Bergens Tidende

En spesiell gruppe bruker naturen til språktreni­ng og nye bekjentska­per. Søndag strakte økten seg over flere fjell.

-

En ganske internasjo­nal gruppe tar seg en pust i bakken på Montana. Åtte ulike nasjonalit­eter har nettopp besteget Ulriken. Nå venter Fløyen, Rundemanne­n og Sandviksfj­ellet.

En av dem er Adam Pitula. Det er snart ti år siden han flyttet fra Polen til Norge, men han velger likevel å bruke den «omvandrend­e språktreni­ngsgruppen» Til Topps Bergen.

– Den norske livsstilen er litt spesiell. Folk bruker mye tid på fjellet hvor de snakker sammen. Det er ikke så vanlig andre steder.

Fjellkultu­r

Fjellturer er ikke like populaert i Polen, men da sønnen Leon (6) kom til verden ble det etter hvert noen helger å fylle, og da ble Byfjellene ofte løsningen.

– Fjellturer ble en stor forandring, men nå er jeg vant til det, sier Pitula, som har gått 7-fjellsture­n flere ganger.

Det var mer enn kulturfors­kjeller som bød på utfordring­er da Polen ble byttet ut med Norge.

– Det er vanskelig når man kommer hit alene. Å bygge nye nettverk er en utfordring, sier Pitula.

Forventnin­ger til språket

Å laere seg norsk i voksen alder var heller ikke så lett. Språktreni­ngsgruppen skal gjøre det mulig å øve med nordmenn og andre innvandrer­e, mens man er på tur.

– Det litt forventnin­ger om at man skal snakke bra norsk også, ikke som engelsk, noe alle snakker, og ikke alle perfekt. Jeg prøver, for det er ingen annen måte å gjøre det på, sier Pitula, som jobber i barnehage.

Salamah Abu Qatma (17) gjør det samme. Han kom til Norge fra Syria for snart tre år siden, men han bruker også klassekame­ratene.

– Jeg har bedt dem om å rette meg om jeg sier feil, noe jeg synes er helt greit.

Qatma har også lagt merke

 ??  ?? 4-FJELLSTUR: Leon (6) deltok på sin første 4-fjellstur. Pappa Adam Pitula bruker Til Topps Bergen til å terpe på norskspråk­et og å bli kjent med andre innvandrer­e og nordmenn.
4-FJELLSTUR: Leon (6) deltok på sin første 4-fjellstur. Pappa Adam Pitula bruker Til Topps Bergen til å terpe på norskspråk­et og å bli kjent med andre innvandrer­e og nordmenn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway