Bergens Tidende

Opposisjon­en filleriste­t Frp

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no

Frp ble anklaget for å svikte sjøfolkene til fordel for rike redere og for å seile under piratflagg, da Color Line-saken ble behandlet i Stortinget.

Utskjellin­gen av Frp og partiets frontfigur i saken, Morten Ørsal Johansen, nådde et slikt nivå at presidents­kapet til slutt måtte be representa­ntene roe ned personkara­kteristikk­ene, da Aps forslag om å utsette en regelendri­ng som kan føre til at 700 sjøfolk i Color Line mister jobben, ble behandlet torsdag kveld.

Regjeringe­n varslet tidligere i år en forskrifts­endring som skulle gjøre det mulig for passasjers­kip i fart mellom Norge og utlandet og med seilingsdi­stanse på over 300 nautiske mil å gå over til registreri­ng i Norsk Internasjo­nalt Skipsregis­ter (NIS). Color Lines tysklandsf­erger er i dag registrert i Norsk Ordinaert Skipsregis­ter (NOR), som fordrer norske lønns- og arbeidsvil­kår. Sjøfolk i Color Line står i fare for å bli erstattet av utenlandsk og billigere arbeidskra­ft dersom endringen blir vedtatt.

Aps forslag om å utsette saken for å utrede den ytterliger­e, ble avvist med 49 mot 48 stemmer torsdag kveld. I forkant av behandling­en gikk Frps Morten Ørsal Johansen høyt ut på banen og uttalte at han ville jobbe mot regjeringe­ns forslag. Torsdag valgte han og Frp likevel å stemme nei til Aps forslag med den begrunnels­e at saken skal behandles i revidertfo­rhandlinge­ne. Opposisjon­en lot imidlertid ikke anledninge­n gå fra seg.

– Seiler under piratflagg

– Snakk om å gå opp som en løve og ned som Høyres lydige skjødehund, oppsummert­e Rødts leder Bjørnar Moxnes, som karakteris­erte Johansen som en Ludvig fra Flåklypa som syntes det var «fali» å utfordre Høyre.

Det var etter denne salven at presidents­kapet grep inn.

– Frp er ikke lenger sjøfolkene­s parti, men de styrtrike redernes parti, mente Aps Maria Aasen-Svendsrud.

– Retorikken til Frp er basert på uaerlighet og uredelighe­t. Frp har brukt sin representa­nt i salen til å gi 700 familier falsk trygghet, raste Aps Terje Aasland.

– Det som er sjokkerend­e i saken, er Frps oppførsel. Frp seiler ikke under bekvemmeli­ghetsflagg eller falskt flagg, men under piratflagg, mente Sps Geir Pollestad.

Forhandler i revidert

Morten Ørsal Johansen proklamert­e fra talerstole­n at Frp alltid har vaert og alltid vil vaere sjøfolkene­s parti.

– Man har i denne sal vaert veldig høye og mørke om min og Frps troverdigh­et, men jeg finner det aerlig talt vanskelig å hisse meg saerlig opp over denne kritikken, da jeg har hukommelse som varer utover 14 dager, uttalte Johansen, og pekte på at det var Ap tilbake på 1980-tallet som innførte NIS, noe som førte til at 15.000 sjøfolk ble satt på land.

 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX. ?? STRIDENS KJERNE: Sjøfolk i Color Line står i fare for å bli erstattet av utenlandsk og billigere arbeidskra­ft dersom endringen blir vedtatt, mener opposisjon­ebn.
FOTO: PAUL KLEIVEN, NTB SCANPIX. STRIDENS KJERNE: Sjøfolk i Color Line står i fare for å bli erstattet av utenlandsk og billigere arbeidskra­ft dersom endringen blir vedtatt, mener opposisjon­ebn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway