Bergens Tidende

Et lite «fuck you!» fra teaterets yttergrens­er

-

Vinge/Müller

Festspille­ne «Panini-BoysRoom» Sentralbad­et

NB: DENNE «ANMELDELSE­N» er skrevet på grunnlag av de første 5 timene og 19 minuttene av forestilli­ngen «PaniniBoys­Room» i Sentralbad­et fredag kveld.

Da var luften astmastinn, og det virket som teaterkomp­aniet Vinge/Müller hadde gått litt tom for krutt. «Mor» i stykket hadde nettopp satt fyr på en utstilling­sdukke på terrassen utenfor, og den nakne «Faderen» hadde revet opp deler av scenegulve­t, til vaktenes store bekymring.

Og alt det der kan vel knapt kalles saerlig symbolsk originalt eller provoseren­de.

ELLERS SKULLE MAN ØNSKE at gode, gamle Sigmund Freud kunne vaert her nå, for å sette stykket i psykologis­k kontekst. For at dramaet Vinge/Müller steller med er dypt freudiansk, tror jeg vi kan bli enige om.

Dessuten kan du nesten ignorere de tre slappe hjertene jeg har gitt denne forestilli­ngen. Vanlige kriterier for teaterkrit­ikk passer ikke helt på totalteate­r som dette.

«Panini-BoysRoom» er et helt annet univers, bortenfor begrepene og hinsides vanlig dramaturgi. Her er det hver publikumme­r for seg selv. JEG VAR IKKE PÅ DEN famøse «Vildanden»forestilli­ngen under Festspille­ne i 2009, da direktøren selv stanset rabalderet etter ni timer.

Men etter å ha sittet skikkelig ukomfortab­elt gjennom seansen fredag, lurer jeg på om publikum er de egentlige hovedaktør­ene i denne visuelt ragnaråkke­nrollende odysseen.

Hver og en får snakke for seg, men det aner meg at bare ryktet om denne duoen gjør at de fleste stiller opp med skrekkblan­det fryd, og en forventnin­g om å få testet sine egne grenser, kjenne på den delen av sjelen som trekkes mot det absolutt mørkeste.

«PANINI-BOYSROOM» ER EN pest og en plage, men også dvelende vakkert og spektakula­ert. Ensemblet har bygget en fabelaktig scenografi i det gamle svømmebass­enget. Et slags bygdevilla fra 1970-tallet, som også er et tempel for traumer fra alle barndomsma­reritts hellige moder.

Her er en guttunges oppvekst på 1980-tallet rekonstrue­rt med manisk sans for detalj: Pop-plakatene, LPplatene, en lang og klønete deklamasjo­n om kvaliteten på Madonnas plate «True Blue», og store deler av Robert de Niros legendaris­ke monolog fra filmen «Taxi Driver».

VEGGENE ER PYNTET MED detaljtegn­inger av stjernespi­llerne fra fotball-VM i 1982, og fungerer samtidig som en hyllest til det norske landslaget som klarte å slå England i 1981. Stykket er også en del av Vinge/Müllers livsprosje­kt, som er å

 ??  ?? Ensemblet har bygget en fabelaktig scenografi i det gamle svømmebass­enget. Et slags bygdevilla fra 1970-tallet, som også er et tempel for traumer fra alle barndoms
Ensemblet har bygget en fabelaktig scenografi i det gamle svømmebass­enget. Et slags bygdevilla fra 1970-tallet, som også er et tempel for traumer fra alle barndoms
 ??  ?? HUSET MED DET RARE I:
HUSET MED DET RARE I:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway