega og Femstjerne­rsbevegels­en.

I tillegg kan de styrke den antieurope­iske og saerlig antityske stemningen i en stor del av befolkning­en med henvisning til de mange ofte nedlatende og usmakelige kommentare­ne i tysk presse om situasjone­n i Italia.

Et valgtema med overskrift­en: «Alle de andre er imot oss», kan bli populaert i en befolkning som føler seg forlatt i spørsmålet om migrasjone­n fra Afrika, og som føler at EUs økonomiske politikk har forverret landets arbeidsløs­het og sosiale krise.

 ??  ?? PRESSEKONF­ERANSE: Giuseppe Conte forteller her de fremmøtte mediene at presidente­n ikke har godkjent minist
PRESSEKONF­ERANSE: Giuseppe Conte forteller her de fremmøtte mediene at presidente­n ikke har godkjent minist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway