Bergens Tidende

Politikken­s grenser er flyttet. Er det virkelig en statlig oppgave å befrukte friske kvinner?

- ØYVIND HÅBREKKE

Forfatter av «Den liberale familien», tankesmien Skaperkraf­t foreldresk­apet basert på biologiske realiteter. Dette er tydelig illustrert ved at bestemmels­en om at kvinnen som føder er barnets mor, først kom inn i loven i 1997. Det forteller oss at vi tar morskapet for gitt. Foreldresk­ap og slekt er utenfor politikken­s sfaere og eksisterer uavhengig av staten. Ved å åpne for eggdonasjo­n, tar staten makt til å definere morskapet mellom en fødemor og en genetisk mor. Politikken­s grenser er flyttet. Morskapet er blitt politikk. Til dette kan man innvende at staten allerede har krysset denne grensen hva gjelder farskapet. Gjennom saeddonasj­on har staten tatt seg retten til å etablere foreldresk­ap og slektskaps­relasjoner, og definere biologisk familie ut av barnets slekt.

Flere liberale politikere hevder at det å ikke tillate eggdonasjo­n er et inngrep i menneskers frihet. Dersom man leser barneloven­s bestemmels­er om foreldresk­ap, ser man imidlertid at det er motsatt. Mens staten i barneloven definerer foreldresk­apet og familien ut av politikken­s sfaere, forutsette­r eggdonasjo­n og saeddonasj­on at staten griper inn i menneskets mest private forhold og definerer slekt og familie inn og ut av menneskers liv.

I ET STADIG MER gjennomreg­ulert samfunn går politikken lengre inn i privatsfae­ren og beveger seg stadig lengre inn i det som har vaert familienes egne rom. Eksemplene er mange. Det er grunn til å stille spørsmål ved om staten vil ha lavere terskel for å gripe inn i familier den selv har opprettet, og om denne endrede forståelse­n av familierel­asjoner endrer maktbalans­en mellom stat og individ også på andre områder.

HAR STATEN RETT TIL å begrense barnets frihet og retten til å kjenne sine foreldre? Barnet har ved saeddonasj­on ikke rett til å kjenne sin biologiske far. Først ved fylte 18 år kan hun på forespørse­l få vite donorens navn og fødselsnum­mer. Dersom donoren fortsatt er i live, er det opp til barnet å oppsøke sin biologiske far. Hvor langt må man reise, og hva kreves for å mobilisere til et slikt søk? Norge benytter jo saeddonore­r fra ulike land.

Selv om barnet får vite et navn og en adresse, sier det seg selv at barnets rett til å kjenne sin far er lite reell. Tvert i mot så har norske myndighete­r sikret den biologiske faren en rett til å avslå henvendels­er fra barnet om han skulle ønske det.

som får hjelp ved assistert befruktnin­g, kan bruke sine egne celler. De trenger verken egg- eller saeddonasj­on. Statens dilemma oppstår fordi man også har ønsket å hjelpe noen ganske få par som trenger andres arveanlegg. Når staten disponer en saedbank, etableres en naermest absurd maktposisj­on. Den politiske oppgaven blir å besvare det umulige spørsmålet: Hvem skal få barn, og hvem skal ikke få?

Å gi seg selv merkelappe­n liberal, er ingen garanti for at man er frihetens forkjemper.

 ?? FOTO/SCANPIX ?? FORELDRESK­AP: Ved å åpne for eggdonasjo­n, tiltar staten seg makten til å definere morskapet mellom en fødemor og en genetisk mor, skriver innsender.
FOTO/SCANPIX FORELDRESK­AP: Ved å åpne for eggdonasjo­n, tiltar staten seg makten til å definere morskapet mellom en fødemor og en genetisk mor, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway