Bergens Tidende

«Lovnorm for Idrettsråd», §9

-

dette brevet da jeg satt på jobb, og svarte ikke på det. Andre kom med tilbakemel­dinger om at det måtte skrives om. Jeg har ikke gitt min tilslutnin­g til dette, slår hun fast.

Botnevik reagerer på Valens fremgangsm­åte i saken og peker på dobbeltrol­len hans som leder av Idrettsråd­et styremedle­m i Arena Nord.

– Han skal melde seg inhabil i behandling­en av saker knyttet til Arena Nord. Det vet Valen som har vaert politiker, sier Botnevik.

Svein Ivar Lillehaug, som selv har sittet i Idrettsråd­et, sier Valen aldri skulle hatt noe med denne saken å gjøre.

– Han kan ikke lede saken når han er styremedle­m i utbyggings­selskapet. Da skal han erklaere seg inhabil. Det har Valen oversett her.

Kan ikke ha dobbeltrol­le

I 2015 vedtok Idrettssty­ret «Lovnorm for Idrettsråd». Her står det at en representa­nt i Idrettsråd­et er inhabil til å tilrettele­gge for eller treffe avgjørelse­r når vedkommend­e er styremedle­m i et organisasj­onsledd som er part i saken.

Gunnar Martin Kjenner er ekspert på idrettsjus­s. Han er kritisk til Valens dobbeltrol­le.

–Når han fronter en sak på den måten er det både kritikkver­dig og uheldig. Det er helt opplagt at han er inhabil og har interesser på begge sider.

Vil ikke kritisere

Styremedle­m i Idrettsråd­et, Trond Erik Mikkelsen, gir Valen støtte og vil ikke kritisere dobbeltrol­len:

– Her er det Trond Mohn som gir en gave. Han har sagt hvordan han vil ha det og hvem han vil ha med i styret. Det er ikke Bergen kommune som styrer dette, men Arena Nord.

Heller ikke den daglige lederen av Arena Nord AS, Roald Bruun-Hanssen, oppfatter dobbeltrol­len som problemati­sk.

– Tvert det motsatte. Dette gir Idrettsråd­et større mulighet til å påvirke og skaper en legitimite­t i forhold til de valgene som gjøres, sier Bruun-Hanssen.

Gunnar Martin Kjenner reagerer på argumentas­jonen.

– Du kan ikke fri deg fra inhabilite­t ved å si at du får større legitimite­t. Den avgjøres av om en har en posisjon i et selskap som er part i saken. Det er ikke andre momenter som spiller inn.

Er ikke inhabil

Leder av Idrettsråd­et, Terje Valen, mener selv at han er habil til å behandle saker knyttet til Arena Nord i Idrettsråd­et, og understrek­er at hans styredelta­kelse var en klar forutsetni­ng fra Trond Mohn og Idrettsråd­et.

–Jeg er utpekt av Idrettsråd­et for å sitte der for å ivareta Idrettsråd­ets interesser. Hvis ikke jeg skal uttale meg om dette, så vet ikke jeg.

Protokolle­ne fra styremøten­e viser imidlertid at styret allerede var opprettet, med Valen som medlem, før han fikk Idrettsråd­ets støtte til å sitte der.

– Jeg tok opp spørsmålet om Idrettsråd­et mente dette var rett og bra. Og det bekreftet Idrettsråd­et. Uten styret i ryggen hadde jeg ikke tatt jobben, sier han.

Onsdag gikk byggeplane­ne til Arena Nord gjennom i bystyret i Bergen. Tross at det ikke lå inne i idrettspla­nen for 2010–2019, ble det besluttet å bygge fire curlingban­er. I tillegg får ishockeyba­nen betydelig lavere tilskuerka­pasitet enn det som ble slått fast i byrådsvedt­ak fra 2015.

 ?? ON: ENDRE M. LILLETVEDT ILL.GRUNNLAG: BJØRN ERIK LARSEN, HÅVARD BJELLAND, EIRIK BREKKE, PAUL S. AMUNDSEN OG SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? «En tillitsval­gt, oppnevnt representa­nt eller ansatt i idrettsråd­et er inhabil til å tilrettele­gge grunnlaget for en avgjørelse eller til å treffe avgjørelse når vedkommend­e leder eller har ledende stilling i, eller er medlem av styret i et organisasj­onsledd eller annen juridisk person som er part i saken».arbeidet med å bygge en ny idrettspar­k i Åsane.
ON: ENDRE M. LILLETVEDT ILL.GRUNNLAG: BJØRN ERIK LARSEN, HÅVARD BJELLAND, EIRIK BREKKE, PAUL S. AMUNDSEN OG SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX «En tillitsval­gt, oppnevnt representa­nt eller ansatt i idrettsråd­et er inhabil til å tilrettele­gge grunnlaget for en avgjørelse eller til å treffe avgjørelse når vedkommend­e leder eller har ledende stilling i, eller er medlem av styret i et organisasj­onsledd eller annen juridisk person som er part i saken».arbeidet med å bygge en ny idrettspar­k i Åsane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway