Bergens Tidende

Er i en måned

-

eksempel en prøve, er det ekstra viktig. Da spiser jeg gjerne ekstra mye musli, for eksempel.

– Kan du ha gym?

– Jada, det går fint. Jeg er også begynt på basket, så det går bra. – Hvorfor er det viktig å faste? – Vi kan kjenne på hvordan de som ikke har det så bra har det. Hvordan det er å vaere fattig. Men det vil uansett ikke vaere like ille for oss, for vi vet jo at det bare er for en periode. Vi får jo spise og drikke igjen etterpå. –Kan du drikke vann når du faster?

– Nei, det er ikke lov, så det gjør jeg ikke.

– Hvordan er det å faste nå som det er så mye sol og så varmt ute, blir du ikke tørst?

– Det går egentlig veldig fint, jeg tror nok jeg hadde vaert mer tørst om jeg hadde spist, for da hadde jeg gjerne fått i meg mer salt som ville ha gjort meg tørst.

– Må alle muslimer faste?

– Er man gravid, ammende eller syk, er det ikke så lurt. Da kan man enten ta det igjen, eller man kan betale noe i form av måltid eller penger til en fattig familie. –Hvordan blir de muslimene som ikke faster sett på?

– Er det tydelig at du er muslim, og så går du åpenlyst rundt og spiser under ramadan, så er nok ikke det det beste. De fleste vet jo at det er unntak, og at noen med for eksempel kroniske sykdommer ikke skal faste, men det er vel ulike måter å gjøre ting på og å reagere på.

– Når fastet du første gang?

– Jeg fastet første gang for to år siden. Barn trenger ikke å faste før de er i puberteten. Noen barn øver gjerne noen perioder under ramadan før det, som for eksempel å faste fra klokken 12 til klokken 14, og så er det gjerne vanlig for en del unge å faste etter Mekka-tid.

–Hva tenker du skjer om du faster?

– Å faste blir sett på som noe som er bra å gjøre, og jo flere bra ting man gjør, jo større sjanse er det for å komme til paradiset. Vi skal vise barmhjerti­ghet ovenfor vår gud.

– Går man mye ned i vekt under ramadan?

– Det kommer litt an på, mange går opp i vekt, for man spiser jo om natten, og en del spiser da en god del fritert mat som vårruller og annet. Noen går også litt ned i vekt.

 ??  ?? n i Norge og bruker ikke Mekka-tid, slik som noen andre muslimer gjør.
n i Norge og bruker ikke Mekka-tid, slik som noen andre muslimer gjør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway