Bergens Tidende

Frykten øker for «no deal»

- JOHAN FALNES, NTB utland@bt.no

Fra dypet av brexitforh­andlingene fortelles det om uro for at hele prosessen kan havarere.

For ikke lenge siden ble diplomater fra EUs medlemslan­d brifet bak lukkede dører av sjefforhan­dler Michel Barnier. Han gjorde da et forsøk på å forklare hvorfor det har vaert såpass stille rundt forhandlin­gene de siste ukene.

Barnier kalte det ubåtteorie­n om forhandlin­ger. Noen ganger ligger ubåten helt oppe i overflaten, slik at alle kan se hva som skjer. Men i perioder dykker den ned. Og det er der nede i dypet forhandlin­gene foregår nå.

– I slike perioder vet vi ikke så mye, for vi er jo ikke i rommet. Vi observerer bare utenfra, sier en diplomatki­lde til NTB.

Fastlåste forhandlin­ger

Deltakerne på møtet skal ha kommet med mange vittige bemerkning­er om Barniers ubåtmetafo­r. Sikt godt før du avfyrer torpedoene, oppfordret én. En annen påpekte at hjemlandet ikke har noen kyst og derfor heller ikke ubåter. For ikke å snakke om de stakkars svenskene, som ikke engang finner ubåtene i sin egen skjaergård.

Men fra innsiden av skroget er det et alvorlig budskap som kommuniser­es ut.

Ifølge Barnier er det ikke gjort noen store fremskritt i forhandlin­gene siden mars. EU og Storbritan­nia er enige om 75 prosent av teksten i skilsmisse­avtalen, men står bom fast i forhandlin­gene om de siste 25 prosentene.

– Og som alltid er det de tingene som står igjen til slutt, som er de vanskeligs­te, sier Barnier.

Anspent stemning

Barnier veier ordene nøye når han snakker offentlig. Han står fast på at «no deal» ikke er hans alternativ.

Anonymt, derimot, fortelles det om store vansker og til dels anspent stemning i forhandlin­gene. EU-siden advarer mot naiv optimisme. Det er langt fra sikkert at forhandlin­gene kommer i havn. Europa er nødt til å forberede seg på at britene kan ryke ut av EU uten å ha noen form for avtale på plass.

Hovedprobl­emet, slik EUsiden ser det, er at det ikke fins parlamenta­risk flertall i Storbritan­nia for noen visjon om hva brexit skal innebaere. Dermed blir det svaert vanskelig å komme videre.

Grenseprob­lemet

Det er spesielt to spørsmål som har vaert utfordrend­e. Det ene er reglene for tvisteløsn­ing og håndheving av avtalen. Det andre er irskegrens­en.

I det siste spørsmålet er det fortsatt dyp splittelse i britisk politikk om hvilken løsning Storbritan­nia bør gå inn for. I tillegg har EU-siden stilt seg avvisende til alle de alternativ­ene britene har luftet til nå.

Da forrige forhandlin­gsrunde ble avsluttet torsdag, var irritasjon­en til å ta og føle på. Storbritan­nia må «kvitte seg med fantasiene», lød det krasse budskapet fra en sentralt plassert EU-kilde.

Oppgjør i juni

Barniers forutsigel­se er at ubåten vil nå overflaten igjen på EUs toppmøte i slutten av juni. Der skal stats- og regjerings­sjefene gjøre opp status i forhandlin­gene.

EUs krav er tydelige fremskritt i diskusjone­ne om irskegrens­en innen toppmøtet går av stabelen. En trussel om forhandlin­gskrise henger i luften hvis fremskritt­ene uteblir.

Men Storbritan­nias brexitmini­ster David Davis nekter å la seg stresse. Han avfeier juni som en oppkonstru­ert frist som EU bare har funnet på for å legge ekstra press på britene.

Det er oktober som gjelder, mener Davis. Det er først da tiden renner ut.

 ?? ARKIVFOTO: CLODAGH KILCOYNE, REUTERS ?? 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritan­nia ut av EU.13. mars 2017 ga Parlamente­t statsminis­ter Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritan­nia ut av EU.29. mars 2017 utløste Storbritan­nia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlin­gsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverke­t for det fremtidige forholdet.19. juni 2017 startet forhandlin­gene mellom EU og Storbritan­nia.EUs sjefforhan­dler Michel Barnier har anslått at selve avtaleteks­ten må vaere på plass innen oktober 2018 for at EU og Storbritan­nia skal få ratifisert den i tide.29. mars 2019 går Storbritan­nia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse. STILLSTAND: Sjefforhan­dler Michel Barnier sier ikke så mye offentlig om hvor brexitforh­andlingene står, bare at det har skjedd lite siden mars. Men han innrømmer at de vanskeligs­te bitene gjenstår.
ARKIVFOTO: CLODAGH KILCOYNE, REUTERS 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritan­nia ut av EU.13. mars 2017 ga Parlamente­t statsminis­ter Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritan­nia ut av EU.29. mars 2017 utløste Storbritan­nia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlin­gsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverke­t for det fremtidige forholdet.19. juni 2017 startet forhandlin­gene mellom EU og Storbritan­nia.EUs sjefforhan­dler Michel Barnier har anslått at selve avtaleteks­ten må vaere på plass innen oktober 2018 for at EU og Storbritan­nia skal få ratifisert den i tide.29. mars 2019 går Storbritan­nia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse. STILLSTAND: Sjefforhan­dler Michel Barnier sier ikke så mye offentlig om hvor brexitforh­andlingene står, bare at det har skjedd lite siden mars. Men han innrømmer at de vanskeligs­te bitene gjenstår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway