Bergens Tidende

Profitt ødelegger ikke for kvaliteten

- SYNNE LEIRGULEN RAVNDAL

Masterstud­ent, NHH fornuftig måte, delte vi de private barnehagen­e inn i to grupper: De som er organisert som aksjeselsk­ap, ansvarlig selskap og eneeierfor­etak, og de som er organisert som stiftelser, forening og samvirkela­g.

TANKEN BAK DENNE FORDELINGE­N er at det er mer sannsynlig at aksjeselsk­ap og lignende organisasj­onsformer faktisk drives slik vi økonomer forventer at bedrifter skal drives - de maksimerer profitten. Den andre gruppen er antatt å vaere drevet på mer ideell basis. Det interessan­te var at mens vi fant at høyere kommunalt tilskudd gir høyere årsresulta­t på kort sikt for barnehagen­e organisert som aksjeselsk­ap, fant vi ikke tilsvarend­e sammenheng­er for barnehagen­e i den andre gruppen.

TILSKUDD OG PROFITT er selvsagt viktig for eierne, men for barnehageb­arn og foreldre er nok kvaliteten på tjenesten viktigere. Vi har jo allerede sett at den mest populaere barnehagen i Bergen målt i antall søknader er en privat barnehage organisert som aksjeselsk­ap.

Faktisk viser brukerunde­rsøkelsen fra 2017 at foreldre med barn i de private barnehagen­e i gjennomsni­tt er mer fornøyd enn foreldrene i de kommunale barnehagen­e i Bergen.

HADDE DET VAERT en ideelt drevet barnehage organisert som f.eks. en stiftelse, kunne det vaert begrunnet med at slike har en høyere bemanning enn de kommunale barnehagen­e. Men vi har ikke funnet forskjelle­r i antall barn pr. årsverk når vi sammenlikn­er de kommunale barnehagen­e med private som er organisert som aksjeselsk­ap.

BARNEHAGEL­OVEN krever at alle barnehager – private og kommunale – må oppfylle den såkalte pedagognor­men, som sikrer at det er tilstrekke­lig personale med pedagogisk kompetanse. Flertallet av de private og kommunale barnehagen­e i Bergen kommune oppfyller heldigvis normen. Men det finnes ingen lovpålagt norm for utdannelse for den øvrige bemanninge­n i barnehagen, og det er her forskjelle­ne ligger.

I vårt utvalg er andelen barne- og ungdomsarb­eidere i de kommunale barnehagen­e cirka 16 prosent høyere enn i begge de private barnehageg­ruppene. Barnehagen­e organisert som aksjeselsk­ap har cirka 14 prosent høyere andel ufaglaert bemanning enn de kommunale barnehagen­e, og på denne måten sparer de kostnader.

Det betyr at de private barnehagen­e organisert som aksjeselsk­ap øker årsresulta­tet på bekostning av utdannelse­snivået til de ansatte. Likevel er foreldrene mer fornøyd enn foreldre som har barn i de kommunale barnehagen­e.Og av de ti barnehagen­e som hadde høyest søkertall, er syv del av større barnehagek­jeder organisert som aksjeselsk­ap, ifølge en oversikt fra Bergen kommune.

Med andre ord: Det er mulig å tjene penger og samtidig levere et barnehaget­ilbud som verdsettes av foreldrene. Det viser funnene fra Telemarksf­orsking og vår egen undersøkel­se.

KRITIKEREN­E AV private barnehager går hardt ut mot det de kaller for velferdspr­ofitører, og kritiserer private barnehager for å ansette mindre faglaert arbeidskra­ft. Likevel er foreldrene mer fornøyd med de private barnehagen­e.

Spørsmålet blir da: Kan kvaliteten på barnehaget­jenesten egentlig måles ved utdannelse­snivået i den øvrige bemanninge­n?

Bystyrerep­resentant, SV og pårørende

 ??  ?? RANDI E. AMUNDSEN
RANDI E. AMUNDSEN
 ??  ?? BARNEHAGE: Kan kvaliteten på barnehaget­jenesten egentlig måles ved utdannelse­snivået i bemanninge­n? spør innsendern­e. På bildet Bergens mest populaere barnehage, Kidsa Ladegården.
BARNEHAGE: Kan kvaliteten på barnehaget­jenesten egentlig måles ved utdannelse­snivået i bemanninge­n? spør innsendern­e. På bildet Bergens mest populaere barnehage, Kidsa Ladegården.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway