Bergens Tidende

Ramadan og faste

-

Utvikling av protonavbi­ldning for partikkelt­erapi

Helge Egil Seime Pettersen disputerer 29. mai for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «A Digital Tracking Calorimete­r for Proton Computed Tomography».

Partikkelt­erapi er en målrettet kreftbehan­dling som vil tilbys i Bergen og Oslo om få år. Ved partikkelt­erapi bestråles pasienten med ladde kjernepart­ikler, gjerne protoner, som avsetter stråledose innenfor et begrenset område – kreftsykdo­mmen. Partikkelt­erapi er en nøyaktig behandling som også setter store krav til nøyaktige diagnostis­ke verktøy, blant annet for å beregne hvordan de ladde partiklene avsetter stråledose i pasienten.

Helge Egil Seime Pettersen beskriver i sin avhandling en type avbildning­sutstyr som kan måle hvordan høyenerget­iske protoner bremses ned i pasienten. Med et slikt verktøy, kalt proton-CT (Computed Tomography), kan man planlegge en mer treffsikke­r strålebeha­ndling Fastlege, spesialist i allmennmed­isin Kjartan Olafsson, Brendøyveg­en 13, 6906 Florø, fyller 60 år i dag.

Kjartan Olafsson er fastlege ved Legegruppa Sunnfjord Medisinske Senter i Florø. Han er født i Drammen, vokste opp i Baerum og er utdannet ved Universite­tet i Oslo. Han har etter turnustjen­esten arbeidet i Florø.

Jubilanten leder Legeforeni­ngens IT utvalg og sitter sammenlikn­et med dagens metoder hvor man omformer diagnostis­k informasjo­n fra «vanlig» røntgen-CT.

I avhandling­en undersøkes muligheten for å realisere et proton-CT system ved hjelp av detektorte­knologi fra det europeiske forsknings­laboratori­et CERN i Sveits: En protonstrå­le med kjent energi bremses ned i pasienten, og protonene stoppes av flerfoldig­e lag med pikselsens­orer som her utgjør proton-CT-systemet. Ved å sette sammen ulike kombinasjo­ner av protonspor i detektoren, er det mulig å identifise­re hvilken bane hvert enkelt proton fulgte, samt hvor mye energi de har mistet i pasienten. På bakgrunn av dette kan man danne seg et bilde av hvordan den enkelte pasients vev påvirker banen til protonene.

Helge Egil Seime Pettersen (f. 1988 i Bergen) har mastergrad i partikkelf­ysikk fra UiB. Disputasen finner sted 29.05 kl. 13.15 i Realfagbyg­get. i styret for Norsk forening for allmennmed­isin, er styremedle­m i Norsk Helsenett og medlem av eHealth Stakeholde­rgroup EU. Han var visepresid­ent for den europeiske allmennleg­eforeninge­n UEMO 2013–17 og sentralsty­remedlem i Legeforeni­ngen 2015–17. Kjartan Olafsson har vaert leder, styreleder og daglig leder i Firdaveien 1 AS og en av gründerne bak Sunnfjord Medisinske Senter. Jubilanten er gift og har barn og feirer dagen med naer familie i Florø. NTB

 ??  ?? Ramadan varer i en måned. (Den hellige måneden)Fra soloppgang til solnedgang skal muslimer holde seg unna mat, drikke, sex og røyk.Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen. Ramadan markeres fordi Muhammed mottok sin første åpenbaring på denne tiden.Ifølge muslimer ønsker Allah at den rike skal erfare sult, smerte og problemer, slik at de kan vise barmhjerti­ghet til de sultne og fattige. Kun den som faster kommer til paradiset, sies det.Barn, syke, gravide og mødre som ammer er fritatt fra fasten. Helsedirek­toratet og Islamsk Råd Norge ber muslimer unngå aktivitete­r som gjør at man svetter mye, saerlig om det er varmt.For å holde seg aktiv under fasten anbefaler de rolig styrketren­ing og lette turer.De anbefaler rikelig med vann, te, juice og mineralvan­n mellom soloppgang og solnedgang, for å holde ut aktivitete­ne resten av døgnet.Høytiden blir avsluttet med en fest, id, hvor hele familien deltar.
Ramadan varer i en måned. (Den hellige måneden)Fra soloppgang til solnedgang skal muslimer holde seg unna mat, drikke, sex og røyk.Ramadan er den niende måneden i den islamske kalenderen. Ramadan markeres fordi Muhammed mottok sin første åpenbaring på denne tiden.Ifølge muslimer ønsker Allah at den rike skal erfare sult, smerte og problemer, slik at de kan vise barmhjerti­ghet til de sultne og fattige. Kun den som faster kommer til paradiset, sies det.Barn, syke, gravide og mødre som ammer er fritatt fra fasten. Helsedirek­toratet og Islamsk Råd Norge ber muslimer unngå aktivitete­r som gjør at man svetter mye, saerlig om det er varmt.For å holde seg aktiv under fasten anbefaler de rolig styrketren­ing og lette turer.De anbefaler rikelig med vann, te, juice og mineralvan­n mellom soloppgang og solnedgang, for å holde ut aktivitete­ne resten av døgnet.Høytiden blir avsluttet med en fest, id, hvor hele familien deltar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway