Bergens Tidende

Frykter massedrap i Mali

- ANN FREDRIKSEN, NTB utland@bt.no

Tusenvis av livredde mennesker lever under kritiske forhold øst i Mali. De er på flukt fra det de frykter vil kunne utarte til massedrap.

Over 100 personer, deriblant barn og eldre, er siden slutten av april blitt drept av ulike vaepnede grupper i grenseområ­dene mellom Mali og Niger. Ofrene er både tuareger og fulani, to ulike folkegrupp­er i området.

Likvidert

10. mai ble blant annet fem sivile likvidert idet de var på vei til et marked, ifølge lokale kilder. Mandag ble det meldt om enda et blodig angrep som i helgen skal ha krevd rundt 20 liv, deriblant sivile.

– De åpnet ild mot en gruppe som satt og hvilte seg under et tre. Fem personer ble drept på stedet og to ble såret, sier Khalil Toure, en laerer i byen Talataye, til AFP.

Mistanken rettes mot jihadister som støtter IS. De har lenge vaert aktive i området, men har den siste tiden lidd store nederlag som følge av en offensiv der både franske og maliske regjerings­styrker, samt en lokal tuaregmili­ts spiller en sentral rolle.

Redselen for å havne i kryssild, for å bli rekruttert av vaepnede grupper og for å bli drept av militser som anklager dem for å støtte fienden, har ifølge Flyktningh­jelpen tvunget over 8000 mennesker på flukt i Menaka-regionen.

Da et kriseteam fra Flyktningh­jelpen ble sendt til området tidligere i mai, skal familiene ha blitt så redde at de ropte «Løp, løp! De kommer til å drepe oss».

Gjemmer seg

I frykt for å bli rammet av masseangre­p har folk også delt seg opp i ulike grupper over et område med en radius på rundt tre kilometer.

– Disse kvinnene, mennene og barna har søkt trygghet i avsideslig­gende områder, og alle nye mennesker som naermer seg, virker truende på dem. Etter alt de har vaert gjennom, lever de nå med angst og under psykososia­lt stress, sier Badou Handane, koordinato­r for Flyktningh­jelpens kriseteam i området.

Vannbårne sykdommer

– Vi la også merke til at det kun var kvinner og barn som var ute på dagtid. Mennene hadde gjemt seg, og kom kun ut i nattetimen­e, i frykt for å bli tatt. Vi er bekymret for at dette kan gjøre dem enda mer sårbare, sier Handane videre, ifølge en pressemeld­ing fra Flyktningh­jelpen.

Hjelpearbe­ideren opplyser at familiene drikker utrygt regnvann for å overleve. Sanitaerfo­rholdene er også så dårlige at det er frykt for spredning av vannbårne sykdommer.

Startet med opprør

Mali var tidligere et relativt fredelig land i Vest-Afrika.

Uroen startet i 2012 da vaepnede tuareger startet et opprør mot sentrale myndighete­r lenger sør i landet.

Opprøret ble utnyttet av ytterliggå­ende islamister som tok kontroll over flere byer nord i landet.

I 2015 inngikk tuaregene og regjeringe­n en våpenhvile for deretter å føre felles kamp mot jihadisten­e.

Hevnangrep

Innbyggere i området mener at angrepene den siste tiden er hevnangrep fra jihadister, som den siste tiden har lidd store tap.

Volden har også rammet fulaniene, en annen folkegrupp­e i området, som anklages for å stå i ledtog med IS.

27. april skal 44 fulanier ha blitt drept ved grensen mellom Mali og Niger, ifølge en Fulaniorga­nisasjon. FASTEMÅNED: En muslim leser fra Koranen, mens de bedende tar seg en liten hvil i moskeen i Kolkata i India – i det som er muslimenes fastemåned, ramadan.

De åpnet ild mot en gruppe som satt og hvilte seg under et tre. Fem personer ble drept på stedet og to ble såret.

Khalil Toure, laerer i byen Talataye

 ?? FOTO: RUPAK DE CHOWDHURI, REUTERS ??
FOTO: RUPAK DE CHOWDHURI, REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway